Tak się kończy gibanie koła pasowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Gibało się może dlatego że ktoś wymienił koło a śrubę przykęcił starądziechu pisze:tu klin wyglada na dosc dobry stan - ciekawe dlaczego sie gibalo - jezeli luzne to wystraczylo dokrecic, albo bylo skrzywione? A tak wogole - czemu w tak krytycznych miejscach nie daje sie np. 3 kliny? przeciez koszt produkcji bylby podobny a niezawodnosc wieksza.
Śruba stara ma już przekroczoną granicę plastyczności po jednym dokręceniu i nadaje się do śmiecia
Na zdjęciu widać zresztą, że została ścięta
Mogło narobić koszmaru w motorku - o tym pewnie kolega Seba napisze
WSPÓŁCZUJE
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
U mnie tak prawdopodobnie było. Bo wymieniałem to koło pasowe i nie sądze, żeby mechanik śrube wymienił. A nowe(tzn używane) też się gibało i mechanik mówił, że mniej sie giba i żeby jeździć. Jak sie okażę, że to po części jego wina to mu chyba głowe urwe!Razal pisze:Gibało się może dlatego że ktoś wymienił koło a śrubę przykęcił starądziechu pisze:tu klin wyglada na dosc dobry stan - ciekawe dlaczego sie gibalo - jezeli luzne to wystraczylo dokrecic, albo bylo skrzywione? A tak wogole - czemu w tak krytycznych miejscach nie daje sie np. 3 kliny? przeciez koszt produkcji bylby podobny a niezawodnosc wieksza.
Śruba stara ma już przekroczoną granicę plastyczności po jednym dokręceniu i nadaje się do śmiecia
WSPÓŁCZUJE
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
W mózgu niech mu się giba - a Ty zmień mechanika - szkoda auta!!Michnik pisze:U mnie tak prawdopodobnie było. Bo wymieniałem to koło pasowe i nie sądze, żeby mechanik śrube wymienił. A nowe(tzn używane) też się gibało i mechanik mówił, że mniej sie giba i żeby jeździć. Jak sie okażę, że to po części jego wina to mu chyba głowe urwe!Razal pisze:Gibało się może dlatego że ktoś wymienił koło a śrubę przykęcił starądziechu pisze:tu klin wyglada na dosc dobry stan - ciekawe dlaczego sie gibalo - jezeli luzne to wystraczylo dokrecic, albo bylo skrzywione? A tak wogole - czemu w tak krytycznych miejscach nie daje sie np. 3 kliny? przeciez koszt produkcji bylby podobny a niezawodnosc wieksza.
WSPÓŁCZUJE
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
Razal pisze:W mózgu niech mu się giba - a Ty zmień mechanika - szkoda auta!!Michnik pisze:U mnie tak prawdopodobnie było. Bo wymieniałem to koło pasowe i nie sądze, żeby mechanik śrube wymienił. A nowe(tzn używane) też się gibało i mechanik mówił, że mniej sie giba i żeby jeździć. Jak sie okażę, że to po części jego wina to mu chyba głowe urwe!Razal pisze: Gibało się może dlatego że ktoś wymienił koło a śrubę przykęcił starą
WSPÓŁCZUJE
NO mechanika nie problem zmienić. Tylko co z kosztami naprawy? Przecież to w sumie więcej jego wina niż moja , że zrobił jak zrobił! Ufff
- Marqs84
- Mały gagatek
- Kontakt:
mozna jakos sprawdzić czy trzeba koniecznie zmienic pasek?
w grudniu sprowadzilem mk3 tdi no i jeszcze nie zmienilem paska...narazie nie mam kaski... mechanik zaspiewal cene ok 600zl
O jakim gibaniu byla mowa? czego?
