Gaśnie w trakcie jazdy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gaśnie w trakcie jazdy
Witam i proszę o pomoc -silnik bezyna 1.6 rok 1993 w trakcie jazdy silnik gaśnie jakby ktoś odciął zapłon , ponowne przekręcenie kluczyka nic nie daje - po odczekaniu minuty dwóch odpala i jazda . Po przejechaniu 1 lub2 kilometrów znów to samo . Kiedyś tak miałem to wymieniłem filtry i jakby wszystko ustąpiło aż tu po pół roku znowu .
Czy może to być czujnik halla ????
Czy może to być czujnik halla ????
Ostatnio zmieniony śr kwie 14, 2010 13:22 przez tomek1971, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
to ze slychac pompe nic nie oznacza - mozebyc zapchany filtr lub coz z przewodem palwowym
musisz sciagac waz przy przepustnicy i zobaczyc czy leci benzyna
zeby sprawdzic iskre wystarczy sciagnac przewod z ktorejs swiecy i wlozyc inna swiece pod przewod, dotknac naia do masy i niech ktos ci wtedy zakreci rozrusznikiem
jezeli ie bedzie sikry to mozesz sie podpiac pod pzewod ktory wychodzi z cewki do kopolki zaplonowej, w ten sposob wykluczysz uszkodzenie kopolki i palca zaplonowego
musisz sciagac waz przy przepustnicy i zobaczyc czy leci benzyna
zeby sprawdzic iskre wystarczy sciagnac przewod z ktorejs swiecy i wlozyc inna swiece pod przewod, dotknac naia do masy i niech ktos ci wtedy zakreci rozrusznikiem
jezeli ie bedzie sikry to mozesz sie podpiac pod pzewod ktory wychodzi z cewki do kopolki zaplonowej, w ten sposob wykluczysz uszkodzenie kopolki i palca zaplonowego
Witam wszystkich
przeglądałem Wasze forum bo nie mogę odpalić mojego Golfa (którego w sumie miesiąc temu nabyłem)
A piszę tutaj bo mam problem prawie identyczny jak opisany powyżej.
wszystko było ok - a wczoraj po południu już nie chciał zapalić - tzn akumulator mocno kręci, ale silnik ani razu nie załapie nawet na moment..
Do tej pory w czasie jazdy zdarzało mu się (dość rzadko) - że na moment był 'dławiony silnik' (lekko szarpnęło autem i tyle)
Golf 3 z z '93 roku.
aaa - immobilisera nie mam (a przynajmniej nic mi o nim nie wiadomo)
Podobnie jak kolega wyżej idę sprawdzić prąd na świecach i przewód paliwowy
* i przyznaję, że raczej nie znam się na mechanice pojazdowej
[ Dodano: 11 Kwi 2010 13:15 ]
1. prąd na świecy JEST
2. paliwo tryskające z przewodu po włączeniu zapłonu JEST
po ponownym założeniu przewodu paliwowego RAZ odpalił (od razu) - ale później już nie - nawet po ponownym (2-krotnym) zdjęciu tego przewodu i włączeniu zapłonu....
przeglądałem Wasze forum bo nie mogę odpalić mojego Golfa (którego w sumie miesiąc temu nabyłem)
wszystko było ok - a wczoraj po południu już nie chciał zapalić - tzn akumulator mocno kręci, ale silnik ani razu nie załapie nawet na moment..
Do tej pory w czasie jazdy zdarzało mu się (dość rzadko) - że na moment był 'dławiony silnik' (lekko szarpnęło autem i tyle)
Golf 3 z z '93 roku.
1. prąd na świecy JEST
po ponownym założeniu przewodu paliwowego RAZ odpalił (od razu) - ale później już nie - nawet po ponownym (2-krotnym) zdjęciu tego przewodu i włączeniu zapłonu....
