Podłączenie świateł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podłączenie świateł
Witam Serdecznie!
Zakupiłem na allegro światła diodowe do jazdy dziennej które chce zamontować w kratkach dolnych w moim MK4 tylko jest problem taki że nie wiem jak to podłączyć aby nie czepiała się policja ze świateł wychodzą tylko 2 przewody plus i minus. Patrzyłem na allegro jakieś moduły do podłączenie czy to zdaje egzamin?? Bo chciałbym aby po przekręceniu zapłonu światła dzienne się zapalały a po włączeniu świateł normalnych gasły. Czy może udać się z tym do elektryka i nie orientujecie się ile elektryk może za takie coś zaśpiewać. Dziękuje z góry za pomoc.
Zakupiłem na allegro światła diodowe do jazdy dziennej które chce zamontować w kratkach dolnych w moim MK4 tylko jest problem taki że nie wiem jak to podłączyć aby nie czepiała się policja ze świateł wychodzą tylko 2 przewody plus i minus. Patrzyłem na allegro jakieś moduły do podłączenie czy to zdaje egzamin?? Bo chciałbym aby po przekręceniu zapłonu światła dzienne się zapalały a po włączeniu świateł normalnych gasły. Czy może udać się z tym do elektryka i nie orientujecie się ile elektryk może za takie coś zaśpiewać. Dziękuje z góry za pomoc.
- majma golf
- Mały gagatek
a co do policji to swiatla musza byc na odp wysokosci montowane(40 cm od ziemi ) chyba! i odstep miedzy nimi tez am byc odpowiedni..wpisz w google to znajdzisz te normy,i jeszcze musza byc tak podlaczone ze wlaczajac inne sw gasna.pozatym w deszczowe,mgliste dni nie mozesz ich uzywac no i po zmroku oczywiscie..mialem checi tez to zakladac ale jezdzac zgodnie z przepisami to niema sensu:) nici z uroku:).i odpuscilem...no i warto pamietac o atestach samych lampek,bez tego ani rusz....jak zalozysz do zapodaj jakies fotki jak to wyglada:)
Policja nie tak czepia się podłączenia jak tego, że wiele ze świateł do jazdy dziennej z allegro nie ma homologacji. A Ci, którzy jeżdżą na takich swiatłach mogą liczyć na częstsze kontrole policyjne i sprawdzanie poprawności homologacji. Upewnij się, że montowane światełka mają homologacje albo sobie odpuść. Nie wiem jak sprawę widzi policja w przypadku wykrycia światełek bez hom, czy zabierają dowód czy mandat za brak prawidłowych światełek.KisielQ pisze:jak to podłączyć aby nie czepiała się policja
- majma golf
- Mały gagatek
warto poczytać przed montażem
http://dojazdydziennej.com.pl/p29_Niele ... dowe_lampy
http://dojazdydziennej.com.pl/p29_Niele ... dowe_lampy
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Shmatan pisze:plus podepnij przez przekaźnik rozwierny (R) do plusa po stacyjce, sterowany plusem po światłach mijania, i do tego stałą mase nawet na karoserie.
10 minut i finito, ale moim zdaniem paski led są brzydkie jak cholera
Łatwo Tobie kolego mówić dla Ciebie to może 10 min roboty a ja nawet nie mam pojecia co to jest przekaźnik rozwierny (R). A czy drogi bedzie koszt jak pojade z tym do elektryka??
KisielQ, zależy - myśle że wiele nie weźmie, bo to na prawde 10 minut roboty. Przekaźnik kupisz w dowolnym sklepie elektronicznym - wystarczy że powiesz do czego on Ci jest potrzebny a podłączenie, to tak jak pisałem - potrzeba Ci jedynie kabla, w którym jest plus po włączeniu zapłonu (a miejsc na podpięcie takiego kabla masz sporo np. w skrzynce bezpieczników, czy w przełączniku świateł)
- stanislawski
- Ma gadane
Właśnie dziś zamontowałem sobie dzienne światła.KisielQ pisze:Zakupiłem na allegro światła diodowe do jazdy dziennej które chce zamontować w kratkach dolnych w moim MK4
Oczywiście na szkle musi być homologacja.
Jest następujące oznaczenie E4 0026 RL 00
Wszystko jak na obrazku niżej.
Trochę roboty było, bo są wkomponowane w dolne kratki, muszą spełniać wymagania Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 (Dz.U. nr. 75z 2009 r. poz. 639),
zresztą oceńcie sami.
Trochę szczegółów:
lampy to są DAYLIGHT (5LED) MODEL HID 705
HIGH POWER SUPER WHITE, jasność 6000
oczywiście z homologacją (Homologacja: E4 0026 RL 00)
pobór prądu jednej lampy 0,45A (przy zasilaniu 12V)
Możliwość pracy od 9 do 30V
posiadają wbudowany sterownik wyłączający lampy przy włączeniu świateł głównych (pozycyjne, mijania, drogowe)
Koszt lamp 189 zł.
Lampy MUSZĄ być zamontowane zgodnie z wymogami:
wysokość od ziemi: min 250mm, max. 1500mm, odległość od krawędzi bocznej nie więcej niż 400mm, odległość między lampami nie mniejsza niż 600mm, układ symetryczny.
Lampa wygląda tak: - ma 3 kable, masa, zasilanie i sterowanie.
Ostatnio zmieniony wt kwie 20, 2010 18:05 przez stanislawski, łącznie zmieniany 6 razy.
Tato, a dlaczego ten samochód jest zepsuty?
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
Synku, on nie jest zepsuty. To diesel.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam mam te same światełka co kolega wyżej
Witam mam taki problem mam zamatowane światła dzienne Zgodnie z dz.u. 2009 nr 75 poz 639 odnośnie świateł dziennych wszystko zgodnie z prawem ALE krawężniki czepiają się ze muszę mieć wbite w dowód rejestracyjny. Jak to jest wyjaśni ktoś końcu mi to ?
Witam mam taki problem mam zamatowane światła dzienne Zgodnie z dz.u. 2009 nr 75 poz 639 odnośnie świateł dziennych wszystko zgodnie z prawem ALE krawężniki czepiają się ze muszę mieć wbite w dowód rejestracyjny. Jak to jest wyjaśni ktoś końcu mi to ?
[center] http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=6920
[/center]
[/center]
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W życiu! To musiały być zatwardziałe krawężniki.SkorpionVW pisze:ze muszę mieć wbite w dowód rejestracyjny.
Do dowodu rejestracyjnego wpisuje się wszystkie istotne zmiany w pojeździe, zmieniające jego charakterystykę, masy, wymiary, osiągi i td. Jest to więc zmiana typu silnika (już nie egzemplarza silnika jeśli jest ten sam typ! bo nie ma numerów silnika).
Natomiast domontowanie lamp czy bagażnika dachowego lub powiedzmy klimatyzacji - oczywiście - nie! Kolega spróbuje poprosić diagnostę o wbicie ich - co powie
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Podłączenie świateł
Udałem się do komendanta w tej sprawie chciał nazwiska tych nie douczonych "debili" był bardzo zirytowany ich nie kompetencja ... Wiec sprawa się wyjaśniła i jest wszystko ok.
[center] http://vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=6920
[/center]
[/center]