Cyknięcie przy 2500 obr.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cyknięcie przy 2500 obr.
Witam,
Ostatnio zauważyłem w swoim Golfie że (zwłaszcza na zimnym silniku) podczas przyśpieszania przy 2500 obrotów gdzieś z za tablicy rozdzielczej dochodzi pojedynczy odgłos "cyk" (tak jakby załączał się jakiś sterownik) podczas schodzenia z obrotów również to występuję. Może ktoś jest w stanie wyjaśnić mi co to za cykanie.
Ostatnio zauważyłem w swoim Golfie że (zwłaszcza na zimnym silniku) podczas przyśpieszania przy 2500 obrotów gdzieś z za tablicy rozdzielczej dochodzi pojedynczy odgłos "cyk" (tak jakby załączał się jakiś sterownik) podczas schodzenia z obrotów również to występuję. Może ktoś jest w stanie wyjaśnić mi co to za cykanie.
Jesli dzieje sie to zaraz po odpaleniu auta - na zimnym silniku to po prostu przekaźnik odłacze świece żarowe - w tdi sa 2 fazy grzania swiec - faza główna (przed uruchomieniem silnika) i tzw afterglow - czyli podgrzewanie mniejszą moca juz po uruchomieniu silnika w celu poprawy jego kultury pracy. Długośc fazy afterglow zalezna jest od temperatury silnika, natomiast podgrzewanie jest wyłaczane powyżej 2500obr. Jednym słowem nie ma sie czym martwić, oprócz tego że piłujesz auto na zimnym silniku - przy takim stylu jazdy zacząłbym na Twoim miejscu odkładac na nowe turbo
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Wcale nie piłuje dopiero to zauważyłem. Odgłos jest faktycznie jak przekaźnika, dziwne jest to że jak spada z obrotów do przy 2500 znowu coś się załącza (lub rozłącza) Do jakiej temp. silnika przekaźnik podgrzewa świece na "tzw afterglow - czyli podgrzewanie mniejszą moca juz po uruchomieniu silnika"????
ciezko powiedzieć - nigdzie w materialach nie natknąlem sie na tą informacje, ale z obserwacji wynika że trwa to kilkanascie kilkadziesiąt sekund - i raczej jest to determinowane temperaturą chłodziwa i na podstawie tego jest dobierany czas - jak sądze.
W tym czasie ponizej 2500obr świeczki bedą grzały a przekażnik pykał - powyzej tych obrotów praca ukladu jest przerywana
W tym czasie ponizej 2500obr świeczki bedą grzały a przekażnik pykał - powyzej tych obrotów praca ukladu jest przerywana
Pozdor