[mk2] Pierwsze deszcze i powóź w moim góferze - pomocy !!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] Pierwsze deszcze i powóź w moim góferze - pomocy !!!
A więc mam pełno wody pod nogami na miejscu kierowcy .
Mniej więcej juz znalazłem miejsce przecieku , gdzieś nad tablicą z bezpiecznikami , ale nie wiem czemu tam się tak leje .
Oto zdjęcia przecieku :
Wie ktoś może skąd ta woda tam się bierze , może przeciak gdzies pod komputerem ?
Wogóle pod nogami kierowcy jest jakiś korek spustowy czy trzeba teraz czekać aż ta woda wyparuje ?
Co z tym robić dalej ?
Mniej więcej juz znalazłem miejsce przecieku , gdzieś nad tablicą z bezpiecznikami , ale nie wiem czemu tam się tak leje .
Oto zdjęcia przecieku :
Wie ktoś może skąd ta woda tam się bierze , może przeciak gdzies pod komputerem ?
Wogóle pod nogami kierowcy jest jakiś korek spustowy czy trzeba teraz czekać aż ta woda wyparuje ?
Co z tym robić dalej ?
No cóż , na sprzedaż
:(
Ale uszczelka chyba nie , bo z zewnątrz dobrze przylega a w środku przy mocnym deszczu woda sobienormalnie kapie z pomiędzy tych blach tam , zastanawiam się co jest nad tymi blachami ?
Wogóle jak sprawdzić tą uszczelke ?
Może gdzieś pod komputerem jest jakiś przeciek ?
Please , poradzcie coś konkretnego .
Wogóle jak sprawdzić tą uszczelke ?
Może gdzieś pod komputerem jest jakiś przeciek ?
Please , poradzcie coś konkretnego .
No cóż , na sprzedaż
Z wlasnego doswiadcznienia z mojego bylego mk2:marceliii pisze:Please , poradzcie coś konkretnego .
1) Wymienic uszczelke szyby - mimo wszystko, szczegolnie gdy szybe sie ruszy (wymiana) to uszczelka juz slabo dolega. Silikowanie nic nie daje..
2) pod przednia szyba sa dwa otwory wylotowe wody - mogly sie zapchac (malo prawdopodobne)
3) sprawdz koniecznie uszczelke linki maski - tam gdzie w grodzi wchodiz w glab auta...
4) jezeli masz szyberdach, sprawdz droznosc kanalow wylotowych wody
5) Jezeli auto jest z rocznika 90-91 to niestety w tych latach VW stosowal slaba masa uszczelniajaco-bitumiczna do uszczelniania otworow technologicznych w okolicach grodzi i blotnikow - kwestia uszczelniania tego jeszcze raz...
Jak bedzie sucho, lej wode do rynienki gumowej i zobacz czy w srodku robi sie mokro - jezeli tak to pozwoli Ci to wykluczyc uszczelke szyby, odplywy szyby, odpywy szyberdachu, nieszceolnosci w samej grodzi (uszczelka linki maski). Oznaczac to bedzie wspomniane uszkodzonie mas bitumicznych o ktorych pisalem. Jezeli zas bedzie nadal sucho to sparwdzasz mozliwosci ktore wykluczalem w pierwszym przypadku
Generalnie caly referat na ten temat + inne ewentualnie powody przeciekow oraz porady jak je usunac znajdziesz tutaj:
http://vw-scene.info/porada22.html
Niestety zawsze na wiosne (pora duzych opadow) oraz przy pierwszych przymrozkach na zime (sparcienie gumy elementow uszczelniajacych) Golfy mk2 lubia przeciekac
Powodzenia!
Zobacz tak jak SToRM mowił uszczelke linki do otwierania maski mialem identyczny problem uszczelniłem silikonem, albo jak masz antene w błotniku jest wejscie anteny do kabiny mozesz zobaczyc takze miejsce połaczen blach na podszybiu, farba w miejscu połaczen moze byc delikatnie popekana i powódz gotowa
350 tys. km i ciagle jedzie
Na tych zdjeciach to jak bym widzial swojego gofera 1,5 miesiaca temu ( nawet kolor podobny) , wiec stawiam na uszczelke szyby w samym rogu woda sie leje najllepiej odkrecic oslone glosnika i lac pare minut woda po uszczelce od gory do dolu i w pewnym momencie zaczyna spod uszczelki plynac strumyczek , u mnie pomoglo wyciagniecie uszczelki i dokladne jej wyczyszcenie ale ostatnio cos znowu robi sie wilgotno wiec chyba trzeba bedzie ja wymienic.
Pozdro Rob
Pozdro Rob
No ok , jak tylko jutro się okaże że nie pada , w co wątpie , sprawdze tak jak pisaliście , ale mi się też wydaje że to uszczelka szyby przecieka .
Orientowałeś się juz może ile taka nowa , bo pewnie troche będa sobie za nią liczyć .
Teraz jeszcze myśle jak mojego gofera wysuszyć .
Orientowałeś się juz może ile taka nowa , bo pewnie troche będa sobie za nią liczyć .
Teraz jeszcze myśle jak mojego gofera wysuszyć .
No cóż , na sprzedaż
No a można te otwory wyczuć palcem od dołu , z przedziału komputera ?
Może ktoś dokładnie określi w którym miejscu są , to je spróbuje wyczyścić bez wyciągania szyby .
Wogóle to może się przedostać spod nóg kierowcy pod nogi pasażera po podłodze , bo u pasażera pod nogami też jest mokro , ale nie widać żeby tam coś gdzieś ciekło .
Chyba że to woda po pozostałościach po śniegu .
Może ktoś dokładnie określi w którym miejscu są , to je spróbuje wyczyścić bez wyciągania szyby .
Wogóle to może się przedostać spod nóg kierowcy pod nogi pasażera po podłodze , bo u pasażera pod nogami też jest mokro , ale nie widać żeby tam coś gdzieś ciekło .
Chyba że to woda po pozostałościach po śniegu .
No cóż , na sprzedaż