Brak ładowania akumulatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak ładowania akumulatora
Witam Panowie
mam taki problem - jak jechałem dzisiaj, nagle zaświeciła mi się kontrolka akumulatora - wysiadłem z auta i patrzę na światła a tam żarówki ledwo się jarzą, pasek jest na swoim miejscu i pracuje jak należy, poźniej zaświeciły mi się kontroli od AirBag'u i ABS'u zmierzyłem meirnikiem na włączonym silniku a tam 12V - czyli nie ładuje. Jak zgasiłem silnik to już nie odpaliłem
Wcześniej było wszystko ok. Co może byc przyczyną?
Dodam, że zawsze jak odpalam auto to kręci rozrusznikiem dokładnie 7 sekund zanim zapali. Czy to może mieć jakiś wpływ? Silnik nie pokazał mi żadnych błędów, natomiast AIRBAG wyskoczył taki błąd:
00532 Supply Voltage B+
07-10 - Signal too Low - Intermittent
mam taki problem - jak jechałem dzisiaj, nagle zaświeciła mi się kontrolka akumulatora - wysiadłem z auta i patrzę na światła a tam żarówki ledwo się jarzą, pasek jest na swoim miejscu i pracuje jak należy, poźniej zaświeciły mi się kontroli od AirBag'u i ABS'u zmierzyłem meirnikiem na włączonym silniku a tam 12V - czyli nie ładuje. Jak zgasiłem silnik to już nie odpaliłem
Wcześniej było wszystko ok. Co może byc przyczyną?
Dodam, że zawsze jak odpalam auto to kręci rozrusznikiem dokładnie 7 sekund zanim zapali. Czy to może mieć jakiś wpływ? Silnik nie pokazał mi żadnych błędów, natomiast AIRBAG wyskoczył taki błąd:
00532 Supply Voltage B+
07-10 - Signal too Low - Intermittent
WKS Śląsk Wrocław
eku_suci, dzięki za odpowiedź.
Ale czy ten alternator mógł paść przez to że rozrusznik długo kręci ?
Bo jeżeli tak, to niechciałbym płacić za naprawę alternatora i po jakimś czasie żeby było to samo przez to długie kręcenie - ale czy to może mieć coś wspólnego.
Długie kręcenie jest spodowodane niską dawką (na vagu 10,6mg), jutro ustawię dawkę na pompie nastawnikiem to może będzie zapalał od strzała
Ale czy ten alternator mógł paść przez to że rozrusznik długo kręci ?
Bo jeżeli tak, to niechciałbym płacić za naprawę alternatora i po jakimś czasie żeby było to samo przez to długie kręcenie - ale czy to może mieć coś wspólnego.
Długie kręcenie jest spodowodane niską dawką (na vagu 10,6mg), jutro ustawię dawkę na pompie nastawnikiem to może będzie zapalał od strzała
WKS Śląsk Wrocław
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
1. 00532
(AIRBAG/Kody błędów)
Napięcie zasilania. Sygnał za duży. Sygnał za mały.
2. 00532
(ABS ESP EDS ASR/Błędy)
Napięcie zasilania Za mała wartość sygnału.
3. 00532
(Silnik/Kody błędów)
Napięcie zasilające. Niedopuszczalna wartość sygnału.
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:06 ]
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:07 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82825
(AIRBAG/Kody błędów)
Napięcie zasilania. Sygnał za duży. Sygnał za mały.
2. 00532
(ABS ESP EDS ASR/Błędy)
Napięcie zasilania Za mała wartość sygnału.
3. 00532
(Silnik/Kody błędów)
Napięcie zasilające. Niedopuszczalna wartość sygnału.
Bardzo długo- kąt wtrysku na początek by się przydało sprawdzić + stan rozrusznika i akumulatora.Jaaro pisze:Dodam, że zawsze jak odpalam auto to kręci rozrusznikiem dokładnie 7 sekund zanim zapali
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:06 ]
To nic nie zmieni zmieniłeś dawkę, ale nie dawkę startową - trzeba - jeżeli to konieczne zwiększyć dawkę startową.Jaaro pisze:Długie kręcenie jest spodowodane niską dawką (na vagu 10,6mg), jutro ustawię dawkę na pompie nastawnikiem to może będzie zapalał od strzała
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:07 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=82825
italiano_83, wrzucałem logi tutaj -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325647
i tam jest kąt wtrysku ok, możesz sprawdzić Z tego wynika, że muszę zmienić dawkę nastawnikiem i sprawdzić rozrusznik i alternator (akumulator sprawdzony i jest ok).
