Wysokie ładowanie alternatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wysokie ładowanie alternatora
Witam klubowiczów! Mam pytanie gdyż wymieniłem regulator napięcia w alternatorze Valeo i ładowanie wskoczyło na 18 V ! Nie wiem w czym problem, o mały włos wysadziłbym akumulator! Gdzie szukać przyczyn? Pozdrawiam
Jetta - naprawa po spaleniu!
Mam coś pecha, całkiem możliwe że kupiłem uszkodzony regulator napięcia! Muszę to sprawdzić! Już raz tak miałem z żarówkami do świateł mijania! 3 godziny grzebałem w elektryce aż okazało się że wolfram w żarówkach latał luźno, więc podjechałem do sklepu i wymienili na nowe!
Ostatnio zmieniony śr sty 23, 2008 12:44 przez virilitas, łącznie zmieniany 2 razy.
Jetta - naprawa po spaleniu!
Ja ostatnio też zmieniałem regulator z oryginalnego BOSCH na jakiś "noname" za 20zł bo skończyły się szczotki. Wcześniej ładowanie miałem idealnie 14,4V, teraz dochodzi do 15V i na niskich obrotach napięcie jest największe, a z ich wzrostem opada ale minimalnie więc to nie przeszkadza. Ale 18V to już spory rozrzut i można popalić coś cenniejszego niż tylko żarówki, np radyjko itd.virilitas pisze:ładowanie wskoczyło na 18 V
wybaczcie ze sie wcinam w temat ale mam odwrotny problem moj 3 aletrnator nowe regulatory diody sprawne a ladowanie 13,6v i z czasem jak auto chodzi ladowanie stopniowo zanika 13,12,11,10v az wkoncu akumulator jest doszczetnie rozladowany
Moze ktos juz przerabial cos takiego???? jeszcze raz przepraszam i z gory dziekuje za pomoc...............
Moze ktos juz przerabial cos takiego???? jeszcze raz przepraszam i z gory dziekuje za pomoc...............
-
- Użytkownik
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
aluk94, może się ślizgać pasek, może być złe zmasowanie altka do mocowania przy silniku, zmierzysz to omomierzem. Jeśli to wszystko wykluczysz to coś w altku nie tak. Do pomiaru opór uzwojeń i do obejrzenia ślizgi szczotek na wirniku
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Dwa dni to 48 godzin, przy założeniu poboru na poziomie 0,4A po 48 godzinach wyniesie ok 20Ah. Pytanie jest czy akumulator zniesie taki uszczerbek, czyli czy jest w dobrym stanie. Nowy aku o pojemności ok. 84Ah powinien spokojnie zakręcić. jednak np. 61Ah i w dodatku kilkuletni może mieć kłopoty - i to jedna sprawa.
Druga - to sam ten pobór, oczywiście za duży. Na forum wielokrotnie podawano metodę wykrycia poboru: odłączać po jednym różne podejrzane urządzenia, aż do zmniejszenia poboru. Powinien wynosić ok. 0,022A.
I trzecia sprawa, napięcie. Jeśli miernik jest sprawny, to jest to za duże napięcie, lecz podejrzewam że jest nieco rozkalibrowany i raczej jest jakiś klopot z ładowaniem. Sprawdziłbym jeszcze innym miernikiem, w miarę możliwości.
Ostatnia sprawa - dobrze jest wyczyścić wszystkie połączenia, czasem tylko to wystarczy!
Druga - to sam ten pobór, oczywiście za duży. Na forum wielokrotnie podawano metodę wykrycia poboru: odłączać po jednym różne podejrzane urządzenia, aż do zmniejszenia poboru. Powinien wynosić ok. 0,022A.
I trzecia sprawa, napięcie. Jeśli miernik jest sprawny, to jest to za duże napięcie, lecz podejrzewam że jest nieco rozkalibrowany i raczej jest jakiś klopot z ładowaniem. Sprawdziłbym jeszcze innym miernikiem, w miarę możliwości.
Ostatnia sprawa - dobrze jest wyczyścić wszystkie połączenia, czasem tylko to wystarczy!
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Były dwa rodzaje regulatorów 14 i 14,5 pewnie dali Ci w sklepie 14,5
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;