EGR out - wrazenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dobra już nie czytaj .Nie ma żadnego negatywnego wpływu na silnik a wręcz odwrotniegrayfox pisze:No ale nic, biorę popcorn i czytam
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
-
- Użytkownik
- Auto: Golf MK7.5 Variant
- Silnik: DGTE
Powiem Wam tak, apropos czyszczenia ssącego. Wielu z Was myje benzyną, środkami do czyszczenia silników itd. Ostatnio przetestowanym sposobem, a zarazem chyba najtańszym jest zwykły kret w granulkach. 3 ssące tak wyczyściło że wygladają jak z fabryki. Tylko uważajcie na ręce. Ja generalnie wiążę sobie drucik za otówr na śrubę i zalewam wodą. W każdym razie skuteczne.
W TDI zauważyłem, ale jeżeli chodzi o benzynę, to znalazł się tam jakiś człowiek, który pisał o wypalaniu uszczelek i kilka stron poświęcił na wyjaśnianie różnicy między ciepłem a temperaturą. Ma ktoś taki wynalazek w benzynie ?munior pisze:Dobra już nie czytaj .Nie ma żadnego negatywnego wpływu na silnik a wręcz odwrotniegrayfox pisze:No ale nic, biorę popcorn i czytam
//EDIT:Poczytałem trochę więcej i jasnej odpowiedzi nie ma, więc po prostu go wyczyszczę.
http://www.aliexpress.com/product-gs/29 ... alers.html u mnie wygląda to tak. Nie będę głupio pytał czy jak odłączę to wyskoczy błąd, bo to mogę sam sprawdzić, bardziej interesuje mnie kwestia, czy jak to odłączę to nie będzie tego trzeba potem kalibrować lub coś w tym rodzaju jak z przepustnicą.
Druga sprawa czy mogę to bezpiecznie zalać benzyną ekstrakcyjną ?
Wybaczcie pytania, ale ten zaworek jak widzę jest praktycznie nie do dostania, więc nie chciał bym go przez głupotę zepsuć.
Mam nadzieję, że się nie obrazicie, że zadaję to pytanie w tym temacie.
Ostatnio zmieniony czw cze 24, 2010 01:31 przez grayfox, łącznie zmieniany 4 razy.
no to ja się też przymierzam do zaślepienia EGR, ale mam kilka pytań.
1) czy po samym zaślepieniu będzie wywalał błąd (wpadał w tryb awaryjny?), mam ALH
2)czy wystarczy samo zaślepienie czy trzeba też odłączyć ten mały przewód co dochodzi z góry
3) czy jeżeli trochę puszcza mi przez ten siłownik olej, to po zaślepieniu nie wynikną inne problemy?
z góry dzięki
1) czy po samym zaślepieniu będzie wywalał błąd (wpadał w tryb awaryjny?), mam ALH
2)czy wystarczy samo zaślepienie czy trzeba też odłączyć ten mały przewód co dochodzi z góry
3) czy jeżeli trochę puszcza mi przez ten siłownik olej, to po zaślepieniu nie wynikną inne problemy?
z góry dzięki
minor, w ALH można z powodzeniem zaślepić EGR i nie będzie zgłaszał żadnych błędów ani mrugał żadną kontrolką, nie trzeba EGR-u zaślepiać mechanicznie - wystarczy tylko odpiąć wężyk podciśnienia z siłownika zaworu EGR a koniec wężyka zaślepić. Jeśli masz wycieki oleju z tych dwóch otworków pod grzybkiem siłownika to przy odłączonym wężyku podciśnienia z niego otworki możesz również zaślepić i zniwelować tym samym wyciek z obudowy EGR.
