Wymiana tylnej szyby w klapie - kto robił?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- hepos
- GT Owner
- Auto: Golf VII
- Silnik: CJZA
Wymiana tylnej szyby w klapie - kto robił?
Witam. Zbliża się remont blacharski mojego golfa. Chcę to zrobić porządnie w związku z czym potrzebuję wyjąć szybę boczną tylną oraz klapy tylnej (model 3 drzwiowy). Muszę to zrobić, aby dobrze usunąć rdzę pod uszczelką i w okol. szyby. Mój blacharz się tego nie podejmie. W zakładzie nie bardzo. Wiem, że wycina sie to jakąś struną lub czymś takim. Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i mogłby powiedzieć jak to zrobić? lub jakieś fotostory? Bylbym wdzięczny
Kolego ja wycinałem zwykła linka stalowa(np taka hamulcowa od roweru);)najwięcej zamotki jest zeby ta linke przecisnać przez klej miedzy szyba a blacha, ale gdy juz ci sie uda to odwijasz ze 2 sploty(jeden szybko pęknie) łapiesz linke jakimiś szczypcami i "twoja, moja" wycinasz szyby, najlepiej we dwoch bo samemu to sie zajedziesz :green_fuck:
GT17/20 AJM+/ASZ+ Alu 18" Gwint FK, and more.. zapraszam :)No Smoke No Fun - TDI Rulez :D
Stage 1 DONE - 167Ps@404Nm
Stage 2 DONE - 195Ps@424Nm
viewtopic.php?f=89&t=276520
Stage 1 DONE - 167Ps@404Nm
Stage 2 DONE - 195Ps@424Nm
viewtopic.php?f=89&t=276520
- Bbrutus (Burex)
- Ma gadane
- Kontakt:
- Bbrutus (Burex)
- Ma gadane
- Kontakt:
- hepos
- GT Owner
tak, w mk2 szyby są na uszczelki, sciąga się je jak w polonezach, maluchach itp
PS ale jak nie masz pojecia to lepiej poprosic kogoś kto pojęcie ma - bo sznurek potrzebny jest do załozenia szyby a nie do jej ściągnięcia
PS ale jak nie masz pojecia to lepiej poprosic kogoś kto pojęcie ma - bo sznurek potrzebny jest do załozenia szyby a nie do jej ściągnięcia
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 10:25 przez hepos, łącznie zmieniany 1 raz.
- hepos
- GT Owner
Bierzesz śrubokręt, najlepiej tępy. Wkładasz w np prawym górnym rogu ten śrubokręt i przepychasz uszczelkę na zewnątrz. jak ju przejdzieto wtedy reką pupychasz szybę przy uszczelce centymetr po centymetrze i bedzie ladnie wychodziła
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 11:10 przez hepos, łącznie zmieniany 1 raz.
Szybe w tylnej klapie wyjmuje się w następujący sposób(jest klejona)
1.Idziemy do sklepu i kupujemy ok 2m.linki do wycinania szyb
2.Ucinamy 2 kawałki kija od miotły i wiercimy w nich otwory takie żeby się dało wkręcić wkręty
3.Do jednego trzonka mocujemy kawalek linki(ok50cm) i za pomocą szczypiec próbujemy przebić klej
4.Jak już się to uda to pod uszczelke z zewnątrz podsuwamy szpachelke
5.Mocujemy drugi trzonekn i po trochu(najlepiej za pomocą drugiej osoby)metodą moja,twoja
6.Oczywiscie przesuwamy co kawałek szpachelke żeby nie uszkodzić uszczelki
7.Troche zabawy,ale da się.
1.Idziemy do sklepu i kupujemy ok 2m.linki do wycinania szyb
2.Ucinamy 2 kawałki kija od miotły i wiercimy w nich otwory takie żeby się dało wkręcić wkręty
3.Do jednego trzonka mocujemy kawalek linki(ok50cm) i za pomocą szczypiec próbujemy przebić klej
4.Jak już się to uda to pod uszczelke z zewnątrz podsuwamy szpachelke
5.Mocujemy drugi trzonekn i po trochu(najlepiej za pomocą drugiej osoby)metodą moja,twoja
6.Oczywiscie przesuwamy co kawałek szpachelke żeby nie uszkodzić uszczelki
7.Troche zabawy,ale da się.
Jacek