uszczelka pod głowicą??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
uszczelka pod głowicą??
WItam
Mam problem bo ubywa ma płynu chłodzącego i węże są twarde i wywala płyn bardzo mocno jak odkręci się korek od wlewu płynu chłodzącego, znajomy mówił że to uszczelka i trzeba robić kompletną regeneracje głowicy, to prawda?? Czy wystarczy samo planowanie głowicy i uszczelka?? Oczywiście biały dymek widać z wydechu wieczorkiem jak jest zimniej. Jak się zapala autko to dziwnie silnik chodzi przez 3 sek później jak się przy gazuje to wszystko jest ok, nie mam pojęcia co może być nie tak POMOCY ciśnienie na tłokach sprawdzone, na każdym wynosi ponad 12 atmosfer, ten dziwny głos silnika jest spowodowany ze uszczelka gdzieś przepuszcza ciśnienie??
Mam problem bo ubywa ma płynu chłodzącego i węże są twarde i wywala płyn bardzo mocno jak odkręci się korek od wlewu płynu chłodzącego, znajomy mówił że to uszczelka i trzeba robić kompletną regeneracje głowicy, to prawda?? Czy wystarczy samo planowanie głowicy i uszczelka?? Oczywiście biały dymek widać z wydechu wieczorkiem jak jest zimniej. Jak się zapala autko to dziwnie silnik chodzi przez 3 sek później jak się przy gazuje to wszystko jest ok, nie mam pojęcia co może być nie tak POMOCY ciśnienie na tłokach sprawdzone, na każdym wynosi ponad 12 atmosfer, ten dziwny głos silnika jest spowodowany ze uszczelka gdzieś przepuszcza ciśnienie??
Ostatnio zmieniony pt lip 16, 2010 22:44 przez grzesiek1945, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://i49.tinypic.com/1h2snk.gif[/img]
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
Kurcze muszę to jak najszybciej załatwić :/
[ Dodano: 17 Lip 2010 16:29 ]
Hej no ale jest jeszcze jedno pytanie, uszczelka padła mi w dopiero co wymienionym silniku. Kupiłem na na szrocie, ok pracował po odpaleniu i ok było przez tydzień później padł mi wąż z chłodziwem do reduktora no i następnie pojawiło się właśnie to, czyli jak nie wiem jaka dokładnie jest ta głowica, ciśnienie tak jak pisałem wyżej na każdym tłoku ponad 12 atmosfer, to trzeba robić regeneracja kompletną głowicy po takiej wymianie silnika??
[ Dodano: 17 Lip 2010 16:29 ]
Hej no ale jest jeszcze jedno pytanie, uszczelka padła mi w dopiero co wymienionym silniku. Kupiłem na na szrocie, ok pracował po odpaleniu i ok było przez tydzień później padł mi wąż z chłodziwem do reduktora no i następnie pojawiło się właśnie to, czyli jak nie wiem jaka dokładnie jest ta głowica, ciśnienie tak jak pisałem wyżej na każdym tłoku ponad 12 atmosfer, to trzeba robić regeneracja kompletną głowicy po takiej wymianie silnika??
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
Z twoich objawów wcale nie wynika że uszczelka jest do wymiany.
Jeśli płyn ci ubywa, sprawdz czy nie ma wycieków w układzie. Sprawdź dokładnie na porządnie rozgrzanym silniku pompę ( okolice koła pasowego) czy tam nie bryzga płynem. Na ten temat było już dużo na forum
Jesli nie ma płynu chłodzącego w oleju ( objawy- tzw. masło na korku, bagnecie, olej koloru kawy z mlekiem), to uszczelki nie ma sensu ruszać.
.. i ma wywalać oczywiście na ciepłym silniku, bo w końcu jest to układ ciśnieniowygrzesiek1945 pisze:wywala płyn bardzo mocno jak odkręci się korek od wlewu płynu chłodzącego
..to jest normalny objaw, kazdy tak magrzesiek1945 pisze:Oczywiście biały dymek widać z wydechu wieczorkiem jak jest zimniej.
...myśle że chodzi o popychacze, ten typ tak ma i nie jest to niczym strasznym do czasu, gdy klepanie nie ustępuje dłużej niż kilkanaście sekundgrzesiek1945 pisze:Jak się zapala autko to dziwnie silnik chodzi przez 3 sek
Jeśli płyn ci ubywa, sprawdz czy nie ma wycieków w układzie. Sprawdź dokładnie na porządnie rozgrzanym silniku pompę ( okolice koła pasowego) czy tam nie bryzga płynem. Na ten temat było już dużo na forum
Jesli nie ma płynu chłodzącego w oleju ( objawy- tzw. masło na korku, bagnecie, olej koloru kawy z mlekiem), to uszczelki nie ma sensu ruszać.
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt:
Masło jest na korku wlewu oleju, na bagnecie raczej nie i na korku wlewu płynu chłodniczego też na pewno nic nie ma. Pompa wody jest jeszcze oryginalna. Biały dymek jest ale jest go bardzo dużo, cała chmura białego dymu. No to jak sprawdzić czy to uszczelka?? Węże są bardzo twarde na ciepłym silniku, to chyba też objaw właśnie uszczelki.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja mialem walnieta uszczelke i zadnego z tych objawow niemialemJesli nie ma płynu chłodzącego w oleju ( objawy- tzw. masło na korku, bagnecie, olej koloru kawy z mlekiem), to uszczelki nie ma sensu ruszać.
to "masło" na korku lub bagnecie wynika głownie z tego ze auto jedzi na bardzo krotkich dytansach...
zalezy jak bardzo.. .ale z reguly to powinno byc kilka kropelek...grzesiek1945 napisał/a:
wywala płyn bardzo mocno jak odkręci się korek od wlewu płynu chłodzącego
.. i ma wywalać oczywiście na ciepłym silniku, bo w końcu jest to układ ciśnieniowy
bo u mnie jak wywalało płyn to pdo zbiorniczkiem mokro strasznie.....
też mi dymił okrutnie jak padała uszczelka....Biały dymek jest ale jest go bardzo dużo, cała chmura białego dymu.
podmień korek od zbiorniczka na płyn i wywał termostat i zagrzej auto....Węże są bardzo twarde na ciepłym silniku, to chyba też objaw właśnie uszczelki.
Ostatnio zmieniony sob lip 17, 2010 21:51 przez genLODOWAmk2, łącznie zmieniany 1 raz.
był golf 2 1.3.....
- grzesiek1945
- Mały gagatek
- Kontakt: