wady TDI
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: wady TDI
Jak jest wszystko dobrze serwisowane to ja uważam, że te silniki praktycznie nie mają wad - są bardzo wytrzymałe w rękach odpowiednich osób Dają dużą frajdę z jazdy i są bardzo ekonomiczne.....hoze pisze:mam Pytanie jakie mają wady silniki 1,9 tdi 110KM????????
Jedyną wadą konstrukcyjną było chyba mocowanie koła na wale korbowym - w wielu przypadkach zła wymiana paska rozrządu lub lekceważenie nierównomiernej pracy tego koła kończyło się między innymi tak
KLIKNIJ I ZOBACZ - TO KOLEJNE KOŁO KOLEJNA ŚRUBA - KOLEJNY KLIN ??
Corvax wie dużo też na ten temat zresztą zobaczcie jeszcze ten temat
KOLEJJJJJJJJJJJJJJJJJJNYYYYYYYYY KLIN ???????
Pozdrooo
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: wady TDI
Wady wyjda podczas uzytkowania... Nie zauwazylem aby ktos na forum sie uskarzal na ten silnikhoze pisze:mam Pytanie jakie mają wady silniki 1,9 tdi 110KM????????
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
-
- VW Baron
Dziwne, jak narazie nie zauwazylem, a auto ma juz 12 lat...Bula88 pisze:w 1z najbardziej wadliwa jest elektryka...
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
-
- VW Baron
U mnie przy wylaczaniu bardzo trzeslo.. po wymianie poduchy pod skrzynia (pozostale sa ok) juz tak nie wali no ale przywyklem juz.. A tak wogole to dlaczego telepie w dieslu a w benzynie nie?dziechu pisze:W TDI (i chyba wszystkich dieslach), szczegolnie przy wylaczaniau - zawsze telepnie.
Pozdro
Gitner
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jak przypadkowy pan Heniek majstruje zbyt dużo w elektryce to jest wadliwaGitner pisze:Dziwne, jak narazie nie zauwazylem, a auto ma juz 12 lat...Bula88 pisze:w 1z najbardziej wadliwa jest elektryka...
Pozdro
Gitner
Mój ma 10 lat i też nie zauważyłem Musze dobrze sprawdzić - może ja mam AFN'a
[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 12:24 ]
TO PRAWDAwoyteck pisze:prawie bez wad ale trzeba o niego dbac(szczegolnie o turbinke)
Co do turbinki - to ja wiele razy słyszałem, że turbina w 1Z jest bardzo wytrzymała i raczej sporadycznie pada - co do tego że trzeba o nią dbać to nie ma wątplwości
Silnik odwdzięczy się bezawaryjną pracą jeśli dostanie to co mu się należy - czyli :
Doby olej (przestrzegać terminów wymiany),
Dobre paliwo,
I to co już wielokrotnie było powtarzane:
Nie katować na zimnym silniku,
Przed wyłączeniem silnika poczekać chwilke na schłodzenie turbiny.
Aha - nie dawać robić nic przy silniku byle paprokowi - bo na 100% pojawią się problemy
T
o tyle - w moim przypadku - problemów 0 - silnik jest OK.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Chyba dlatego ze przy benzynie odciecie zaplonu wylacza iskry na swiecach, wiec w zadnym cylindrze nie ma juz zaplonow. W dieslach odcinane jest paliwo, ale resztki z przewodow powoduja jeszcze kilka niekontrolowanych zaplonow w przypadkowych cylindrach - chyba to jest powodem telepniecia - to moja teoria.Gitner pisze:A tak wogole to dlaczego telepie w dieslu a w benzynie nie?