Dziwne chrobotanie na wstecznym.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Dziwne chrobotanie na wstecznym.
Witam. 2 dni temu nabyłem mojego dziadka MK3 z 1996 w kombi z AAM i LPG pod maską i byłoby wsio OK, ale po wrzuceniu wstecznego czar prysł. :/
Bezproblemowo wrzucam wsteczny, dodaję gazu - jest cisza, puszczam sprzęgło i wraz z obrotami kół wzrasta jakiś dziwny chrobot w okolicach przodu auta. Nic takiego nie ma miejsca na którymkolwiek z biegów do przodu i tylko na wstecznym pojawia się ów dziwny chrobot. Dźwięki te na 100% zależą od prędkości obrotowej kół, bo ich częstotliwość wzrasta wraz z prędkością na wstecznym. Dodam jeszcze, ze nie jest to cichy szmer tylko ostre telepanie bardzo mocno słyszalne we wnętrzu auta.
Auto ma 257 tyś.km udokumentowanego przebiegu i byłoby we wręcz w idealnym stanie, gdyby nie ten dziwny dźwięk.
Bezproblemowo wrzucam wsteczny, dodaję gazu - jest cisza, puszczam sprzęgło i wraz z obrotami kół wzrasta jakiś dziwny chrobot w okolicach przodu auta. Nic takiego nie ma miejsca na którymkolwiek z biegów do przodu i tylko na wstecznym pojawia się ów dziwny chrobot. Dźwięki te na 100% zależą od prędkości obrotowej kół, bo ich częstotliwość wzrasta wraz z prędkością na wstecznym. Dodam jeszcze, ze nie jest to cichy szmer tylko ostre telepanie bardzo mocno słyszalne we wnętrzu auta.
Auto ma 257 tyś.km udokumentowanego przebiegu i byłoby we wręcz w idealnym stanie, gdyby nie ten dziwny dźwięk.
nie pozna prawdy ten..., co nie zna prawdy
Najszybciej i chyba dobrą opcją byłoby podjechanie na podnośnik z łapami ..autko do góry - Ty załączasz wsteczny a na dole ktoś obserwuje i słucha z jakich okolic ten dźwięk dochodzi...
Ostatnio zmieniony pn mar 01, 2010 20:00 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- Nowicjusz
Zapewne to jutro uczynię, ale chciałbym się dowiedzieć wcześniej czy ktoś miał podobny problem ze swoim MK3? Boję sie żeby to nie była skrzynia, bo będzie bolało. :/Haki pisze:Najszybciej i chyba dobrą opcją byłoby podjechanie na podnośnik z łapami ..autko do góry - Ty załączasz wsteczny a na dole ktoś obserwuje i słucha z jakich okolic ten dźwięk dochodzi...
Skrzynia to wątpię.. Ja miałem coś podobnego ale nasilało się jak dodatkowo skręcałem na wstecznym. U mnie to było ŁOŻYSKOwladek0706 pisze:Boję sie żeby to nie była skrzynia, bo będzie bolało. :/
Ja 1szym biegu jak otworzyłem szybę to słyszałem ten dzwiny dźwięk... a na wstecznym jakby zara koło miało odpaść...
Coś z zawieszeniem na 100% ale co to tylko na szarpaku wyjdzie
NetKredyty.pl - Notowania giełdowe, kursy walut, kredyty, konta osobiste i firmowe.
Mnóstwo Gier na Wii i masa filmów.. ZAPRASZAM!
-
- Nowicjusz
Znajomy mi sugeruje, że to mogą być sworznie przedniego wahacza, bo on miał podobne objawy. Oby to było tylko to, bo sworznie wahacza to akurat zbyt drogie nie są,charison pisze:Skrzynia to wątpię.. Ja miałem coś podobnego ale nasilało się jak dodatkowo skręcałem na wstecznym. U mnie to było ŁOŻYSKOwladek0706 pisze:Boję sie żeby to nie była skrzynia, bo będzie bolało. :/
Ja 1szym biegu jak otworzyłem szybę to słyszałem ten dzwiny dźwięk... a na wstecznym jakby zara koło miało odpaść...
Coś z zawieszeniem na 100% ale co to tylko na szarpaku wyjdzie
Dobrze sugeruję. Jak podjedziesz do fachura to on Ci powie co jest nie tak. Łożysko też nie jest drogie Sworzeń też muszę kupić do siebie bo też kończy u mnie żywotwladek0706 pisze:Znajomy mi sugeruje, że to mogą być sworznie przedniego wahacza
NetKredyty.pl - Notowania giełdowe, kursy walut, kredyty, konta osobiste i firmowe.
A to chrobotanie nie przypomina bardziej strzelania? Ja mam tak u siebie, ze wszystkie biegi do przodu dzialaja super, ale jak wbije wsteczny i gofer zaczyna jechac, to mi cos strzela (dzwiek podobny do padnietego) przegubu. Strzelanie zwieksza sie w miare dodawania gazu. Jak wcisne sprzeglo (jak jeszcze jade do tylu) nie wybijajac wstecznego, to strzelanie ustaje. Sprawdz u siebie jak to jest z tym luzem i daj znac.
pestekk, u mnie łożysko padło i było właśnie takie chrobotanie czy strzelanie kto jak woli... Wymiania pomogła
tovdi1, może być dużo rzeczy dlatego najlepiej jechać do fachowca i niech sprawdza
-
- Nowicjusz
Współczuję jeżeli chodzi o skrzynię a co do reszty to normalka... Te części przy naszych drogach to już chyba standard PozdrawiamDziś byłem na szarpakach i wykazało, ze do wymiany końcówki drążków, 2 tuleje wahaczy przód oraz tuleja wahacza tył, a ten dziwny dźwięk ponoć pochodzi ze skrzyni i czeka mnie wymiana na używkę albo regeneracja. :/ Będzie bolało.
pestekk, łożysko w piaście koła prawego lub lewego. Mechanior będzie wiedział o co chodzi