B.duże zuzycie palwa
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
No ciekawa sprawa z tym spalaniem, mi palił dużo ok 15L ale dlatego że padł czujnik temp i sonda sie zawiesiła (pracowała tylko w jednym zakresie ok 0.5V) Wymieniłem czujnik, z sondą pojeździłem i wszystko wróciło do normy. W Twoim przyczepiłbym sie do sondy lambda bo to ona najprawdopodobniej źle sie spisuje a podpięcie do kompa nie zawsze to wykryje. Sprawdź ją dobrym miernikiem i będziesz wiedział. Jeśli to nie pomoże to może ten nowy komp jest walnięty, proponowałbym podmiane na testy ale u innego mechanika...
Powodzenia
Powodzenia
Wypiąc wtyczkę wystarczy, a potem miernik z woltomierzem (reszta zależy ilopinowa jest wtyczka - tzn do których przewodów podłaczyć zaciski miernika).djtom pisze:jak konkretnie sprawdzić miernikiem lambdę? Kable przeciąć? I jaką funkcję musi mieć miernik zeby sie do tego nadawał?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
-
- Ma gadane
- Kontakt:
kurde, nie mam teraz linka do tej strony, ale widziałem na niej ze dla ABD lambda powinna miec własnie takie wartosci max napięcia mógłbys to gdzies sprawdzic?
[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:23 ]
w sumie to najbardziej interesuje mnie czy lambda nie przyczynia sie do większego spalania...
[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:23 ]
w sumie to najbardziej interesuje mnie czy lambda nie przyczynia sie do większego spalania...
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
Jak będę w domu (teraz jestem w pracy ) Ale jak pamiętam wykres którego musiałem się uczyć na studiach to dwutlenek cyrkonu z sondy nie dawał nigdy więcej niż 1 V (dla prawidłowej mieszanki paliwa z powietrzem)djtom pisze:mógłbys to gdzies sprawdzic?
[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:28 ]
wiesz teraz mi to przyszło do głowy że taką wartość to owszem powinien mieć ale w spółczynnik lambda (nadmiaru powietrza), a nie napięcie z sondydjtom pisze: 0,97 a 1.20
pamiętam ze w tamtej tabelce wartości te były opisane tylko jako "Sonda lambda" wiec rzeczywiscie to mogło nie byc to. Jak bedziesz pamietał to sprawdz - thx.
[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:31 ]
a, i te napięcie powinno sie w miare stabilnie trzymac a nie skakac, tak?
[ Dodano: Czw Maj 04, 2006 11:31 ]
a, i te napięcie powinno sie w miare stabilnie trzymac a nie skakac, tak?
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
o to chodzi że ma skakać. Jak nie skacze tylko stoi koło pół wolta to sonda trupdjtom pisze:a, i te napięcie powinno sie w miare stabilnie trzymac a nie skakac, tak
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.