Bora 130KM asz lekki wyciek przy inerkulerze :(:(
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bora 130KM asz lekki wyciek przy inerkulerze :(:(
Panowie w związku z tym, że jestm laikiem proszę o opinię na temat małego wycieku który mam w miejscu zaznaczonym na fotce.
Przesyłam parę fotek na nich widać, że chyba nie jest najlepiej
Czerwony wąż przed zrobieniem fotki został przetarty.
Z góry dziękuję za rady.
Przesyłam parę fotek na nich widać, że chyba nie jest najlepiej
Czerwony wąż przed zrobieniem fotki został przetarty.
Z góry dziękuję za rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Wąż jeśli przetarty to wymienić na nowy- zabezpieczyć przed kolejnym przetarciem- wyprofilować - założyć osłonę z drugiego węża itp. IC sprawdź od dołu czy nie ma dziury czy nie jest przetarty i czy ten olej nie ścieka z węza czy tez złączki. Wszystko tam musi być szczelne- bo będzie problem z doładowaniem. To że się zrobił zaciek od oleju to norma w dolocie zawsze go trochę jest- trochę z turbo trochę z odmy a jak jest dziura to zostaje wydmuchany na zewnątrz przez sprężone powietrze.Czerwony wąż przed zrobieniem fotki został przetarty.
- italiano_83
- V.I.P.
To dobrze - że przetarty szmatką "tylko" Ja bym to wytarł do czystego i obserwował na bieżąco co się dzieje, czy ten olej ścieka z jakiegoś połączenia czy ic jest dziurawy na dole. Zawsze można zrobić logi dynamiczne i zobaczyć czy występuje nieszczelność i jak jest duża. Zobacz czy z góry z jakiegoś miejsca ten olej nie ścieka, czasami tak bywa że cieknie u góry z EGR -a a olej widać na samym dole bo sobie ścieka.Sorki za nieporozumienie , został przetarty szmatką bo był dość mocno zabrudzony
Rozkręciłem dół i znalazłem ,lekko uszkodzoną obudowę od interkulera ,co widać na zdjęciu.Wymieniłem oring i narazie jest OK.W interkulerze jest olej ( mój przebieg to 214tyś km), troszkę się przestraszyłem ale sprawdziłem u kolegi w passacie( 220tys km) i jest tak samoitaliano_83 pisze:Ja bym to wytarł do czystego i obserwował na bieżąco co się dzieje
Przy podejściu węża z powietrzem do silnika także wymieniłem oring zauważyłem, że stary nie trzyma najlepiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- italiano_83
- V.I.P.
To normalne IC to najniżej położony element układu dolotowego i siłą rzeczy tam się zbiera mgła olejowa z turbo i odmy- niewielkie ilości to nic groźnego.aszastra pisze:W interkulerze jest olej ( mój przebieg to 214tyś km), troszkę się przestraszyłem ale sprawdziłem u kolegi w passacie( 220tys km) i jest tak samo
A nawet ułatwia on zlokalizowanie nieszczelności - poprzez powstawanie tłustego nalotu
Oringi nowe więc wszystko powinno być szczelne A szczelność to podstawa przy układzie dolotowym turbo-ic -kolektor dolotowy, bo jak jest "dziura" to turbosprężarka pompuje w "kosmos" to co wcześniej wypracowała, przy większej nieszczelności turbo wstaje później i są kłopoty z utrzymaniem zadanego ciśnienia. A teraz powinno być ok.
-
- Mały gagatek