Mk2 1.6 TD Brakuje mocy :(
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
no tak ale nie chodzi mi o kopcenie tylko o moc... przy podkreceniu dawki powinien byc mocniejszy a strasznie sie muli nie chce jechac wiecej jak 120. gdy auto wkreca sie na obroty to czuje drganie na pedale gazu, wtedy bardzo lekko czuc jakby turbina sie zalaczyla ale wtedy strasznie "wyje" silnik. sprawdzalem turbo to wirnik nie jest luzny i nie ociera czyli powinno byc sprawne.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Też mi to chodziło po głowie,ale wtedy miałby buta...no chyba,że dodamy do tego pękniętą membranę,to kopa nie będzie...ale turbo z kolei powinno zniwelować kopceniet0mal pisze:możesz mieć dawkę podkręconą przez poprzedniego właściciela
[ Dodano: 11 Kwi 2010 22:57 ]
Heh...a może tobie po prostu sprzęgło się ślizga ...Bobek_jg pisze:wtedy bardzo lekko czuc jakby turbina sie zalaczyla ale wtedy strasznie "wyje" silnik.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Ja W 1V też mam kolanko i identyczna sytułacjaMichaś_1977 pisze:Nie jest to 1V,bo ma kolanko przystosowane do pompy z grzybem.
I też miałem identyczny problem objway
1. Katalizator się zapchał i turbina się zapiekła
2 Pompa już siada
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
To może inaczej, Bobek_jg, czy wyje kiedy przegazujesz na postoju, czy tylko jak przyspieszasz podczas jazdy, jak to drugie to raczej sprężarka jest załatwiona.
[ Dodano: 11 Kwi 2010 23:11 ]
[ Dodano: 11 Kwi 2010 23:11 ]
Wtedy nie ma dymugrandi pisze:1. Katalizator się zapchał i turbina się zapiekła
wtedy pojawiają się kłopoty z odpalaniem, nie pali na ciepłym.grandi pisze:2 Pompa już siada
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Zaciągasz mocno ręczny , wrzucasz jedynkę i ruszasz jak zgaśnie to jest dobre jak obroty polecą w górę i nie zgaśnie to znaczy że sprzęgło do wymianyi jak sprawdzic czy sprzegło jest zużyte?
Że tak sie zapytam pryncypialistów , cięgno na osi gazu jest dobrze ustawione?
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 23:14 przez grandi, łącznie zmieniany 2 razy.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Pedał bardzo wysoko łapie, albo przy samej podłodze, podczas przyspieszania na trasie pojawiają się wibracje które przenoszą się na karoserię (uszkodzony docisk), obroty wzrastają nieproporcjonalnie do prędkości (np jedziesz 70 na 5 biegu, wciskasz gaz, obroty silnika rosną, a auto nie przyspiesza)Bobek_jg pisze:jak sprawdzic czy sprzegło jest zużyte?
[ Dodano: 11 Kwi 2010 23:17 ]
Bobek_jg, Nie jeździj autem, masz uszkodzoną turbosprężarkę dalsza jazda może powodować dodatkowe uszkodzenia, łącznie z ryzykiem zniszczenia silnika.
[ Dodano: 11 Kwi 2010 23:20 ]
Dwie ostatnia którą u siebie zajeździłem miała połamane łopatki, a mimo to miała niewielki luz na wirniku (widocznie opierał się on o muszlę) kręciła się lekko i nie pluła jakoś strasznie olejem. Pozatym weź pod uwagę że przez sprężarkę silnik może pompować olej do wydechu, co nie jest takie łatwe do zauważenia, jak np jeździsz na krótkich dystansach.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 23:23 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.