[BORA] Wymiana przednich żarówek mijania i drogowych

Modyfikacje wizualne, lampy, wnętrze, spoilery...

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, VIP

MojNick
Mały gagatek
Mały gagatek

[BORA] Wymiana przednich żarówek mijania i drogowych

Post autor: MojNick » czw kwie 01, 2010 15:47

Witam.
Mam u siebie w borze standardowe żarówki mijania i drogowe, i są one dla mnie troszkę za słabe. Chciałbym je wymienić na jakieś mocniejsze, i tylko i wyłącznie białe. Żadne kolorowe mnie nie interesują.
Jakie żarówki polecacie, by poprawiła się jakość oświetlenia drogi?
I czy postojowe też warto wymienić?
i jeszcze jedno pytanko - czy wszystkei żarówki w golfie 4 są takie same jak w borze? Chciałem sobie wreszcie komplet na wymiane kupić i nie wiem :]
Dzięki za wszelką pomoc.
Pzdr
Ostatnio zmieniony czw kwie 01, 2010 15:48 przez MojNick, łącznie zmieniany 1 raz.

Tomek77-89
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tomek77-89 » czw kwie 01, 2010 15:50

Myślę że philips blue vision poprawi :)
Na allegro masz komplety z pozycyjnymi

MojNick
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: MojNick » czw kwie 01, 2010 18:24

Troche drogie te zestawy ;-)
A coś tańszego o podobnej mocy działania?
Czy jednak warto w nie zainwestować? I jak z ich przepalaniem? Trwałe są?

I jeszcze ponawiam - czy wszystkei żarówki w golfie 4 są takie same jak w borze? Chciałem sobie wreszcie komplet na wymiane kupić i nie wiem :]

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » czw kwie 01, 2010 18:51

W borze na mijania i drogowe masz jedną żarówke H4, w golfie H7 I H1.

Philips bluevision są niebieskie... osram night breakery bardziej Ci będą odpowiadać moim zdaniem. Postoje zostaw w spokoju, bo one nic nie oświetlają, i nie wpadnij na pomysł zakładania żarówek 100W ;)

MojNick
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: MojNick » czw kwie 01, 2010 20:39

O kwestia H4 wygląda już ciekawiej.
Znalazłem fajną okazję, gdzie są zarowno H4 jak i postojowe gratis w dobrej cenie, więc po świętach będziemy zakładać.
A z tyłu wszystkie żaróweczki sa jak w Golfie4?

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » czw kwie 01, 2010 21:37

MojNick, Zdejmij wkład i zobacz ;) najprawdopodobniej 3/4x 21W, jedna 10W

Przemek277
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Przemek277 » czw kwie 01, 2010 23:39

W ostatnim czasie zakładałem w golfie IV poniższe H7 i mogę stwierdzić na podstawie mojego użytkowania:

* OSRAM NIGHT BREAKER +90% więcej światła - bardzo ładne czyste białe światło,daleka widoczność,żywotność 5miesięcy,cena w sklepie moto. 84zł kpl

* PHILIPS Blue Vision H7 + W5W - chyba najlepszy zestaw jaki posiadałem wraz z postojówkami ładnie się komponowały w nocy, czyste białe światło,dają niebieską poświatę ,żywotnośc 8miesięcy,cena w sklepie moto. 100zł kpl

* OSRAM SILVERSTAR +50% więcej światła - Aktualnie założone, zdecydowanie bardziej żółte światło w porównaniu z poprzednikami, pomimo tego przyjemnie się jeździ w nocy, świecą juz 4 miesiące , cena w sklepie moto. 49zł kpl
Ostatnio zmieniony czw kwie 01, 2010 23:44 przez Przemek277, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
feniks
Forum Master
Forum Master

Post autor: feniks » pt kwie 02, 2010 07:25

Przemek277 pisze:* OSRAM NIGHT BREAKER +90% więcej światła - bardzo ładne czyste białe światło,daleka widoczność,żywotność 5miesięcy,cena w sklepie moto. 84zł kpl
ja dodam u mnie wytrzymały 12tys.km(6miesięcy)
Przemek277 pisze:* PHILIPS Blue Vision H7 + W5W - chyba najlepszy zestaw jaki posiadałem wraz z postojówkami ładnie się komponowały w nocy, czyste białe światło,dają niebieską poświatę ,żywotnośc 8miesięcy,cena w sklepie moto. 100zł kpl
ładne światło ale przy deszczu kaszanka - strasznie słabo oświetlają(koszt białego światła z barwionej bańki)
obecnie uzywam Philips Nightguide, mogę polecić jakość oświetlania ale Ci nie podpasują, ze wzgl. na nie białą barwę

Obrazek

Awatar użytkownika
matgym
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: matgym » pt kwie 02, 2010 17:38

Witam! Sam jestem posiadaczem Borewicza i jakis czas temu zamienialem zarowki na Philips BlueVision i efekt jest powalajacy! I napewno nie swieca na niebiesko, a na bialo. Swieca tak dobrze ze gdy mam ustawiona pozycje swiatel na 0 to kierowcy jadacy z przeciwka migaja mi dlugimi bo mysla ze jade na dlugich :) A w nocy gdy odpalisz dlugie to nastaje dzien ;) Naprawde polecam te zaroweczki, sa warte swojej ceny :) Pozdrawiam!

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » pt kwie 02, 2010 18:23

matgym pisze:Swieca tak dobrze ze gdy mam ustawiona pozycje swiatel na 0 to kierowcy jadacy z przeciwka migaja mi dlugimi bo mysla ze jade na dlugich
A może "mam tak źle ustawione światła że jak mam pozycje na 0 to kierowcy jadący z naprzeciwka migają mi długimi"? ustaw światła, umyj reflektory, i zobaczysz o co mi chodzi - żarówa ma świecić poniżej tzw. lini światłocienia, która pi razy drzwi ma być na wysokości lamp, a w pewnej odległości ma opadać (spad w mk4 i borze to chyba 1 stopień). Jeżeli "super świecenie" pojawilo się po wymianie żarówek, to pewnie krzywo je wsadziłeś, ale na wszelki wypadek warto skoczyć na stacje kontrolii i za 10zł wyregulować na perfekt
Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2010 18:24 przez Shmatan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matgym
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: matgym » sob kwie 03, 2010 00:16

Nie zrozumiales mnie kolego :) Nie mam ustawione na 0 z racji tego ze oslepiam jadacych z naprzeciwka, mialem jedynie zamiar pokazac jaka jest roznica pomiedzy zwyklymi zarowkami a tymi od Philips'a. Zarowki byly montowane na stacji kontroli.

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » sob kwie 03, 2010 08:35

matgym, ale spokoro po ustawieniu na 0 oślepiasz, to znaczy ze jest źle ustawione - ustawienie "0" powinno Ci dać ładną linię odcięcia, która nie wychodzi ponad początek szyby przedniej innych użytkowników.

Najprawdopodobniej w trakcie ustawiania lamp na stacji kontroli miałeś skręconą regulacje na 1 czy 2.

Awatar użytkownika
truckman
Varia(n)t
Varia(n)t

Post autor: truckman » sob kwie 03, 2010 16:02

matgym, nie jest to możliwe, bo jeśli ci mrugają to znaczy że ich oślepiasz, a nie że im się wydaje...

Obrazek

Awatar użytkownika
matgym
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: matgym » sob kwie 03, 2010 17:06

W takim razie ja czegos nie wiem, ale moj kumel w Ibizie po zamontowaniu tych samych zarowek ma taki sam "problem" wiec dziwny przypadek skoro oba zestawy byly montowane w 2 roznych stacjach :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Style”