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Rozumiem ze iskra jest na swiecach bo sprawdziles tak jak pisalem, czyli sciagnales przewod ze swiecy i wlozyles pod ten przeod inna swiece i dotknales do masyMagneto86 pisze:Witam wszystkich
Golf 3 z z '93 roku.
1. prąd na świecy JEST
Paliow tez dochodzi
Odkrec jedna swiece i zobacz czy jest mokra od paliwa, zanim ja wykrecisz to z dwa razy zakrec rozrusznikiem tak jakbs chcial odpalic
Okdrec palstik ktory doprowadza do przepustnicy powietrze z filtra, tryma sie na 2 lum 3 srubach M6 na klucz 10,bedziesz wtedy widzial wtryskiwacz - musisz sprawdzic czy daje mgielke jak krecisz rozrusznikiem czy leje sie z niego
Wtryskiwacz jest pod takim czarnym polkolem
Ktos kreci rozrusznikiem a ty swiecisz latarka na spod wtryskiwacza i patrzysz czy daje mgielke czy leje
dzięki - na pewno to wszystko sprawdzę, ale to dopiero jutro - bo dzisiaj nie mam dostępu do klucza do świec, ani do innej świecy
a prąd sprawdziłem tylko w tym kapturku na świecę - kabel na nim kopie bardzo mocno, jak się kręci rozrusznikiem.
Co do paliwa dolatującego do gaźnika to jest tak:
włączam zapłon - leci 1 sek i przestaje
włączam rozrusznik - nic się nie dzieje (tzn rozrusznik kręci ale z przewodu się nie leje)
puszczam kluczyk - znowu leci przez 1 sek i przestaje
- tak to powinno wyglądać?
a prąd sprawdziłem tylko w tym kapturku na świecę - kabel na nim kopie bardzo mocno, jak się kręci rozrusznikiem.
włączam rozrusznik - nic się nie dzieje (tzn rozrusznik kręci ale z przewodu się nie leje)
Ostatnio zmieniony ndz kwie 11, 2010 17:25 przez Magneto86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
powinno leciec po przekreceniu kluczyka w stacyjce przez ok 2 sek - slychac prace pompyMagneto86 pisze:dzięki - na pewno to wszystko sprawdzę, ale to dopiero jutro - bo dzisiaj nie mam dostępu do klucza do świec, ani do innej świecy
pozniej na czas krecenia paliwo znow powinno byc podawane caly czas jak krecisz
jezeli silniknie odpali i puscisz rozrusznik to popma staje
praca pompy steruje sterownik silnika koty zalacza jak za kazdym razem na ok 2 sek jak dostanie sygnal ze stacyjki, pozniej zalacza pompe kiedy sostaje sygnal z czujnika halla o tym ze silnik jest w ruchu, gdy silnik przestanie sie krecis hall nie podaje sygnalu a sterownik silnika odcina zasilanie pompy paliwa
[ Dodano: 11 Kwi 2010 18:53 ]
niezla zagadkapiotrrek04 pisze:witam
mam problem z golfem4 1,9 tdi 2002r
samochód regularnie gaśnie co 600km
co może być przyczyną
pompe paliwa wymieniłem i dalej to samo filtr też
co robić proszę o radę
paliwo tankuję tylko na dobrych stacjach
napisz cos wiecej, w jaki sposob gasnie, itp
do agrala
dziś postanowiłem odpalić autko i odpalił - myślę zostawię go na luzie może on gasnie tylko pod obciążeniem tzn w czasie jazdy ale szedł dosłownie 12-13 minut kichnął prychnął 3 razy i zgasł i znów nie mógł odpalic . Jak ostygnoł po jakichś 30 min znów zapalił pochodził 12-13 min temperatura wzrosła do ok 80 st kicnoł prychnoł 3 razy i zgasł i znów nie mógł zapalić oczywiście iskra jak się patrzy jest !!! jeszcze jutro wymienię filtr paliwa i sprawdzę jak leci paliwo z przewodu --pozdrawiam Tomek
[ Dodano: 11 Kwi 2010 22:57 ]
Acha jeszcze zapomniałem dodać że ostatnio wymieniłem świece oraz przewody .