Macie jeszcze jakieś pomysły co można sprawdzić ?
i tam jest kąt wtrysku ok, możesz sprawdzić Z tego wynika, że muszę zmienić dawkę nastawnikiem i sprawdzić rozrusznik i alternator (akumulator sprawdzony i jest ok).
Macie jeszcze jakieś pomysły co można sprawdzić ?
WKS Śląsk Wrocław
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
italiano_83, rozrusznik właśnie nie kręci jak szlifierka, ale jakoś kręci, nie wiem jak w innych, ale wydaje mi się że kręci cały czas tak samo (nie przyspiesza obrotów) i w końcu auto zaskakuje.
Dzisiaj na noc podlączam aku do prostownika.
W przewodach paliwowych są pęcherzyki powietrza - nawet jak silnik pracuje, nie dużo ale są (podejrzałem w Audi AGR i jest tam podobnie a nie ma problemów z odpalaniem).
Próbowałem zrobić tak: przekręcałem kluczyk (zapłon i OFF) tak z 5 razy i odpalił tak po 4sekundach kręcenia, więc troche szybciej. Co o tym sądzicie?
Dzisiaj na noc podlączam aku do prostownika.
W przewodach paliwowych są pęcherzyki powietrza - nawet jak silnik pracuje, nie dużo ale są (podejrzałem w Audi AGR i jest tam podobnie a nie ma problemów z odpalaniem).
Próbowałem zrobić tak: przekręcałem kluczyk (zapłon i OFF) tak z 5 razy i odpalił tak po 4sekundach kręcenia, więc troche szybciej. Co o tym sądzicie?
WKS Śląsk Wrocław
Wymień sobie szczotkotrzymacz i tulejki w rozruszniku. To pomoże, a koszt nieduży około 50zł.Jaaro pisze:Więc zostaje rozrusznik
W dziale FAQ jest fotoporada jak zregenerować rozrusznik.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
marcin999, dzięki za info, niestety nie mam za bardzo czasu, miejsca ani narzędzi potrzebnych do naprawy.
Dzisiaj rano zostawiłem Golfa u mechanika.
Jak mu powiedziałem co jest do zrobienia, że sprawdziłem na vag'u itp. to mnie wyśmiał, powiedział, że on za vaga zapłacił 1400zł a taki kabelek z Alledrogo + program z neta to mogę sobie w d**pę wsadzić. On podłączy swojego i mu pokaże całkiem inne wartości.
Wyśmiał też wszystkich, którzy używają tego typu kabli + laptop = czyli myślę jakieś 80% forumowiczów.
Nawet nie chciał słuchać co miałem mu do powiedzenia dalej na temat samochodu, którym to ja jeżdżę na codzień a nie on.
Zobaczymy jak odbiorę auto.
Dzisiaj rano zostawiłem Golfa u mechanika.
Jak mu powiedziałem co jest do zrobienia, że sprawdziłem na vag'u itp. to mnie wyśmiał, powiedział, że on za vaga zapłacił 1400zł a taki kabelek z Alledrogo + program z neta to mogę sobie w d**pę wsadzić. On podłączy swojego i mu pokaże całkiem inne wartości.
Wyśmiał też wszystkich, którzy używają tego typu kabli + laptop = czyli myślę jakieś 80% forumowiczów.
Nawet nie chciał słuchać co miałem mu do powiedzenia dalej na temat samochodu, którym to ja jeżdżę na codzień a nie on.
Zobaczymy jak odbiorę auto.
WKS Śląsk Wrocław
Jakiś wiejski filozof. Zobaczymy co tam wymyśli.Jaaro pisze:Nawet nie chciał słuchać co miałem mu do powiedzenia dalej na temat samochodu, którym to ja jeżdżę na codzień a nie on.
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
- xxxGlaDxxx
- ...
Koledzy tutaj jest link jak się skończyła wizyta u mechanika.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=328942
Jutro jadę na reklamację, później opiszę co było i podam jaki warsztat i gdzie w odpowiednim temacie.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=328942
Jutro jadę na reklamację, później opiszę co było i podam jaki warsztat i gdzie w odpowiednim temacie.
WKS Śląsk Wrocław