Witam,
Mam problem otóż nie mogę pozbyć się jednego uporczywego błędu otóż:
18034 POWERTRAIN DATA BUS MISSING MESS. FROM TCU
Znalazłem na forum ale kurcze.... nie wiem co z tego wynika, ma to powiązanie z nastawnikiem??
Automatyczna skrzynią??
Wlepy sprawdzone i po VIN'e kolega sprawdzil ze wyszedł z fabryki z manualem.
Dodam że błędu nie da sie wykasować powraca, czy to może mieć związek z poszarpywaniem auta na niższych obrotach 1000-1200??
Kod błędu: 18034 ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
to są właśnie objawy zmiany kodowania sterownika silnika na tryb pracy z automatyczną skrzynią biegów jak napisał Ci agrala, trzeba w Vagu wejść w 01 Engine i w okienku przy opisie "Soft. Coding" będziesz miał wpisane "00001" więc na tej samej planszy masz ikonkę "Recode" po jej kliknięciu wpisujesz wartość "00002" i akcepujesz. Zamykasz Vaga, przekręcasz kluczyk w stacyjce w pozycję OFF a następnie w ON i po ponownym wejściu do Vaga będziesz miał już zmienione kodowanie na skrzynię manualną ale z pewnością znowu powrócą kłopoty z uruchamianiem ciepłego silnika. Jednak na automacie szarpanie przy niskich obrotach jest bardzo denerwujące, auto wręcz skacze do przodu jak żaba a na 2 biegu nie da się jechać w korku.Jamanek pisze:Dodam że błędu nie da sie wykasować powraca, czy to może mieć związek z poszarpywaniem auta na niższych obrotach 1000-1200??
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
najprawdopodobniej tak
chyba ze miales zmieniany ECU i ktos go wsadzil od automatu i zapomnial zmienic kodowania w co watpie
skoro masz VAGa to nic cie nie kosztuje sprawdzenie tego
trzebaby bylo sprawdzic czy jest jeszcze mozliwosc zwiekszenia dawki startowej dla cielego silnika - jezeli jest to ok, jezeli juz dawka byla podniesiona maksymalnie to wtedy pozostaje zmiana mapy w ECU (wyciagniecie chipa i zmiana zawartosci pamieci)
na twoim miesjcu i tak zmienilbym to kodowanie z uwagi na to szarpanie by czasami nie rozlecial sie dwumas
chyba ze miales zmieniany ECU i ktos go wsadzil od automatu i zapomnial zmienic kodowania w co watpie
skoro masz VAGa to nic cie nie kosztuje sprawdzenie tego
trzebaby bylo sprawdzic czy jest jeszcze mozliwosc zwiekszenia dawki startowej dla cielego silnika - jezeli jest to ok, jezeli juz dawka byla podniesiona maksymalnie to wtedy pozostaje zmiana mapy w ECU (wyciagniecie chipa i zmiana zawartosci pamieci)
na twoim miesjcu i tak zmienilbym to kodowanie z uwagi na to szarpanie by czasami nie rozlecial sie dwumas
Ostatnio zmieniony śr lip 14, 2010 05:07 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.