Witam. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Mk4 z silnikiem 1.4 16V AKQ. Wcześniej Mk 3 i Mk2. Auto ma 171 tyś. przebiegu i wydaje się prawdziwy. Od wczoraj mam problem z obrotami. Podczas rozpędzania i zmianie biegu na wyższy i odjęciu gazu następuje lekki skok obrotów. Jak gdyby ktoś za mnie lekko naciskał gaz. Obroty mi nie falują. Natomiast na postoju zaczęły wolniej opadać. W tamtym tygodniu sprawdzałem czystośc filtra powietrza i przy okazji wytarłem z osadu przepustnicę ale bez rozkręcania całości, tylko z góry. Od tego czasu zrobiłem 200 km. Skok obrotów dostrzegłem dopiero wczoraj.
Podobny temat znalazłem na forum, ale dotyczący silników diesla.
Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Skaczące obroty silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyczyściłem jeszcze raz przepustnicę ale bez całkowitego rozbierania. Zrobiłem adaptację. Komputer pokazał usterkę we wtryskach. Skok obrotów występuje tylko w momencie dość dynamicznego rozpędzania w czasie przełączania z dwójki na trójkę i z trójki na czwórkę. Poza tym obroty są OK. Auto poli na dotyk a spalanie wydaje się być w normie. Skok obrotó jest nieznaczny ale denerwujący. Mechanik radzi jeszcze pojeździć i obserwować.
Ile może kosztować wymiana np. wtryskiwacza albo wtrysku ?
Dzieki za wszystkie info.
Ile może kosztować wymiana np. wtryskiwacza albo wtrysku ?
Dzieki za wszystkie info.