Zaczne od samego poczatku:
Tydzien temu posypala mi sie skrzynia biegów. Niby zerwalo nity, przebilo obudowe skrzyni od wewnatrz i wylal sie olej przy okazji ze skrzyni. Zaczelo sie od drobnego jakby spadku mocy, potem tak jakby sprzęgło się slizgało, tzn. zmieniłem bieg dodałem gazu, obroty poszły w gore a auto jechalo nadal z przedkoscia co przed zmiana biegów(stało sie to pare razy tylko). Jak juz jechalem do mechanika to wyskoczyła 3 podczas jazdy a juz pod koneic nie dało sie wrzucić ani 3-ki ani 4-ki.
Efekt kupilem uzywana skrzynie biegów(podobno przebieg okolo 80tys.km) o tych samych oznaczeniach.
Po zmianie nie wiem ale wydawało mi sie ze auto ma troche mniej mocy ale to moze tylko mi sie wydawało. Do dzisiaj. Ruszałem zmieniłem z 1-ki na 2-ke i to samo co przedtem. Dodaje gazu, obroty w gore auto nie przyspiesza. Taki sam objaw z 2-ki na 3-ke. Co dziwne to jezeli delikatnie wcisne gaz to auto normalnie przyspiesza. Jak wcisne mocniej to jest objaw "slizgania".
Podczas wymiany skrzyni zostało sprzegło ściągniete i wyczyszczone i sprawdzone i jest w dobrym stanie jeszcze.
Prosze o pomoc, wskazówki, itp. bo zwarjuje.
Z gory dziekuje za wszelkie porady.
Auto: Golf IV 1.4 16V
Wzrost obrotów podczas zmiany biegów i brak przyspiszenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wzrost obrotów podczas zmiany biegów i brak przyspiszenia
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 18:13 przez Mateo33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
To czy to sprzeglo bylo wymienione , bo stare zalalo olejem to tylko wie ten co wymienil, ja stawiam na to ze umyl tarcze i tyle ,a kasa w kieszen.
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 18:22 przez spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Czyli pierwsze co to rozmontowac jeszcze raz i sprawdzic tarcze?
Czy powiedzmy dalsza jazda ok. 100km moze wyrzadzic jakas wieksza szkode?
ew. inne pomysly jeszcze?
Czy powiedzmy dalsza jazda ok. 100km moze wyrzadzic jakas wieksza szkode?
ew. inne pomysly jeszcze?
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 18:33 przez Mateo33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
- Kontakt:
szkody nie zrobi ale bedzie sukcesywnie spala moc przekazywana na skrzynie, az w koncu bedzie tak ze na 2 bedzie taki usliz ze pod gorke nie wyjedziesz.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
Czy jest jakas mozliwosc aby kolejna skrzynia biegów sie posypała? Chodzi mi o to czy jest jakis element który gdy jest niesprawny moze rozwalic skrzynie? Np. zerwać nity, itp. ??
[ Dodano: 22 Kwi 2010 18:07 ]
Mechanik mi dzisiaj powiedzial ze wszystkie elementy scierne w tym tarcze sprzęgłowe są chłonne jak gąbki. Czy zgodzi sie ktos z ta teoria?
[ Dodano: 22 Kwi 2010 18:07 ]
Mechanik mi dzisiaj powiedzial ze wszystkie elementy scierne w tym tarcze sprzęgłowe są chłonne jak gąbki. Czy zgodzi sie ktos z ta teoria?