Soling vs Raveland
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- squorpion
- Mały gagatek
- Kontakt:
Soling vs Raveland
który z tych głośników będzie lepszy??
soling cp123 Pasmo przenoszenie 21 - 2000 Hz
Moc max. 1200 Watt
Moc nominalna 300 Watt
Skuteczność 92 db
średnica głośnika 300mm
czy RAVELAND
Moc MAX: 2x500W (1kW)
Moc RMS: 2x150W (300W)
Pasmo przenoszenia: 25-250Hz
Impedancja: 4Ohm
Skuteczność: 97dB
Wielkość głośników: 2x30cm (2x12")
i dodatkowe pytanie, czy soling w innej skrzynce np troszke szerszej z wylotami powietrza z przodu nie będzie grał lepiej?? czy on jest typowo do zamkniętych skrzyni??
soling cp123 Pasmo przenoszenie 21 - 2000 Hz
Moc max. 1200 Watt
Moc nominalna 300 Watt
Skuteczność 92 db
średnica głośnika 300mm
czy RAVELAND
Moc MAX: 2x500W (1kW)
Moc RMS: 2x150W (300W)
Pasmo przenoszenia: 25-250Hz
Impedancja: 4Ohm
Skuteczność: 97dB
Wielkość głośników: 2x30cm (2x12")
i dodatkowe pytanie, czy soling w innej skrzynce np troszke szerszej z wylotami powietrza z przodu nie będzie grał lepiej?? czy on jest typowo do zamkniętych skrzyni??
- squorpion
- Mały gagatek
- Kontakt:
mój wzmak to blaupunkt GTA 2 MKII 400watt, gdzieś przeczytałem ze niby ma 180 RMS
solinga aktualnie posiadam, próbowałem odkręcić głośnik do góry koszem ale nie gra wiele lepiej, chciałbym sprawdzić czy z tymi wylotami by lepiej nie grało ale nie za bardzo mam ochotę tworzenia nowej paczki dla sprawdzenia, bo jeśli będzie gorzej grało to pare desek i troche roboty na marne, a co mówić jeśli bym budował z MDF'u... myślałem także nad budową tuby na tym głośniku
z tego co o niej czytałem to gość zbudował ją i była wykorzystywana w domu, nie natchnąłem się na żadne caraudio z tą tubą, i tu miał bym jeszcze jedno pytanie... ponoć litraż w zamkniętej obudowie ma być mniejszy niż normalnie, ale na ile mniejszy?? na oko to sie robi czy tez jest jakoś specjalnie wyliczany, bo gdybym chciał zrobić tą tube na prawdziwym litrażu to by mi chyba cały bagażnik zajęło, co do kosztów to deski załatwie silikon musze kupić i wkręty, może jakaś mata wygłuszająca by się tam przydała
solinga aktualnie posiadam, próbowałem odkręcić głośnik do góry koszem ale nie gra wiele lepiej, chciałbym sprawdzić czy z tymi wylotami by lepiej nie grało ale nie za bardzo mam ochotę tworzenia nowej paczki dla sprawdzenia, bo jeśli będzie gorzej grało to pare desek i troche roboty na marne, a co mówić jeśli bym budował z MDF'u... myślałem także nad budową tuby na tym głośniku
z tego co o niej czytałem to gość zbudował ją i była wykorzystywana w domu, nie natchnąłem się na żadne caraudio z tą tubą, i tu miał bym jeszcze jedno pytanie... ponoć litraż w zamkniętej obudowie ma być mniejszy niż normalnie, ale na ile mniejszy?? na oko to sie robi czy tez jest jakoś specjalnie wyliczany, bo gdybym chciał zrobić tą tube na prawdziwym litrażu to by mi chyba cały bagażnik zajęło, co do kosztów to deski załatwie silikon musze kupić i wkręty, może jakaś mata wygłuszająca by się tam przydała
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Wciśnij membranę głośnika i jeśli wróci powoli do pierwotnego stanu to skrzynia jest raczej szczelna. Podczas grania sprawdź, czy nie uchodzi gdzieś powietrze na łączeniach płyt i od środka uszczelnij to np. wikolem. Nie kombinuj z portami BR, innymi skrzyniami do tego głośnika, bo jak to mówią z gówna bata nie ukręcisz. Daj mu mocy i będzie grać.
Ostatnio zmieniony śr cze 23, 2010 19:22 przez k0nr4d, łącznie zmieniany 1 raz.