zawieszenie tlne ? krzywe ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zawieszenie tlne ? krzywe ?
Witam posiadam golfa II 91 1.6 PN + gaz
Wydaje mi się że w moim mam nierówne tylne zawieszenie po oględzinach organoleptycznych zauważyłem że tylne lewe koło jest bardziej schowane w błotnik niż prawe (różnica może Kolo 1 cm) nie wiem 3 tak było wcześniej auto kupiłem w listopadzie listopadzie grudniu był na przeglądzie i zawieszenie na czepaczkach było dobre
1. czy to problem
2. co to może być
3. można tak jeździć (na razie działa i tylko dlatego że zacząłem go dokładnie oglądać to zauważyłem)
Wydaje mi się że w moim mam nierówne tylne zawieszenie po oględzinach organoleptycznych zauważyłem że tylne lewe koło jest bardziej schowane w błotnik niż prawe (różnica może Kolo 1 cm) nie wiem 3 tak było wcześniej auto kupiłem w listopadzie listopadzie grudniu był na przeglądzie i zawieszenie na czepaczkach było dobre
1. czy to problem
2. co to może być
3. można tak jeździć (na razie działa i tylko dlatego że zacząłem go dokładnie oglądać to zauważyłem)
Najpierw sprawdź felgę lewą i prawą. Może są niejednakowe i mają różny offset (czyli najprościej wysunięcie w stosunku do koła). Wtedy wystarczy wymiana felgi.
Jeśli to nie to:
Z tyłu masz stałą belkę z osią skrętną. Teoretycznie nic się tam nie powinno dziać. Teoretycznie.
Najpierw sprawdź amorki i sprężyny (może któraś padła i trzymają niesymetrycznie).
Jeśli będą OK, mogą być przyczyny takie:
- zużyte tuleje tylnej belki,
- skrzywiona tylna belka (może był kiedyś wjazd w pokażną dziurę albo ktoś woził materiały na budowę) - wtedy cała belka do wymiany(na szrocie ok. 200 zł),
- może samochód był stuknięty i jest lekko przestawiony
Wjedź na trzepaczkę tylną osią, żeby sprawdzili tuleje przy belce.
Żeby nie wydawać na pomiary płyty podłogowej, wjedź na kanał i pomierz taśmą oddalone stałe elementy nadwozia z przodu i tyłu pod spodem i na bokach, na prostych kołach odległości między tylną osią i przednią. Z lewej i prawej strony wyniki powinny być równe.
Daj znać, co ustaliłeś.
Jeśli to nie to:
Z tyłu masz stałą belkę z osią skrętną. Teoretycznie nic się tam nie powinno dziać. Teoretycznie.
Najpierw sprawdź amorki i sprężyny (może któraś padła i trzymają niesymetrycznie).
Jeśli będą OK, mogą być przyczyny takie:
- zużyte tuleje tylnej belki,
- skrzywiona tylna belka (może był kiedyś wjazd w pokażną dziurę albo ktoś woził materiały na budowę) - wtedy cała belka do wymiany(na szrocie ok. 200 zł),
- może samochód był stuknięty i jest lekko przestawiony
Wjedź na trzepaczkę tylną osią, żeby sprawdzili tuleje przy belce.
Żeby nie wydawać na pomiary płyty podłogowej, wjedź na kanał i pomierz taśmą oddalone stałe elementy nadwozia z przodu i tyłu pod spodem i na bokach, na prostych kołach odległości między tylną osią i przednią. Z lewej i prawej strony wyniki powinny być równe.
Daj znać, co ustaliłeś.
Zastanawiajace odkrycie. Sptawdz felge czy zgadzaja sie ET po obu stronach auta. Zobacz czy błotnik nie był klepany i dobrze sprawdz bieznik na oponach.
Napisz co zauwazyłeś
Napisz co zauwazyłeś
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
Ja tak samo miałem no i okazało się u mnie że butel ciążył na jednej stronie(bo sprężyny i amorki stare) i z jednej strony się ugniotło,chociaż na przegladzie technicznym było ok.
A sprawy które ci wcześniej koledzy pisali to powinny wyjść przy właśnie takim przeglądzie.
I moze to śmiesznie zabrzmi ale zmieniłem u siebie all(poczekałem aż amorki ducha całkiem wyzioneły)na nowe fabrycznie i jest dobrze.
Bo jeżeli masz butle gazową w kształcie walca i jest ona z jednej strony to zobacz czy aby nie przysiada auto z tej właśnie strony a jak to nie to to nie wiem.
A sprawy które ci wcześniej koledzy pisali to powinny wyjść przy właśnie takim przeglądzie.
I moze to śmiesznie zabrzmi ale zmieniłem u siebie all(poczekałem aż amorki ducha całkiem wyzioneły)na nowe fabrycznie i jest dobrze.
Bo jeżeli masz butle gazową w kształcie walca i jest ona z jednej strony to zobacz czy aby nie przysiada auto z tej właśnie strony a jak to nie to to nie wiem.
Tak też może być koncem grudnia na przeglądzie było wszystko ok. a żadnej dziury (takiej dużej bo przejechać po naszych drogach bez wjechania w jakąś dziure to nielada wyczyn) nie zaliczyłem, gazik mam w zapasie i wydaje mi się że możliwe jest obniżenie się samochodu szczególnie od strony kierowcy ale i tak będę sprawdzać inne możliwości