Hamowanie i drgania kierownicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Hamowanie i drgania kierownicy
Mam przedziwny problem i może ktoś wymysli co jest na rzeczy.
Mianowicie gdy próbuje wyhamować ze np 120 do 80 i naciskam lekko pedał hamulca to kierownica zaczyna drgać i to dość mocno. Natomiast przy bardzo ! gwałtownym hamowaniu np. ze 100 do 0 wszystko jest ok, mozna nawet puścic kierownicę i samochód jedzie jak po sznurku a kierownica nie drga.
Nie mam pojęcia co to może byc ... Ostatnio wymieniałem u mechanika łożysko bo zacząło szumieć, może to jest powodem ?
Macie jakiś pomysł?
pzdr
Mianowicie gdy próbuje wyhamować ze np 120 do 80 i naciskam lekko pedał hamulca to kierownica zaczyna drgać i to dość mocno. Natomiast przy bardzo ! gwałtownym hamowaniu np. ze 100 do 0 wszystko jest ok, mozna nawet puścic kierownicę i samochód jedzie jak po sznurku a kierownica nie drga.
Nie mam pojęcia co to może byc ... Ostatnio wymieniałem u mechanika łożysko bo zacząło szumieć, może to jest powodem ?
Macie jakiś pomysł?
pzdr
-
- Forum Master
kierownica w ogóle nie drzy jak jadę z nogą na gazie, drga tylko przy hamowaniu.poolak2006 pisze:to po wymianie ci się stało? Raczej to nie od tego. Sprawdź te tarcze... ale często ludzie wymieniają i to też nie pomaga. Może felga pokrzywiona?
[ Dodano: 19 Kwi 2010 13:27 ]
A jak śmiga np koło 150 też czujesz jak kier drży?
Zauważyłem te objawy po wymianie łożyska. Może po prostu mechanik coś sknocił i pokrzywil tarczę ?
Mendel, skrzywienie tarcz/y ma miejsce na rozgrzanej/ych i często po nagłym wjechaniu w wodę. Przypomnij sobie czy po wymianie łożyska nie pogoniłeś go dobrze, pohamowałeś i zdarzyło Ci się może wjechać w kałużę. Jak mocniej naciskasz na hebel to tak jak napisał kolega katerpi -klocki dobrze trzymają je w ryzach , a przy lekkim hamowaniu wyczuwasz drżenie bo tego mocnego "trzymania" niema.
Specjalistą nie jestem ale jak wspomniałem wcześniej - tarcze to pierwsza rzecz którą brałbym pod uwagę w tym wypadku.
Powodzenia!
Specjalistą nie jestem ale jak wspomniałem wcześniej - tarcze to pierwsza rzecz którą brałbym pod uwagę w tym wypadku.
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony wt kwie 20, 2010 08:36 przez JMdesign, łącznie zmieniany 1 raz.
Mendel pisze:kierownica w ogóle nie drzy jak jadę z nogą na gazie, drga tylko przy hamowaniu.
Zauważyłem te objawy po wymianie łożyska. Może po prostu mechanik coś sknocił i pokrzywil tarczę ?
Skoro tylko przy hamowaniu to na 99% tarcza (albo 2 tarcze )
Mechanik raczej ich nie pokrzywił. Mógł co prawda nie założyć ich poprawnie po robocie, albo mogło coś sie dostać pod którąś i nie dolega dobrze, albo jest krzywo założona i teraz może się wygłupiać.
Pojedź do niego i powiedz co jest.
Jeśli Twój mechanior jest OK to powinien poprawić co sknocił
:cady: [url=http://www.motostat.pl/statystyki-pojazdu/11964][img]http://www.motostat.pl/user_images/11964/icon4.png[/img][/url] :mk3:
-
- Ma gadane
Re: Hamowanie i drgania kierownicy
Mendel pisze:Mam przedziwny problem i może ktoś wymysli co jest na rzeczy.
Macie jakiś pomysł?
pzdr
Panowie przerabiałem to 2 mc . temu .... ta sama sytuacja . zajechalem do serwisu zapłacilem 50zł i goscie przetoczyli mi tarcze i teraz juz jest super nic nie telepie ,nic nie drga. zrobilem juz 4 tys. km. ...kolego poszukaj zakładu co przetacza tarcze i bedziesz mial zgłowy ....pod warunkiem ze jest jeszcze co przetaczac . pozdrawiam
-
- Nowicjusz