1.9 TD kopci na blekitno i przerywa praca silnika

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » wt cze 15, 2010 17:45

webster__ pisze:co w tym przypadku? wymiana rozrzadu?
Rozpinasz rozrząd,zdejmujesz wszystkie koła z wału i kontrolujesz klina.Jak jest rozwalony tylko w kole,to zmieniasz koło i składasz wszystko do kupy,natomiast jak uszkodzeniu uległ też czop wału,to niestety wał do regeneracji lub wymiany.
Oczywiście rozrząd też możesz wymienić :bigok:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

webster__
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: webster__ » wt cze 15, 2010 19:11

obadalem wszystko gibajace sie kolo... wszystkie kola pracuja idealnie wiadomo lekkie luzy sa ale trzymaja sie w normie.. sprawdzilem cechy wszystkie jak ksiazka pisze... i nic nic nic.. wydaje mi sie ze ktoras z koncowek wtryskow pali w balona bo zastanawiajace sa dla mnie te bomble... w werzykach...
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 21:24 przez webster__, łącznie zmieniany 1 raz.

moje mk3 AAZ+ -120 na rsl
viewtopic.php?p=4030824#4030824" onclick="window.open(this.href);return false;

arwam

Post autor: arwam » śr cze 16, 2010 10:02

Michaś_1977 pisze:Rozpinasz rozrząd,zdejmujesz wszystkie koła z wału i kontrolujesz klina.Jak jest rozwalony tylko w kole,to zmieniasz koło i składasz wszystko do kupy,natomiast jak uszkodzeniu uległ też czop wału,to niestety wał do regeneracji lub wymiany.
najpierw proponuję przy odpalonym silniku przez dłuższą chwilę poobserwować koło pasowe wału.
tylko silnik niech pracuje na wolnych obrotach.

webster__, nie wiem dlaczego ale radziłbym nie lekceważyć tego co Ci koledzy pisza bo jak zrobi BUM to już będzie za późno

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » śr cze 16, 2010 11:14

arwam pisze:radziłbym nie lekceważyć tego co Ci koledzy pisza bo jak zrobi BUM to już będzie za późno
Kolega webster__, jak widać nie słucha zbytnio naszych rad i szuka przyczyny tam gdzie jej nie ma .Kolego webster__powietrze w przewodach nigdy nie będzie powodowało przerywania i drgań silnika w dosłownym tego słowa znaczeniu .Zapowietrzająca się pompa po prostu przestaje reagować na dodawanie gazu i silnik po prostu po chwili spada z obrotów i gaśnie .Nie ma przy tym żadnych drgań ani szarpania w czasie jazdy .Nie piszę tego bo tak mi się wydaje tylko z własnego doświadczenia bo nie raz zdarzyło mi się przeprowadzać różne experymenty .Rozepnij rozrząd i sprawdż dolne koło pasowe na wale inaczej tego nie da się sprawdzić ,dalsza jazda z takimi objawami może mieć opłakane skutki dla silnika i twojej kieszeni

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

arwam

Post autor: arwam » śr cze 16, 2010 11:21

munior, kolega widać wie lepiej :D będę chyba miał tanio silnik na części :D

Awatar użytkownika
munior
Kontakt:

Post autor: munior » śr cze 16, 2010 11:31

arwam pisze:munior, kolega widać wie lepiej :D będę chyba miał tanio silnik na części :D
:grin:

