Wałki catcams + regulowane kółko w ABF, Co z tego wyjdzie.
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Czyli nie ruszam, bo do 7500 i tak nie mam zamiaru kręcić:D
Zamówione kółko od użytkownika Ladro1 wspomnianego przez yahoo_p,
Kółko dbilas, cena za nowe 102eu.
Więc już praktycznie wszystkie graty do mnie, leca, płyną lub jadą :green_fuck:
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Najpierw będę usprawniaj hamulce, później montaż gratów do silnika.
[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 09:48 ]
No właśnie co powymieniać jeszcze przy wymianie wałków?
Co da się wymienić bez ściągania glowicy?
Uszczelniacze zaworów da radę?
Popychacze?
co jeszcze
Chciałbym to złożyć i jeździć bez ruszania już jakiś czas, a na razie nie planuje ściągania czapki, tym się zajmę w następnym terminie i etapie modyfikacji, w końcu nie wszystko można mieć od razu.
Jakie popychacze kupić? z ASO czy jakieś zamienniki, tak samo uszczelniacze, one są chyba stosunkowo tanio nawet w aso.
na pewno wymienię łańcuszek łączący wałki. Na pewno uszczelki kolektorów i pokrywy.
Zamówione kółko od użytkownika Ladro1 wspomnianego przez yahoo_p,
Kółko dbilas, cena za nowe 102eu.
Więc już praktycznie wszystkie graty do mnie, leca, płyną lub jadą :green_fuck:
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Najpierw będę usprawniaj hamulce, później montaż gratów do silnika.
[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 09:48 ]
No właśnie co powymieniać jeszcze przy wymianie wałków?
Co da się wymienić bez ściągania glowicy?
Uszczelniacze zaworów da radę?
Popychacze?
co jeszcze
Chciałbym to złożyć i jeździć bez ruszania już jakiś czas, a na razie nie planuje ściągania czapki, tym się zajmę w następnym terminie i etapie modyfikacji, w końcu nie wszystko można mieć od razu.
Jakie popychacze kupić? z ASO czy jakieś zamienniki, tak samo uszczelniacze, one są chyba stosunkowo tanio nawet w aso.
na pewno wymienię łańcuszek łączący wałki. Na pewno uszczelki kolektorów i pokrywy.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No ja mam odcinke 7600 na takich wałeczkachMarioo pisze:Czyli nie ruszam, bo do 7500 i tak nie mam zamiaru kręcić:D
A co do popychaczy Mateusz74 montował popychacze Bilesteina dodykowane do ABFa lżejsze od seryjnych, to też dobra opcja.
Ostatnio zmieniony wt mar 16, 2010 11:01 przez yahoo_p, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Gdzie to podbijcie do MateuszaMarioo pisze:i ile kosztują?toffic pisze:gdzie takie można dostać??
http://forum.vwgolf.pl/profile.php?mode ... le&u=61418
A co do kosztów to jeśli kojarze to około 50zł/szt.
-
- Użytkownik
lovwelas, KR kręci się wyżej przez myślę kilka innych rzeczy..jak wykorbienie,nieco inna głowica i kolektor ssący...sprawa wagi ma myślę drugorzędną ,,wagę"...
A może by ktoś,coś pomyślał o mechanice w głowicy?
Słyszałem różne opinie w różnych miejscach i zawsze przeciw było,że często trzeba luz zaworowy regulować płytkami - ale przecie ludziska płytki do skrzyni biegów wkładają,żeby ją zeszperować i co 2-3 tyś km wydzierają skrzyknię, żeby po raz kolejny wsadzić na nowych płytkach xD
Za to ,,za" mówi przede wszystkim możliwość zakręcenia silnika do max obrotów - ba można go nawet na tym trochę ,,pociągnąć" bo tu raczej nie ma efektu pływania zaworów a dodatkowo mechanika jest sporo lżejsza od hydro ;p
Robił już kiedykolwiek ktoś,coś w tym kierunku ?
A może by ktoś,coś pomyślał o mechanice w głowicy?
