Climatronic nabity a nie chłodzi....?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Pablo Corrado
- Forum Master
Otóż mam taki problem : Climatronic jest nabity czynnikiem, instalacja szczelna i sprawdzona, słychać, że kompresor się włącza a nie chłodzi.
Na obecną chwilę cały czynnik został wypompowany z układu, aby można bylo cos podziałać, tylko nie wiem w jakim kierunku ?
Miał ktoś już taki problem? Zasięgłem opinii, że może być to objaw uszkodzonego "zaworu rozprężnego" ale nie chcę tak na pałę wymieniać. Wolałbym usłyszeć jeszcze jakieś sugestie.
Na obecną chwilę cały czynnik został wypompowany z układu, aby można bylo cos podziałać, tylko nie wiem w jakim kierunku ?
Miał ktoś już taki problem? Zasięgłem opinii, że może być to objaw uszkodzonego "zaworu rozprężnego" ale nie chcę tak na pałę wymieniać. Wolałbym usłyszeć jeszcze jakieś sugestie.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
to najpierw jedź do dobrego zakładu i sprawdź czy sprężarka wytwarza odpowiednie ciśnienie , to jest podstawa
Re: Climatronic nabity a nie chłodzi....?
Ja pojedziesz do serwisu klimatyzacji po podłączeniu auta pod urządzenie serwisowe i włączeniu klimatyzacji powinno być widać dwa ciśnienia wysokie i niskie i to są dwa podstawowe parametry pracy układu klimatyzacji. To że słychać jak coś tam niby się załącza nie oznacza że klima działa. Kto Ci nabijał tą klimatyzację że nie wie co dalej z nią robić.
Tak jak koledzy piszą najpierw ciśnienia LP i HP,czy włączają się wentylatory, czy sprzęgło klimy załącza,czy przypadkiem osuszacz się nie szroni.To może być wszystko od zapchanego osuszacza,uszkodzonego zaworu rozprężnego po uszkodzony zawór sterujący sprężarki
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam. Podłączę się do tematu. Mam podobny problem. Mam świeżo wymieniony czynnik, instalacja wyczyszczona, szczelna. Gość powiedział że kompresor nie daje ciśnienia, faktycznie zegar na tym jego sprzęcie stał w okolicach 1,5 bara, a powinien coś koło 8. Czy da się VAGiem dojść co jest walnięte czy trzeba zgadywać wymieniając po kolei urządzenia. Może ma ktoś zdjęcia gdzie jest zawór rozprężny i czy jego wymiana lub wymiana sprężarki łączy się z ponownym napełnieniem układu?
automat110
automat110 pisze:Witam. Podłączę się do tematu. Mam podobny problem. Mam świeżo wymieniony czynnik, instalacja wyczyszczona, szczelna. Gość powiedział że kompresor nie daje ciśnienia, faktycznie zegar na tym jego sprzęcie stał w okolicach 1,5 bara, a powinien coś koło 8. Czy da się VAGiem dojść co jest walnięte czy trzeba zgadywać wymieniając po kolei urządzenia. Może ma ktoś zdjęcia gdzie jest zawór rozprężny i czy jego wymiana lub wymiana sprężarki łączy się z ponownym napełnieniem układu?
Jakie masz autko? Vaga podpiąć nie zaszkodzi a coś tam zawsze pokaże.Może to być walnięta sprężarka. Jak pojedziesz do konkretnego serwisu to najpierw odciągną ci czynnik a potem usuną usterkę i napełnią układ ponownie.
Vag Ci nie pomoże ciśnienia sprawdzisz w zakładzie klimy(skoro facet mówił że nie daje ciśnienia)Przyczyną może być uszkodzony zawór sterujący sprężarką który znajduje się w sprężarce.Aby go wymienić trzeba rozebrać sprężarkę.Najlepiej zrobią to w specjalistycznym zakładzie naprawiającym klimę a nie w takim gdzie nabijają.Pozostaje też kupno używanej sprężarki i wymiana samemu(czynnik musi spuścić fachowiec).Ale to loteria bo możesz kupić gorszą sprężarkę niż masz
zikr6, powiedz mi bo mój osuszacz w mk3 właśnie nie jest oszroniony ale skrapla sie na nim dużo wody, w te upały tak jak było po 36 stopni i aut stało na słońcu to mimo że przewietrzyłem układ to i tak klima kulawo chodziła, wiadomo że to manuał to vag nic nie pokaże ale zastanawiam się co może być powodem słabej klimy, znajjomy ma T4 i aż łapy ziębi ;/
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
Miałem identyczny problem i okazało się, że kabel (niestety nie pamiętam który) się utlenił i został z niego proszek Po wymianie wszystko śmiga.