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

webster__
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: webster__ » śr cze 16, 2010 12:15

munior pisze:powietrze w przewodach nigdy nie będzie powodowało przerywania i drgań silnika w dosłownym tego słowa znaczeniu .Zapowietrzająca się pompa po prostu przestaje reagować na dodawanie gazu i silnik po prostu po chwili spada z obrotów i gaśnie .Nie ma przy tym żadnych drgań ani szarpania w czasie jazdy
no wlasnie podczas jazdy jest normalnie nie ma szasnego szarpania drgan nic.. no teraz ogolnie jest tak ze bezspowalniacza silnik na wolnych obrotach poprostu jush tak intensywnie przestaje przerywac ze gasnie... nawet na spowalniaczu jest ok.. choc mega delikatnie tesh da sie zauwazyc ze przerywa ale nie zawsze.. a jak to jest? ze czasami jak odpali to chodzi normalnie raz odpali i jest objaw... albo jak odpale przerywa dodam gazu spadnie na wolne obroty i jest dobrze jush...
munior pisze:Kolega webster__, jak widać nie słucha zbytnio naszych rad i szuka przyczyny tam gdzie jej nie ma
nie tyle co nie slucha, ale kazaliscie sprawdzic czy kolo pasowe sie nie giba... no nie giba sie.. a jak mialo sie nie gibac to bylo niby ok z kilinem stad moje poszukiwania dalszej przyczyny.. ale skoro tak.. to jush nie jezdze jutro wjezdzam na warsztat i go rozbieram..

Awatar użytkownika
munior
Kontakt:

Post autor: munior » śr cze 16, 2010 12:35

webster__ pisze:nie tyle co nie slucha, ale kazaliscie sprawdzic czy kolo pasowe sie nie giba... no nie giba sie.. a jak mialo sie nie gibac to bylo niby ok z kilinem stad moje poszukiwania dalszej przyczyny.. ale skoro tak.. to jush nie jezdze jutro wjezdzam na warsztat i go rozbieram..
No żebyś nie musiał rozpinać dobrego rozrządu ,warto by było się upewnić u kogoś kto zna się na rzeczy .Opisywanie problemu przez kogoś nie zawsze jest miarodajne i można to różnie interpretować .W rzeczywistości może być jakaś błachostka .Dlatego nie da się z całą pewnością stwierdzić że u ciebie winne jest dolne koło pasowe rozrządu i jego połączenie na klin

webster__
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: webster__ » śr cze 16, 2010 14:39

munior pisze:No żebyś nie musiał rozpinać dobrego rozrządu ,warto by było się upewnić u kogoś kto zna się na rzeczy .Opisywanie problemu przez kogoś nie zawsze jest miarodajne i można to różnie interpretować .W rzeczywistości może być jakaś błachostka .Dlatego nie da się z całą pewnością stwierdzić że u ciebie winne jest dolne koło pasowe rozrządu i jego połączenie na klin
no wlasnie.. tata jest mechanikiem ze sporym doswiadczeniem.. ale wiadomo nikt nie wie wszystkiego.. sprawdzilismy wczoraj cechy czy pasek nie przeskoczyl, ogladal "gibajace sie kolo" mowil ze gibanie jest w normie.. dzisiaj porownywalem z drugim silnikiem tyle ze TDI i tam tesh sie giba ale u mnie delikatnie mocniej... on uwaza ze jest to problem paliwowy.. mi sie wydaje ze moze ktoras koncowka wtrysku na biegu jalowym szwankuje.. bo jakby klin sie konczyl to by sie konczyl caly czas.. (chyba) a wtrysk moze raz sie wiesza a raz nie... nie wiem nie mam pojecia... zaraz bede krecil gwinta do gory by wjechac na lapy podnosnika i bede rozkrecal.. sprawdze te cholerne wtryski na wtryskarce i bede wiedzial jak nie to.. to moze faktycznie klin... no albo pompa? :?:

[ Dodano: 16 Cze 2010 17:05 ]
wtryski sprawdzone pyla dobrze...

[ Dodano: 16 Cze 2010 17:44 ]
panowie chyba to jednak pompa... strasznie rzezi a przy wysokich obrotach ucicha.. i wolnych obrotow jush wcale nie da sie uzyskac.... nie dziala ani przyspieszac nic...

[ Dodano: 16 Cze 2010 17:51 ]
ok jezeli to mogla by byc pompa to co tam moglo by sie stac???? aha i ew pytanie pompy z innych Tdieseli pasuja czy tylko 1.9Td ? bo mam w domu z 1.6TD ale czy to to samo?

