Problem z chłodzeniem silnika / płymen chłodzącym.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrek23rsko
- Nowicjusz
- Kontakt:
Problem z chłodzeniem silnika / płymen chłodzącym.
Witam.
Posiadam golfika III z silnikiem 1,6 ABU.
Wlewam do zbiorniczka połowe stanu wody, i po nagrzaniu, przejechaniu paru KM w zbiorniczku pusto, gasze auto i po odkreceniu korka woda idzie do góry do pełna w sumie....
Przewody od wody rbia sie dosc twarde podczas jazdy...
Wskaznik temperatury pokazuje norme waha sei kolo 90stopni.. wiatrak chlodnicy sie załacza normalnie...
Dodam ze na postoju na odkreconym korku co jakis czas pojdzie do góry (ALBO woda, ALBO wyrzuca powietrze, ciezko powiedziec.... ). ale odpowietrzony był chyba dobrze.
Co to moze byc??
Posiadam golfika III z silnikiem 1,6 ABU.
Wlewam do zbiorniczka połowe stanu wody, i po nagrzaniu, przejechaniu paru KM w zbiorniczku pusto, gasze auto i po odkreceniu korka woda idzie do góry do pełna w sumie....
Przewody od wody rbia sie dosc twarde podczas jazdy...
Wskaznik temperatury pokazuje norme waha sei kolo 90stopni.. wiatrak chlodnicy sie załacza normalnie...
Dodam ze na postoju na odkreconym korku co jakis czas pojdzie do góry (ALBO woda, ALBO wyrzuca powietrze, ciezko powiedziec.... ). ale odpowietrzony był chyba dobrze.
Co to moze byc??
- ..::wilu::..
- Nowicjusz
- Kontakt:
- piotrek23rsko
- Nowicjusz
- Kontakt:
to mowice ze na pewno ta ucszczelka i nie patrzac juz na nic robic ja?? bo koszty bede, a juz ostatnio troche sie wykosztowałem (skrzynia, poduszki silnika itd itp.) nie moze byc to cos innego, termostat moze?? nie było by jeszcze jakichs innych objawów uszkodzonej uszczelki pod gowicą??
Przy wymianie jeszcze planowanie, wypadało by od razu za 1 robota rozrzad zrobic:/
Przy wymianie jeszcze planowanie, wypadało by od razu za 1 robota rozrzad zrobic:/
- piotrek23rsko
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie wiem po co odkręcasz na gorącym silniku. Na razie nie masz żadnych dowodów na dziurawą uszczelkę, nie wykluczam oczywiście. Tylko upewnij mnie - pisząc woda masz na myśli że nalewasz czystą wodę? Normalne że ją wywala jak na gorącym odkręcisz korek, bo po spadku ciśnienia w układzie zaczyna wrzeć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- piotrek23rsko
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kolego tak to jest woda..... wymieniałem przewody co ida na parownik z tydz do tyłu i nie miałem akurat płynu, a pozniej jak wywaliło to cały czas lałem juz wode.....
Faktycznie moze tak byc, jak przejechalem te 40 km i zobaczyłem to moze nie był taki goracy, a pozniej po 2 km sie zagrzał bo wolno jechałem i wywaliło.....
Faktycznie moze tak byc, jak przejechalem te 40 km i zobaczyłem to moze nie był taki goracy, a pozniej po 2 km sie zagrzał bo wolno jechałem i wywaliło.....
- Paweł Marek
- V.I.P.
piotrek23rsko, No widzisz. W każdym razie jeśli przed wymianą węży wszystko było ok to nie musisz już wymieniać tej uszczelki (jak zwykle przestrzegam - 90 procent uszczelek jest wymienianych niepotrzebnie między innym na skutek takich porad jak w tym temacie). Sprawdź drożność wezyka odpowietrzającego cienkiego od zbiorniczka, jeśli jest drożny łącznie z krócćami to zalewaj płyn nie wodę (każdy płyn wrze nie wczesniej jak 130 stopni). potem jak zalejesz to pojeździj, i dolewaj dopiero wtedy jak silnik po jeździe przestygnie. Może być jeszcze taka przyczyna wywalania płynu że korek od zbiorniczka jest zepsuty
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- piotrek23rsko
- Nowicjusz
- Kontakt: