Kopcenie przy ostrym ruszeniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- RAFI_ZGIERZ
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kopcenie przy ostrym ruszeniu
Witam
dziś przy bardzo ostrym i gwałtownym ruszeniu ze skrzywonia zauważyłem, że w miejscu gdzie stałem został spory tłuman dymu, czy jest to normale w dieslach ??? czy moze coś się rozlegulowało i wymaga naprawy.
Przy normalnyj spokojnej jeżdzie żaden dym się nie wydobywa.
dziś przy bardzo ostrym i gwałtownym ruszeniu ze skrzywonia zauważyłem, że w miejscu gdzie stałem został spory tłuman dymu, czy jest to normale w dieslach ??? czy moze coś się rozlegulowało i wymaga naprawy.
Nie to nie jest normalne. Sprawny silnik iesla przy gwałtownym zwiększeniu obrotów albo zapalaniu może zakpocić ale tak że zobaczysz tylko klęcząc przy wydechu. Warto zając się aparaturą wtryskowąRAFI_ZGIERZ pisze: czy jest to normale w dieslach ???
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
- szerszeniak
- Użytkownik
- Kontakt:
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
"Spory tłuman" to nie jest nic normalnego !!! polecam sprawdzić na początek cały układ dolotowy powietrza - czy nie ma nieszczelności Ja miałem rozszczelniony INTERCOOLER i miałem takie właśnie objawy - kopcił przy ruszaniu gwałtownym ze skrzyżowania, jak się mu depło na wolnych obrotach - chmure czarna puszczał i powiedzmy po górę jak się mu lekko depło to na początku puszczał dyma czarnego - generalnie pod obciążeniem i przy nagłym skoku obrotów. INTERCOOLER wymieniłem na nowy - cały - sprawdziłem wszystkie doloty układu i teraz żebym nie wiem jak go katował to ja dymu czarnego nie widzę wogóle - nawet się ostatnio przyglądałem - poprostu niema nic - leje też sprawdzone paliwko, bo kiedyś zatankowałem na stacji NoName i batory się poajwił - naszczęście duzo nie tankowałem tego szajsuRAFI_ZGIERZ pisze:Witam
Wtryski też mogą być przyczyną, ale to już ostateczność - zależnie od eksploatacji oczywiście, ale wtryski wytrzymują sporo przebiegu i jest OK - ja stawiam na jakąś nieszczelność w układzie
Pozdrooo
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- RAFI_ZGIERZ
- Nowicjusz
- Kontakt:
niestety dymienie rozpoczyna się po przejściu przez silnik (i pompę wtryskową) tzw. granicy dymienia i nie ma ona nic wspólnego z jakością paliwa, a z obciązeniem silnika i ogólnie stanem technicznym,J3L3N pisze: ze jak masz czarny dym to jest to lipne paliwo
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
nie ma jazdy bez dymka, mój ze zwiększoną dawką paliwa zostawia zasłone że aż strach
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...