Awatar użytkownika
IRAS AAZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: IRAS AAZ » ndz cze 20, 2010 21:49

I jak wiadomo juz coś? :bigok:

Aktualnie skoda ale golfik w pamięci

arwam

Post autor: arwam » pn cze 21, 2010 10:02

webster__, nie zauważyłeś ani przez moment bicia koła pasowego na wale?
jak nie to sprawdź z blokowaniem wałka rozrządu i pompy wtryskowej czy będą się pokrywać znaki

webster__
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: webster__ » wt cze 22, 2010 00:21

IRAS AAZ pisze:I jak wiadomo juz coś? :bigok:
wiadomo tyle
wtryski idealne, w czwartek zeszly pompa przestala reagowac na krecenie "regulacja" obrotow przyspieszac tesh nie dzialal.. i strasznie zaczelo cos "Rzezic" prawdopodobnie z pompy.. auto odstawilem na parking... w piatek chcialem odpalic krecil krecil odpalil na mega wolnych obrotach z tym "Rzezeniem" po czym po chwili zgasl.. probowalem przekrecic ale kontolki gasly-silnik zblokowalo... pytanie czy pompa?? zblokowala??
arwam pisze:webster__, nie zauważyłeś ani przez moment bicia koła pasowego na wale?
jak nie to sprawdź z blokowaniem wałka rozrządu i pompy wtryskowej czy będą się pokrywać znaki
bylo bicie ale takie w sumie nie wielkie... wszystkie te znaki czyli cechy sie zgadzaly sprawdzalem milion razy...

z prac wyniklo tyle ze rozpielem rozrzad pompa wyciagnieta.. i poszukuje takowej do mojego AAZeta..... ale jak *** nie ma zadnej w okolicy, a z doswiadczenia wiem ze lepiej takie cus kupic osobiscie...a majovwka w weekend:(( ehhhhhhhhh
Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 00:22 przez webster__, łącznie zmieniany 1 raz.

arwam

Post autor: arwam » wt cze 22, 2010 10:50

webster__ pisze:i poszukuje takowej do mojego AAZeta..... ale jak *** nie ma zadnej w okolicy, a z doswiadczenia wiem ze lepiej takie cus kupic osobiscie...a majovwka w weekend:
a nie lepiej dać pewnej osobie albo do zrobienia lub do przerobienia na większą?

[ Dodano: 22 Cze 2010 10:55 ]
webster__ pisze:"Rzezeniem" po czym po chwili zgasl.. probowalem przekrecic ale kontolki gasly-silnik zblokowalo... pytanie czy pompa?? zblokowala??
jeśli rozrusznik nie może przekręcić silnika to nie będzie to wina pompy bo rozrusznik jest na tyle mocny że pasek zostałby zerwany co wiadomo skończyło by się katastrofą ale najprawdopodobniej i tak już jest katastrofa.
jeśli silnik zablokowało to prawdopodobnie się zatarł.
ile miałeś oleju i czy sprawdzałeś jego stan?

zobacz kluczem pokręcając za wał czy da się obrócić silnikiem czy to może jednak tylko rozrusznik padł.
ale jeśli w momencie kiedy przekręcasz kluczyk gasną kontrolki to albo padł rozrusznik, może też być uszkodzony akumulator, lub brak masy na silniku

Awatar użytkownika
munior
Kontakt:

Post autor: munior » wt cze 22, 2010 11:48

webster__ pisze:z prac wyniklo tyle ze rozpielem rozrzad pompa wyciagnieta.. i poszukuje takowej do mojego AAZeta..... ale jak *** nie ma zadnej w okolicy, a z doswiadczenia wiem ze lepiej takie cus kupic osobiscie...
Jak chcesz osobiście to zapraszam do mnie po pompę do twojego AAZ ,mam prawie nówke w idealnym stanie za mniej niż myślisz :grin: kontakt do mnie w podpisie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”