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
a skoro będe i tak czyścił kolektor, to nie lepiej zaślepić go od dołu "mechanicznie"? czy i tak wyjdzie na to samo?Sztomel pisze:minor, w ALH można z powodzeniem zaślepić EGR i nie będzie zgłaszał żadnych błędów ani mrugał żadną kontrolką, nie trzeba EGR-u zaślepiać mechanicznie - wystarczy tylko odpiąć wężyk podciśnienia z siłownika zaworu EGR a koniec wężyka zaślepić. Jeśli masz wycieki oleju z tych dwóch otworków pod grzybkiem siłownika to przy odłączonym wężyku podciśnienia z niego otworki możesz również zaślepić i zniwelować tym samym wyciek z obudowy EGR.
- martinezz123
- DZIADZIA
- Kontakt:
- jacekPlacekkk
- zbieram na tjuning
- Kontakt:
A to ciekawe medytacje blm, Jak bedziesz mial kamienie żułciowe to same się oczyszczą??? Czy usuniesz inwazyjnie??? Tak przypuszczam ze nie przejrzałeś wszystkich stron tego tematu!! od 1-50 Tak wygląda kolektor http://images20.fotosik.pl/307/2e70ac668943234d.jpg I tak samo kanały głowicy .. Wiec trzeba to usunąć mechanicznie!! Dolot , kolektor intercoler nie sprawiają kłopotów w czyszczeniu . To natomiast co do głowicy to musimy trochę "" kumać""[ustawić zawory ] aby ten syf nie dostał sie pod zawory i do cylindra .Bo zamiast czyszczenia zafundujemy sobie remoncik silnika!!blm pisze:Co z czyszczeniem dolotu w bloku silnika Zakładając, że zatkałem EGR to syf nie będzie się zbierał i się sam przeczyści
jacekPlacekkk, popytaj w twojej grupie regionalnej .Może ktoś ci zrobi ten dolota ile może kosztować czyszenie egr/dolotu w jakiśm tam zakładzie?
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Rafał 21, nom nie jestem w tym temacie w 100% kumaty.. jeszcze ;] .. ale ogólnie jestem kumaty więc, się douczę... ;D .. Przyznaje się tematu jeszcze całego nie czytałem.. mam zamiar przysiąść dziś/jutro i przeczytać.. a i wiem jak wygląda kolektor ;D ..
Po prostu myślałem, że po kilku kkm z zatkanym EGR-em sytuacja w bloku się poprawi. W przyszłym sezonie będę zapewne jeszcze raz to wszystko ściągał kontrolnie.. To mam jeszcze krótkie pytanie.. (resztę sobie doczytam w tym wątku ) : Aby wyczyścić dolot w bloku trzeba go rozbierać, czy jest jakiś sposób
Po prostu myślałem, że po kilku kkm z zatkanym EGR-em sytuacja w bloku się poprawi. W przyszłym sezonie będę zapewne jeszcze raz to wszystko ściągał kontrolnie.. To mam jeszcze krótkie pytanie.. (resztę sobie doczytam w tym wątku ) : Aby wyczyścić dolot w bloku trzeba go rozbierać, czy jest jakiś sposób
blm, właśnie o ten szczegół mi chodziło!Z resztą powyżej napisałem - co do elementów dochodzących do głowicy nie ma problemu. Po prostu demontujesz w kolejności i czyścisz .Natomiast głowice " wloty "bo jest tam pełno syfu , należy czyścić tak aby nie dostały sie one do cylindra , drobiny syfu sadzy zlepków itp.I tu miałem na mysli tych ""kumatych"" w temacie , bo sam wiesz że nie którzy nie rozróżniają śrubokręta od kombinerek i chcą naprawiać rozruszniki , altki i czyścic głowice z syfu itp. ..Muszą wiedzieć jak ustawić cylinder aby były zamknięte zawory i czyścić po kolei. Ja robiłem to nowatorską metodą za namową mojego wuja! który ma wiedzę i zajmuje sie mechaniką pomp [na otwartych zaworach cylindra ] Jest o wiele szybsza i bezpieczniejsza .Ale w tym przypadku musimy mieć kompresor i parę drobnych przedmiotów dorobionych w tym celu No można rówież bo jest taka ewentualność zdemontować głowicę!!blm pisze:Aby wyczyścić dolot w bloku trzeba go rozbierać, czy jest jakiś sposób
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!