rozrzad , ustawienie kół zebatych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
rozrzad , ustawienie kół zebatych
Wiem ze temat o rozrządzie już był ,ale nie mogę nigdzie znaleźć tego jak powinny być ustawione koła zębate .
Koło zębate wałka rozrządu i wału korbowego ( koło pasowe) powinny być ustawione nacięciem do strzałek w osłonie?
Jak powinno być ustawione koło zębate wałka pośredniego
Prosiłbym moderatorów o nie usuwanie tematu
Koło zębate wałka rozrządu i wału korbowego ( koło pasowe) powinny być ustawione nacięciem do strzałek w osłonie?
Jak powinno być ustawione koło zębate wałka pośredniego
Prosiłbym moderatorów o nie usuwanie tematu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
teoretycznie na znak ale tylko po to żeby nie zgubić ustawnia zapłonu. Do niczego innego ten znak nie jest potrzebny.tomi-ex pisze:Jak powinno być ustawione koło zębate wałka pośredniego
Dużo łatwiej jest ustawić rozrząd jak zapomnisz o tym znaku, a dopiero potem ustawisz zapłon na aparacie i lampą stroboskopową.
wiec tak, po kolei.
Ustaw wałek na OT a wał na strzałkę/kreskę. Wtedy sprawdz na zamachu czy w okienku jest 0. Jak jest to masz dobrze ustawiony rozrząd. Wtedy ustaw zapłon na aparacie(palec na kreskę) a potem lampą na pracującym silniku na zadaną wartość.
Rozrząd ustawiasz oczywiście mając 1szy tłok w GMP.
[ Dodano: Sob Mar 06, 2010 17:59 ]
99% golfów nie 'trzyma' znaku na wałku pośrednim i nie należy się tym w ogóle przejmować, a to chyba właśnie Cię trapi. Ustaw rorząd nie patrząc na wałek pośredni a potem zapłon na aparacie i jest perfekt.
Ostatnio zmieniony sob mar 06, 2010 18:58 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
- t-tas
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
sas_gti, pierwszy, który pisze po ludzku- ten wałek pośredni to taka kula u nogi, każdy się nim przejmuje jakby to był jakiś skarb narodowy, a to jest faktycznie tylko po to by nastaw zapłonu nie zgubić. Jak ktoś nie chce ustawiać zapłonu po wymianie rozrządu to sobie może nawet markerem zaznaczyć.
Ja osobiście nigdy w życiu się tym znakiem wałka pośredniego nie przejmowałem tylko stroiłem zapłon jak nie chciał po wymianie rozrządu odpalić.
Ja osobiście nigdy w życiu się tym znakiem wałka pośredniego nie przejmowałem tylko stroiłem zapłon jak nie chciał po wymianie rozrządu odpalić.
mk1- wycofany ze służby- stoi jak ikarusy w kącie zajezdni
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
PASSAT- silnik- dół PF, reszta 2E powered by BLOS - nadal w służbie
czyli koła zebate wału korbowego i wałka rozrządu ustawić na te znaki czyli nacięcie na strzałke
Który to jest pierwszy tłok w silniku , to jest ten zaraz przy alternatorze czy po stronie rozdzielacza?
Jezeli chodzi o ustawienie zapłonu to trzeba bedzei wykrecic swiece zeby zobaczyć czy ten tłok jest w GMP?
Tłok ma byc np. 3mm przez GMP , czy w GMP
Który to jest pierwszy tłok w silniku , to jest ten zaraz przy alternatorze czy po stronie rozdzielacza?
Jezeli chodzi o ustawienie zapłonu to trzeba bedzei wykrecic swiece zeby zobaczyć czy ten tłok jest w GMP?
Tłok ma byc np. 3mm przez GMP , czy w GMP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jak ustawisz koło wału na znak, to automatycznie tłok ustawi się w GMP. Pierwszy tłok, to ten od rozrządu.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tak, jak masz plastikową osłonę rozrządu, to koło wałka ustawiasz na znak który jest na plastiku, na górze. Poczytaj, poszukaj, bo na prawdę dużo tego już było.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- swapy silników;
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
w ksiaże masz inaczej bo pewnie mówisz o kresce na kółku wałka od wew strony któa ma się zlicować z górną płaszczyzną głowicy (płaszczyna uszczlka pod pokrywę)
Ja o tym nie pisałem żeby nie robić zamętu, bo z rys. które umieściłeś wywnioskowałem ,że masz na pokrywie głowicy znacznik OT. (są po prsotu dwa sposoby zonaczenia położenia wałka, OT na kreskę , i ten drugi)
Ja o tym nie pisałem żeby nie robić zamętu, bo z rys. które umieściłeś wywnioskowałem ,że masz na pokrywie głowicy znacznik OT. (są po prsotu dwa sposoby zonaczenia położenia wałka, OT na kreskę , i ten drugi)
Ostatnio zmieniony ndz mar 07, 2010 18:44 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.