Słyszałem różne opinie w różnych miejscach i zawsze przeciw było,że często trzeba luz zaworowy regulować płytkami - ale przecie ludziska płytki do skrzyni biegów wkładają,żeby ją zeszperować i co 2-3 tyś km wydzierają skrzyknię, żeby po raz kolejny wsadzić na nowych płytkach xD
Za to ,,za" mówi przede wszystkim możliwość zakręcenia silnika do max obrotów - ba można go nawet na tym trochę ,,pociągnąć" bo tu raczej nie ma efektu pływania zaworów a dodatkowo mechanika jest sporo lżejsza od hydro ;p
Robił już kiedykolwiek ktoś,coś w tym kierunku ?
Gdzieś coś kiedyś czytałem o 16v na mechanice zamiast hydro.
Ale to już wyższa szkoła jazdy
Ja jak na razie planuje delikatnie dłubnąć i zadowoli mnie wynik ok 170-180km (mam nadzieję, że da radę).
Plan jest taki, już chyba się nic nie zmieni.
Wałki 176/176
Regulowane kółko
Kolektor TA (niestety lepszego się nie udało znaleźć, a ten już podpasowwany (używka) za dobrą kasę kupiony.
Do tego wszelkie potrzebne wymiany w silniku:
rozrząd komplet
pompa wody
uszczelniacze zaworów
chyba popychacze też zostaną wymienione - powiedźcie mi co sądzicie o zamiennika ruville, ina - takie mam do kupienia nowe i nie zmasakrują mojej kieszeni
Nowe uszczelki kolektorów, pokrywy zaworów, uszczelniacze wałka rozrządu
nowy olej
łańcuszek wałków.
do tego mały upgrade hamulców i na razie będę śmigał na takim setupie.
Po montażu oczywiście strojenie.
Jeszczę myslę nad tym jak rozwiązać dolot, czym zastąpić ori rurę, pucha zostaje seryjna.
Ja jak na razie planuje delikatnie dłubnąć i zadowoli mnie wynik ok 170-180km (mam nadzieję, że da radę).
Plan jest taki, już chyba się nic nie zmieni.
Wałki 176/176
Regulowane kółko
Kolektor TA (niestety lepszego się nie udało znaleźć, a ten już podpasowwany (używka) za dobrą kasę kupiony.
Do tego wszelkie potrzebne wymiany w silniku:
rozrząd komplet
pompa wody
uszczelniacze zaworów
chyba popychacze też zostaną wymienione - powiedźcie mi co sądzicie o zamiennika ruville, ina - takie mam do kupienia nowe i nie zmasakrują mojej kieszeni
Nowe uszczelki kolektorów, pokrywy zaworów, uszczelniacze wałka rozrządu
nowy olej
łańcuszek wałków.
do tego mały upgrade hamulców i na razie będę śmigał na takim setupie.
Po montażu oczywiście strojenie.
Jeszczę myslę nad tym jak rozwiązać dolot, czym zastąpić ori rurę, pucha zostaje seryjna.
Puszkę już mam pociętą:)
A te rury dolotu skąd, i łączniki.
Chodzi o to, że do rury w dolocie jest podopinanych kilka klamotów i chcę żeby wszystko zostało (chyba )
[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 15:51 ]
yahoo_p, robiłeś hamownie przed strojeniem ale po montażu wszystkich gratów?
Jaka moc bez strojenia ciekaw jestem?
Chodzi o to, że do rury w dolocie jest podopinanych kilka klamotów i chcę żeby wszystko zostało (chyba )
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
W puszce wycinasz dziure na 3 cale i wsadzasz złączke taką harmonijke, potem kawałek rury, złączka z wyjściem na czujnik, znowu kawałek prostej rury i kolanko 120 stopni. Odme za auto najlepiej puścić, na krokowiec mały filterek. Przed strojeniem nie był hamowany. Ale napewno za nisko miał odcinke i sporo na tym się staciło...Marioo pisze:Puszkę już mam pociętą:)
-
- Użytkownik
Czemu mówisz,że wyższa szkoła jazdy ? Ludziska mało się nie posr***,żeby mieć mechanike w 8v - a jak już mają to nie widziałem,żeby ktoś narzekał - więc dlaczego w 16v miało by byc inaczej?Marioo pisze:Gdzieś coś kiedyś czytałem o 16v na mechanice zamiast hydro.
Wałek w 8v otwiera i zamyka 8 zaworów..w 16v są ,,dwa takie wałki" - więc może nie jest aż tak źle?