mk3 swap
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Mam silnik 1.6 AEA w golfiku ale sie skończył dostałem od znajomego silnik który wyglądał tak samo ale okazało sie ze jest to silnik 1.6 AEE. I teraz czy silnik AEE zagada na całym osprzęcie kolektorami itp. od AEA czy bedzie to chodziło?
I LOVE MK3
-
- Użytkownik
mk3 swap
nie nie bedzie. AEE to nowsza konstrukcja jest juz na wielopunktowym systemie wtryskowym wiec kolektor jest inny i caly system zasilania oraz jego sterowanie. potrzebujesz calego osprzetu z tego silnika. takie rzeczy jak skrzynia itp beda pasowac z Twojego
-
- Gadatliwa bestia
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
No właśnie też tak uważam ze powinien chodzić bo są identyczne jedynie czym sie różnią to stopień sprężania w aee jest 9.8 a w aea 10 poprostu w aee jest troszke mniejsze wybranie w tłoku a silniki są identyczne wał korby nawet głowica z wałkiem rozżądu jest taka sama. http://archiwum.automotoserwis.com.pl/k ... lf_1-6.htm" onclick="window.open(this.href);return false; tu jest link do tych obu silników. Wychodzi na to ze różnią sie kolektorem ssącym bo tam jest pełny wtrysk a ja mam jednopunktowy. Ewentualnie przez mniejszy stopień sprężania bedzie troszke słabszy.
I LOVE MK3
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Jak to wszystko uda mi sie poskładać to napisze jak chodzi. Jeżeli kogos by to interesowało. Ten silnik co mam na przeszczep ma 60 tyś przejechane dlatego taka okazja moze sie juz nietrafić silnik jest z pewnego zródła wcześniej jezdził w skodzie felicji ale uległa wypadkowi. Bo mój już niema ciśnienia oleju prawie miałem go robić ale trafił sie aee mozna by powiedziec prawie nowy to moim zdaniem chyba lepszym rozwiązaniem było go zeswapować.
I LOVE MK3
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Mam takie pytanie bo w silniku AEE zauważyłem że jest jeden czujnik ciśnienia oleju tylko niebieski drugiego niema jest zaślepione miejsce. Znowu w AEA są dwa czujniki i niebieski i szry obok niebieskiego i teraz co zrobić z tym żeby kontrolka niemrugała powyżej 2tyś obrotów ponieważ szary jest wysokiego ciśnienia. W AEE jest tylko niskiego ciśnienia. Zostanie mi lużny kabel niepodłączony do niczego i bedzie mi załączć kontrolke czy można coś z tym zrobić? Z góry dzieki za pomoc!
I LOVE MK3
-
- V.I.P.
- Kontakt:
mk3 swap
tak, podłącz ten przewód do masy (o ile to jest przewód od czujnika wysokiego cisnienia)
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Tak to jest przewód od czujnika wysokiego ciśnienia. dzieki za pomoc. Pozdrawiam
I LOVE MK3
mk3 swap
Witam. Dzis kupowalem przewody zaplonowe w intercars i gosc sie pytal o rodzaj silnika.. to mowie mu ze AEA.. to on mowi ze nie ma nic takiego:/ i sie kluci ze mna ze takiego czegos woogle nie ma choc ja sam na ich stronie patrzylem i symbol AEA widnieje jako kod silnika...wiec sprzedawca sie pytal czy moz to nie silnik ABU i moje pytanie brzmi jaka jest roznica pomiedzy AEA a ABU ? chyba ze jedno i drugie to praktycznie to samo..nie mam czasu zbytnio szukac bo mi sie autko sypie i na biegu musze kupowac czesci..narazie tylko kupilem przewody... z gory dziekuje i przepraszam ze akurat tutaj wrzucilem swoje pytanko i problemik;)
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Witam. Znam ten ból ja też jak mówiłem nieraz w sklepie aea to oczy robili abu to też silnik na jednopunktowym wtrysku ale jest troche inny w środku. AEA to jest bardziej odpowiednik AEE one niczym sie nieróżniły poza płytszym denkiem tłoka i wtryskiem bo aee był na wielopunktowym. Ja porównywałem prawie wszystko i swiece też idą te same co w AEE. Także jak w kompie lub w katalogach niemają aea to mów aee bo to bliżniaki i takie rzeczy jak rozżąd świece filtr oleju kable zapłonowe itd. maja o takich samych parametrach.
I LOVE MK3
Re: mk3 swap
Aha. rozumiem. moj silnik do dokladnie 1.6 Kat. z 94 roku a pierwsza rejestracja 20 wrzesnia 94.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piotrek 2711
- Ma gadane
mk3 swap
Troche dziwne bo ten na zdięciu wygląda jak abu. AEA ma aluminiową pokrywe zaworów. Ale niemam pewności czy AEA niewystępowały z takimi pokrywami jak na zdięciu. Jestes pewny że masz aea?
I LOVE MK3
Re: mk3 swap
teraz jestem pewien ze mam ABU bylem u takiego znajomego maniakka samochodow VW i mi powiedzial co to jest za silnik;) takze moj problem sie rozwiazal ale dzieki za cenne podpowiedzi