Troche sie boje zeby mi nie pier*** pasek :/ Podobno poprzedni wlasciciel powiedzial ze jeszcze na nim mozna zrobic ok 10tys km ...
w grudniu sprowadzilem mk3 tdi no i jeszcze nie zmienilem paska...narazie nie mam kaski... mechanik zaspiewal cene ok 600zl
O jakim gibaniu byla mowa? czego?
Troche sie boje zeby mi nie pier*** pasek :/ Podobno poprzedni wlasciciel powiedzial ze jeszcze na nim mozna zrobic ok 10tys km ...
http://www.vwslask.pl/
Marqs84, jak jesteś bogaty to jeździj dalej na starym pasku, a jak masz mało kasy to pożycz i zmieniaj pasek w holerę, bo jak pęknie to koszt będzie 600x 2 lub 3.
[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 12:29 pm ]
co do auta Michnika - właśnie oglądałem, - rozrząd jak na razie się nie przestawil a kółko to się gibie jak pijany w tańcu... Gorzej bo ten sam mechanik mu cos kombinowal z cisnieniem turbo i teraz słychać takie wycie na wolnych obrotach właśnie z okolic turbiny - jak obroty przekroczą 2tys przestaje wyć zaczyna świszczeć, w dodatku samochód na wolnych obrotach szarpie i przerywa - niebieskie spaliny al enie olejowe tylko raczej takie jak nie spalone paliwo... Zastanawiam się - skoro stalo się to nagle a rozrząd nie przestawiony - uszczelka pod głowica czy pompa..
[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 12:29 pm ]
co do auta Michnika - właśnie oglądałem, - rozrząd jak na razie się nie przestawil a kółko to się gibie jak pijany w tańcu... Gorzej bo ten sam mechanik mu cos kombinowal z cisnieniem turbo i teraz słychać takie wycie na wolnych obrotach właśnie z okolic turbiny - jak obroty przekroczą 2tys przestaje wyć zaczyna świszczeć, w dodatku samochód na wolnych obrotach szarpie i przerywa - niebieskie spaliny al enie olejowe tylko raczej takie jak nie spalone paliwo... Zastanawiam się - skoro stalo się to nagle a rozrząd nie przestawiony - uszczelka pod głowica czy pompa..
Re: Tak się kończy 'gibanie' koła pasowego
Miałem ten sam przypadek. Mam MK3 2.0GTI 115KM tak samo się gibało i tak samo się urwałosebanr1 pisze:Witam.
Mechanik powiedział, że lekko gibające się koło pasowe na wale to nic poważnego.
Teraz wiem, że mechanik też za bardzo poważny nie jest.
Oto świeże zdjęcia z dzisiejszej wycieczki za miasto.
Trzeba będzie chyba nowego silnika szukać.
PS. Ma ktoś do sprzedania 1.9 AAZ?
Obrazek
Obrazek
Najnowsze wieści:
Pęknięty na dwie części wałek rozrządu, roztrzaskana szklanka, dwie kolejne mocno walnięte.
Jutro ściąganie głowicy.
tylko że nic się nie stało złożyłem i śmigam dalej ale koło pomimo wymiany na nowe dalej się troszkę gibie DLACZEGO POMOCY
jak to opanować?
z własnego doświadczenia- mam 1.9 AAZ- przy wymianie kółka sprawdzić klin na czole wału u mnie poszło 2 razy nowe kółka nic nie dały dopiero regeneracja wału i zrobienie go tak by pasowało kółko od TDI i kółko nie "gibie" sie w ogóle. Mechanik powiedział słuszne stwierdzenie " za te kliny to VW powinni dać Nobla"
Jaki jest koszt takiej naprawy ?sanky pisze:z własnego doświadczenia- mam 1.9 AAZ- przy wymianie kółka sprawdzić klin na czole wału u mnie poszło 2 razy nowe kółka nic nie dały dopiero regeneracja wału i zrobienie go tak by pasowało kółko od TDI i kółko nie "gibie" sie w ogóle. Mechanik powiedział słuszne stwierdzenie " za te kliny to VW powinni dać Nobla"