cos puka w przednim zawieszeniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jeżeli nie masz ściągaczy do spręzyn to możesz się posłużyć np: łancuchem (foto) lub linkąKamilW pisze:Trzeba wymontowac cala kolumne i ja rozebrac. a do tego potrzebne ci sa sciagacze do sprezyn.
[ Dodano: 06-05-06, 22:57 ]
ale to robota dla prawdziwych mężczyzn
[ Dodano: 06-05-06, 23:00 ]
ja tym zawsze łapię sprężyny
Ostatnio zmieniony ndz maja 07, 2006 08:58 przez misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
...
- Christopherek
- Forum Killer
- Auto: Audi a4 b6 cabrio
- Silnik: Bfb
- Kontakt:
dobrze że ja mam gwint i nie muszę bawić się w ściąganie sprężyn.Ale tak czy siak koło zwalić i wyjąć cały amor od dołu.Dopiero dostaniesz się do poduchy.Przy okazji sprawdź tulejki które wchodzą w łożysko poduchy
Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czarny22, to nie jest az tyle roboty.....żeby obinzyc koszt to mozesz wyjac sam kolumne , zdejmujesz koło a potem to już tylko dwie śruby, tylko trzeba mieć dobry klucz....mając kolumne wyjeta, mozna ja rozebrac bez sciagacza tylko trzeba uwazac zeby sprezyna nie wystrzeliłą w papę.....kupujesz nowe poduchy, i z kolumną idziesz do najblizszego warsztatu, mówisz ze nie masz sciagacza i zeby Ci tylko naciagneli sprezyne, to 2 min roboty, myśle ze przy odrobinie dobrej woli ze strony mechanika zrobi to za 10 zł....potem mozesz skrecic samemu.....tylko koniecznie pojedż potem na kąty (ogólnie geometria) i zaznacz specowi żeby podociagał śruby na poduszkach i te dwie na dole od kolumny, tak na wszelki wypadek , żeby skontrolował dociągniecie śrub....on to na wyczucie zrobi a tego może tobie brakować, albo klucz nie ten i wtedy też trzeba poprwic....no ja mysle ze dasz sobie rade....wyjecie amortyzatora z jednej strony bardzo wolno pracując to 15 do 30 min.....tylko klucz solidny trzeba miec bo te śruby przeważnie sa zapieczone...pozdro
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 01:24 ]
aha no i lewarek i klucz do kół al;e to oczywiste heh
[ Dodano: Nie Maj 07, 2006 01:24 ]
aha no i lewarek i klucz do kół al;e to oczywiste heh
metoda z łańcuchem i linka moze sie skonczyc utratą ząbków
lepiej tak jak kolega SAS_GTI pisal ostroznie rozebrac i potem zaniesc do złozenia do jakiegos wrsztatu. Mozesz tez spróbowac rekami wcisnąć i zeby ktos przylapal ci nakretke palcami
Mi sie tak udalo jak tyl robiłem, lecz potrzebowalem 2 kolegów jeden przylapywal nakretke a drugi siedzial mi na plecach a ja wciskałem sprezyne , troche ciezko było ale sie udało .
lepiej tak jak kolega SAS_GTI pisal ostroznie rozebrac i potem zaniesc do złozenia do jakiegos wrsztatu. Mozesz tez spróbowac rekami wcisnąć i zeby ktos przylapal ci nakretke palcami
Mi sie tak udalo jak tyl robiłem, lecz potrzebowalem 2 kolegów jeden przylapywal nakretke a drugi siedzial mi na plecach a ja wciskałem sprezyne , troche ciezko było ale sie udało .
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
ja jakoś jeszcze mam,michas28 pisze:metoda z łańcuchem i linka moze sie skonczyc utratą ząbków
tylna sprężyna jest miększa niż przednia, tak więc twoja metoda się nie sprawdzimichas28 pisze:Mi sie tak udalo jak tyl robiłem, lecz potrzebowalem 2 kolegów jeden przylapywal nakretke a drugi siedzial mi na plecach a ja wciskałem sprezyne , troche ciezko było ale sie udało .
...
masz oczywiście rację ten sposób jest tylko dla wytrawnych (o mocnych nerwach) mech. - dlatego pisałem pod przenośnią ze to jest sport dla "prawdziwych mężczyzn" czytaj dla kogoś kto kiedyś coś takiego robił (lub podobnego)michas28 pisze:misiek10111 moze juz masz sposób opracowany,odpowiednie ulozenie łancuhca i linki nie watpie w to ze potrafisz tym sposobem zrobic, lecz jezeli ktos tego nie robił to taki eksperyment moze źle sie skonczyc jezeli łancuch sie zsunie
...
chłopaki mam problem
u mnie puk atylko w prawym kole jak wajade na dziure głuche walniecie takie basowe co mam wymienic bo wyminilem koncówki drązków stabilizatory i dalej wali POMOCY