sas_gti pisze:w ksiaże masz inaczej bo pewnie mówisz o kresce na kółku wałka od wew strony któa ma się zlicować z górną płaszczyzną głowicy (płaszczyna uszczlka pod pokrywę)
tak własnie tam były dwie kreski wew. i zew. , i ten sposóbi ten bedzie dobry?
lepiej ustawic na ta kreske zew. i na strzałke OT na plastiku
Witam i przepraszam, że się wtrącę w temat, ale troszkę dużo na forum o ustawieniu rozrządu, tylko 2 wersje niestety widziałem co do mojego pytania.
Otóż muszę ściągać głowicę i teraz zastanawiam się jak ustawić wałek rozrządu. Mogę zrobić to tylko poprzez nacięcie na wewnętrznej stronie koła zębatego. To nacięcie ma się zbiegać z płaszczyzną głowicy czy z krawędzią blaszki co tam widać?
Na fotce (zapożyczonej z innego tematu od użytkownika MiSzOn - mam nadzieję, że kolega się nie obrazi) widać tą blaszkę. U mnie jest nacięcie zamiast tej kropki, a z drugiej strony mam kropkę . Może u mnie coś nie tak jest założone. Tak czy siak podaję fotkę i czekam na konkrety, bo kasy na mechanika nie mam, a pseudo-mechanicy wychodzą jeszcze drożej
Aaa. Byłbym zapomniał. Benzynka 1.6, a dokładniej EZ. Jeśli chodzi o znak na kole pasowym (na wale) to on może być do ustawiania - zamach odpada przez pseudo-mechaniora (na szczęście golfinka już nigdy do niego nie zajedzie, a i ja u niego nigdy nie byłem).
Dzięki z góry.
----edit----
No i niestety odpowiedzi nie dostałem, ale sam sobie odpowiedziałem :green_fuck:. Piszę by w razie czego osoby mające to samo pytanko mieli odpowiedź.
Znak musi się zbiegać z płaszczyzną głowicy, bo w przypadku blaszki u mnie nie da rady tego ustawić bo jest ona o pół zęba od głowicy.
Otóż muszę ściągać głowicę i teraz zastanawiam się jak ustawić wałek rozrządu. Mogę zrobić to tylko poprzez nacięcie na wewnętrznej stronie koła zębatego. To nacięcie ma się zbiegać z płaszczyzną głowicy czy z krawędzią blaszki co tam widać?
Na fotce (zapożyczonej z innego tematu od użytkownika MiSzOn - mam nadzieję, że kolega się nie obrazi) widać tą blaszkę. U mnie jest nacięcie zamiast tej kropki, a z drugiej strony mam kropkę . Może u mnie coś nie tak jest założone. Tak czy siak podaję fotkę i czekam na konkrety, bo kasy na mechanika nie mam, a pseudo-mechanicy wychodzą jeszcze drożej
Aaa. Byłbym zapomniał. Benzynka 1.6, a dokładniej EZ. Jeśli chodzi o znak na kole pasowym (na wale) to on może być do ustawiania - zamach odpada przez pseudo-mechaniora (na szczęście golfinka już nigdy do niego nie zajedzie, a i ja u niego nigdy nie byłem).
Dzięki z góry.
----edit----
No i niestety odpowiedzi nie dostałem, ale sam sobie odpowiedziałem :green_fuck:. Piszę by w razie czego osoby mające to samo pytanko mieli odpowiedź.
Znak musi się zbiegać z płaszczyzną głowicy, bo w przypadku blaszki u mnie nie da rady tego ustawić bo jest ona o pół zęba od głowicy.
Ostatnio zmieniony pt maja 21, 2010 15:45 przez SiNi, łącznie zmieniany 2 razy.
Politycy są ludźmi nazbyt głupimi, aby można przewidywać ich postępki rozumowaniem - Stanisław Lem "Szpital Przemienienia"