[ Dodano: 12 Kwi 2010 14:51 ]
Dzisiaj wymieniłem filtr paliwa pompka uzupełniła braki w przewodzie ekspresowo - i co z tego auto szło na luzie 10 min na obr ok 10,9 tyś a po tem prze kolejne dwie min chuśtawka obr 9- 8,5 8-7,5 7-7,5 6 i kichanie prychanie i po dwunastu min zgasł , probowałem zapalić co prawda łapał ale znowu chuśtawka obrotów przez parę sekund i gaśnie - dam głowę że jak ostygnie to zapali !.......co to może być ????
[ Dodano: 12 Kwi 2010 22:07 ]
oczywiście te 9-8,5 czy inne to chodziło o 900-set- 850-siąt itd
[ Dodano: 11 Kwi 2010 22:57 ]
Acha jeszcze zapomniałem dodać że ostatnio wymieniłem świece oraz przewody .
[ Dodano: 12 Kwi 2010 14:51 ]
Dzisiaj wymieniłem filtr paliwa pompka uzupełniła braki w przewodzie ekspresowo - i co z tego auto szło na luzie 10 min na obr ok 10,9 tyś a po tem prze kolejne dwie min chuśtawka obr 9- 8,5 8-7,5 7-7,5 6 i kichanie prychanie i po dwunastu min zgasł , probowałem zapalić co prawda łapał ale znowu chuśtawka obrotów przez parę sekund i gaśnie - dam głowę że jak ostygnie to zapali !.......co to może być ????
[ Dodano: 12 Kwi 2010 22:07 ]
oczywiście te 9-8,5 czy inne to chodziło o 900-set- 850-siąt itd
No a mój golf pali jak wcześniej a przyczyna 2 dniowego przestoju o dziwo dalej jest NIE ZNANA
Sprawdzał mi kolega wszystko po kolei - okazało się, że na świecach nie ma iskry...
Pojechaliśmy do sklepu po cewkę zapłonową, jednak z paru przyczyn wróciliśmy z pustymi rękami - i dobrze, jak się okazało - bo jak wróciliśmy do auta - to odpalił bez problemu, no i już wczoraj nie było problemu z paleniem...
Wymienię na dniach kable wysokiego napięcia i świece - ale boję się, że Golfik może mieć częściej takie humory
Mam kolejną sprawę:
Chciałem do swojego Golfa 1.4 zamontować zegary z Golfa z silnikiem 1.8 - żeby mieć obrotościomierz, zamiast wielkiego zegara...
Pytanie moje brzmi: czy w moim samochodzi będzie działał poprawnie ten licznik? Czy będzie zgodny index prędkości? Licznik z 1.8 (aam) ma jedną wtyczkę - a ile ma mój, to nie wiem.
Sprawdzał mi kolega wszystko po kolei - okazało się, że na świecach nie ma iskry...
Pojechaliśmy do sklepu po cewkę zapłonową, jednak z paru przyczyn wróciliśmy z pustymi rękami - i dobrze, jak się okazało - bo jak wróciliśmy do auta - to odpalił bez problemu, no i już wczoraj nie było problemu z paleniem...
Wymienię na dniach kable wysokiego napięcia i świece - ale boję się, że Golfik może mieć częściej takie humory
Mam kolejną sprawę:
Chciałem do swojego Golfa 1.4 zamontować zegary z Golfa z silnikiem 1.8 - żeby mieć obrotościomierz, zamiast wielkiego zegara...
Pytanie moje brzmi: czy w moim samochodzi będzie działał poprawnie ten licznik? Czy będzie zgodny index prędkości? Licznik z 1.8 (aam) ma jedną wtyczkę - a ile ma mój, to nie wiem.