Pytanie do posiadaczy autek z silnikiem 1,9 TDI (1Z)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
A o jakiej w ogole ksiazce piszesz ? Jesli o ksiazce obslugi i naprawy wydanej przez jakies tam wydawnictwo polskie to wcale nie ma sie co dziwic rozbieznosciom...heartless pisze:U mnie w książce (seat) jest napisane, że AAZ co 15000 km lub co rok, a 1Y co 7500 lub co rok. I wierz tu książkom..
W jednej z takich ksiazek pisza ze 1Z jest na pompie VE - czyli takiej jak AAZ i 1Y...
Co do tych 7500 to spotkalem sie z taka wartoscia w amerykanskich instrukcjach serwisowych na http://volkswagen.msk.ru tyle ze chodzilo o 7500 mil = 12000 km a nie 7500km...
W czasach mojej książki nie było jeszcze w ibizie silników 1Z (o ile mi wiadomo, to w ogóle ich tam nie było) A to że to polska książka to inna sprawa.. Jednak już 2 mechaników, których szanuję za fachowość (nie tylko ja) stwierdziło, że jestem trochę nadgorliwy, jak chciałem w moim AAZ wymieniać olej po 10 kkm. Pozdrawiam.
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Co do mechaników ...... to temat rzekaheartless pisze:W czasach mojej książki nie było jeszcze w ibizie silników 1Z (o ile mi wiadomo, to w ogóle ich tam nie było) A to że to polska książka to inna sprawa.. Jednak już 2 mechaników, których szanuję za fachowość (nie tylko ja) stwierdziło, że jestem trochę nadgorliwy, jak chciałem w moim AAZ wymieniać olej po 10 kkm. Pozdrawiam.
U mnie gdzie nie pojade to każdy gada co innego - trzeba liczyć na siebie i na forumowiczów każdy ma jakieś doświadczenia - stąd ten temat i mi to napewno pomaga Nie chece tu nikogo krytykować bo oczywiście są mechanicy i Mechanicy Ale dużo jest partaczy, którzy mają problem nawet z wymianą oleju
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Pozniejsza to by byla jakby ktos wymienial co 20.000 kmtsuchonski pisze:Ja wymieniam olej co 10.000 km, w końcu zawsze lepiej wymienić wcześniej niż za późno. Wcześniejsza zmiana wpłynie pozytywnie na silnik natomiast późniejsza niekoniecznie.
Ja wymieniam co 15.000 tak jak zaleca producent a nie jakies inne dziwne zrodla...