Tak się kończy gibanie koła pasowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 silnik 2E. Podczas jazdy gdy delikatnie wcisnę pedał sprzęgła wyczuwalne są drgania które nasilają się przy dodaniu gazu a przy odpuszczeniu giną. Pojawił się także olej pomiędzy skrzynią a silnikiem, pewnie jakiś uszczelniacz puścił z powodu tych drgań. Co to może być? Może ktoś się z tym spotkał? Czego się spodziewać po rozbiórce?
Ja zrobiłem to bez wyciągania wału a raczej mój mechanik. Przerobił poprostu końcówkę wału na taką jaką ma silnik TDI i założył kółko takie jak ma TDI czyli nie klin tylko półksiężyc. Narazie przejechałem około 6000 km i kółko chdzi równo. A naprawa..........270 zł. (200 zł robocizna + kółko zębate 30 zł + oringi od strony rozrządu 40 zł.) Już pisałem jeżeli ktoś chciałby to mogę dać namiary. woj śląskie.Pozdrawiam.Corvax pisze:A ja z kolei jestem bardzo ciekaw jak taka naprawa wygląda i na czym polega bez wyjmowania wału i swoją droga na jak długo wystarczy?
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
A ja mam pytanie. Jak lepiej zrobić w przypadku uszkodzenia klina na wale? Czy napawać wał, czy przerabiać na koło zębate od TDI? Czy jeszcze jakieś inne pewne rozwiązanie? Najlepiej bez wyciagania wału z silnika. Słyszałem cos jeszcze o wycinaniu na wale drugiego miejsca na klin? Doradźcie coś bo mi już ręce opadają!
to wszystko zalezy jak mocno uszkodzone jest czoło walu, a przerobic na tdi warto bo to lepsze rozwiazanieMichnik pisze:Czy napawać wał, czy przerabiać na koło zębate od TDI?
[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 6:33 pm ]
Jak masz wychetane czoło wału to nic nie daMichnik pisze:Słyszałem cos jeszcze o wycinaniu na wale drugiego miejsca na klin?
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
Corvax pisze:to wszystko zalezy jak mocno uszkodzone jest czoło walu, a przerobic na tdi warto bo to lepsze rozwiazanieMichnik pisze:Czy napawać wał, czy przerabiać na koło zębate od TDI?
[ Dodano: Pon Kwi 24, 2006 6:33 pm ]Jak masz wychetane czoło wału to nic nie daMichnik pisze:Słyszałem cos jeszcze o wycinaniu na wale drugiego miejsca na klin?
Ale żeby przerobic na koło od TDI co trzeba zrobić? Tez chyba trzeba napawać, a potem spasować jakoś z kołem? Bo nie wiem co polecić mechanikowi żeby robił? Które rozwiązanie będzie najpewniejsze? Już mniejsza z kosztami. Ma być pewnie bo ten samochód ma jeszcze sporo mnie powozić
-
- Nowicjusz
mam prośbę: jesli ktoś zna moment dokręcania tej śruby trzymającej koło zębate na wale korbowym dla silnika 1,9 TD AAZ rok 1993 to uprzejmie propszę o podanie (nie wiem czy jest 90 Nm + 90stopni czy 90 Nm + 180stopni). z góry dzięki. co do napawania wału to warto by sprawdzić czy ten czop nie jest w trakcie produkcji hartowany lub w jakiś inny sposób utwardzany powierzchniowo, bo w takim przypadku napawanie spowoduje spadek jego twardości
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Dziś wymieniałem rozrząd niezle sie wpieniłem niedość
że nie mam klina na kółku tylko wał jest szlifnięty na płask z jednej strony.
To mam zaokrąglony ten szlif i z stąd bicie na kole pas. Będe to napawał
Tigiem dritem 60hrc i szlfne dopasowując do kółka. Jak myślicie uda się bez wyciagania wału? spawanie punktowo i chłodzenie wałka można to zrobić.?
Trzymajcie kciuki
że nie mam klina na kółku tylko wał jest szlifnięty na płask z jednej strony.
To mam zaokrąglony ten szlif i z stąd bicie na kole pas. Będe to napawał
Tigiem dritem 60hrc i szlfne dopasowując do kółka. Jak myślicie uda się bez wyciagania wału? spawanie punktowo i chłodzenie wałka można to zrobić.?
Trzymajcie kciuki
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Ja miałem czoło wału dosyć mocno zniszczone(ten gość co mi to robił twierdził że jeszcze takiego nie widział) I wystarczył mi tylko szlif. Tylko koło pasowe na którym jest pasek do alternatora nieco sie przesunęło bliżej silnika i teraz nie mam rozmiaru paska 6 pk tylko 5 pk czyli węższy. A tak poza tym git. Wszystkim borykającym sie z tym problemem radzę przerobić to na TDI. Jest to napewno pewniejsze rozwiązanie.Michnik pisze:Ale żeby przerobic na koło od TDI co trzeba zrobić? Tez chyba trzeba napawać, a potem spasować jakoś z kołem? Bo nie wiem co polecić mechanikowi żeby robił? Które rozwiązanie będzie najpewniejsze? Już mniejsza z kosztami. Ma być pewnie bo ten samochód ma jeszcze sporo mnie powozić