autko bez przeglądu i tablicy

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

mk3kombi
Nowicjusz
Nowicjusz

autko bez przeglądu i tablicy

Post autor: mk3kombi » ndz mar 14, 2010 19:03

Witam wszystkich! :pub:
i proszę o poradę

mam auto, które stoi na parkingu już bez przeglądu 5 miesiąc, po usterce związanej z awarią rozrusznika.
jednocześnie ktoś ukradł tablice przednią tego auta i dopiero teraz zauważyłem. Przy czym waham się użyć tego słowa, bo autko stało w takim miejscu, gdzie zbierali się na wódeczce robotnicy z budowy obok, także niekoniecznie była to kradzież, mógł być głupi dowcip, bo tablica była dość luźna.

Czy ktoś mi może doradzić co teraz powinienem wykonać aby móc tym autem jeździć?
dziękuje i jeszcze raz witam

auto ma oc
Ostatnio zmieniony ndz mar 14, 2010 19:08 przez mk3kombi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cinekban87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: cinekban87 » ndz mar 14, 2010 19:25

zrob sobie z plastiku taka tymczasowa tablice marker i do dzieła i zgłos to w wydziale komunikacji ze Ci ukradli badz zgubiles i wniosek o nowa tablice ale chyba jest za to jakas oplata

Passat B3 1.8 Rp 90 Rip
Polo II 1.4 92 Rip
Golf III 1.6 94 Sprzedany :[
Scirocco II 1.8 88 Rip
Scirocco II 1.8 90

mk3kombi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mk3kombi » ndz mar 14, 2010 19:36

cinekban87 pisze:zrob sobie z plastiku taka tymczasowa tablice marker i do dzieła i zgłos to w wydziale komunikacji ze Ci ukradli badz zgubiles i wniosek o nowa tablice ale chyba jest za to jakas oplata
jest to pomysł

znaczy mam najpierw wyrobić tablice, czy zrobić przegląd?
Bo jest tak, ze aby wyrobić tablice, muszę okazać dowód rejestracyjny, czy muszę mieć wbity przegląd?
A z kolei jak pojadę na przegląd to go nie dostanę bez tablicy.. :(

Jaka jest właściwa kolejność Panie i Panowie???
A jaka najtańsza?
Ostatnio zmieniony ndz mar 14, 2010 19:36 przez mk3kombi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cinekban87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: cinekban87 » ndz mar 14, 2010 19:39

zrob z plastiku najpierw rozumiem ze masz dowod rej. potem na przeglad i do wydzialu komunkacji ja bym tak zrobil hhhehe :bajer:

Passat B3 1.8 Rp 90 Rip
Polo II 1.4 92 Rip
Golf III 1.6 94 Sprzedany :[
Scirocco II 1.8 88 Rip
Scirocco II 1.8 90

Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Kontakt:

Post autor: Tomek » ndz mar 14, 2010 21:19

mk3kombi pisze:mógł być głupi dowcip, bo tablica była dość luźna.
jak zapuka policja do drzwi ze ktos na twoje konto ukradł paliwo ze stacji to się nie zdziw
Zgłaszaj natychmiast

[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

python

Post autor: python » ndz mar 14, 2010 21:38

Tomek pisze:Zgłaszaj natychmiast
popieram kolege lepiej zglosic ale trzeba bedzie wyrobic wtedy nowe tablice i dowoda tez niestety bo stare bedą w ewidencji jako kradzine

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pn mar 15, 2010 02:14

Ludzie czesto wyrabiaja sobie blachy na allegro juz kilka razy widzialem auto z jedna blacha nieorginalna...

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: autko bez przeglądu i tablicy

Post autor: doggie » pn mar 15, 2010 11:20

mk3kombi pisze:Witam wszystkich! :pub:
i proszę o poradę

mam auto, które stoi na parkingu już bez przeglądu 5 miesiąc, po usterce związanej z awarią rozrusznika.
jednocześnie ktoś ukradł tablice przednią tego auta i dopiero teraz zauważyłem. Przy czym waham się użyć tego słowa, bo autko stało w takim miejscu, gdzie zbierali się na wódeczce robotnicy z budowy obok, także niekoniecznie była to kradzież, mógł być głupi dowcip, bo tablica była dość luźna.

Czy ktoś mi może doradzić co teraz powinienem wykonać aby móc tym autem jeździć?
dziękuje i jeszcze raz witam

auto ma oc
najpierw natychmiast zgłoś kradzież lub zagubienie tablic (kradzież na policję, zagubienie do urzedu komunikacji) podając jednocześnie do protokołu datę wcześniejszą faktu kradzieży /zagubienia/ bo jak wyżej przedmówcy napisali, ktoś mógł popełnić przestępstwo przy ich użyciu, zanim nie otrzymasz nowych tablic przeglądu nie możesz zrobić (bynajmniej legalnie). Co do jazdy bez tablic to mandat w kwocie 100 zł oraz zatrzymanie dowodu rejestracyjnego.

mk3kombi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mk3kombi » wt mar 16, 2010 20:23

w WK kazali zgłosić na policji. Ale ja nie mam przeglądu, a muszę okazać tam dowód rej. Co mi grozi??

Awatar użytkownika
truckman
Varia(n)t
Varia(n)t

Post autor: truckman » śr mar 17, 2010 15:54

mk3kombi, jak auto stoi i nie jeździ to jak masz pojechać na przegląd :P

Obrazek

Awatar użytkownika
Wegiel
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Wegiel » śr mar 17, 2010 16:04

Najpierw musisz zglosic do urzedu komunikacji wniosek o utracie tablicy i wyrobic nowa koszt chyba 70zl we wniosku napisz,ze zgubiles podczas jazdy odpadla czy cos i prosisz oduplikat,

Co do przegladu to nie jest wazne w najgorszym przypadku przy kontroli moga Ci zabrac dowod, OC masz wiec to jest wazne dostaniesz pokwitowanie dowodu i masz 7dni na zrobienie przegladu i odbierasz swoj odowd w urzedzie komunikacyjnym. A na przegladzie mozesz powiedziec ze nie bylo Cie w PL i auto stalo

Obrazek
Był Golf III 1.8 G-STYLE ----------- Był Passat B5 1.8T AirRide ----------- Jest Audi typ43

mk3kombi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mk3kombi » śr mar 17, 2010 20:36

truckman pisze:mk3kombi, jak auto stoi i nie jeździ to jak masz pojechać na przegląd :P
no ale wiecie jak to jest z Policją

[ Dodano: 17 Mar 2010 19:36 ]
Wegiel pisze:Najpierw musisz zglosic do urzedu komunikacji wniosek o utracie tablicy i wyrobic nowa koszt chyba 70zl we wniosku napisz,ze zgubiles podczas jazdy odpadla czy cos i prosisz oduplikat,

Co do przegladu to nie jest wazne w najgorszym przypadku przy kontroli moga Ci zabrac dowod, OC masz wiec to jest wazne dostaniesz pokwitowanie dowodu i masz 7dni na zrobienie przegladu i odbierasz swoj odowd w urzedzie komunikacyjnym. A na przegladzie mozesz powiedziec ze nie bylo Cie w PL i auto stalo
ale ponoć w Urzędach Komu. jest różnie, ja dzwoniłem do mojego, to baba mi powiedziała, ze papier z Policji tak czy siak musi być, jest to prawda?

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pt mar 19, 2010 12:44

mk3kombi pisze:
ale ponoć w Urzędach Komu. jest różnie, ja dzwoniłem do mojego, to baba mi powiedziała, ze papier z Policji tak czy siak musi być, jest to prawda?
jak w WK zgłaszasz kradzież to musi, jak zgłaszasz zagubienie to nie musi być

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, porady prawne”