VW Golf 3 1,9 tD pytania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Witam od kiilku dni jestem posiadaczem Golfa 3 1,9 TD 75 KM silnik bajka lecz mam trzy pytania czy to normalne :
Pyt 1
Słuchajcie jak odpalam auto pochodzi chwilkę i mam włączoną wentylacje np na jeden i czuje normalnie ropę wężyki po wymieniane co to za przyczyna ?
Pyt 2
Jak odpalam rano auto zimne świece żarowe się zapalają i grzeje normalka lecz np gdy przejadę trasę 10 km auto się rozgrzeje i za 30 min ponownie odpalam świece się już nie zapalają ?
Pyt 3
Ostatnie pytanie jak te silniki się sprawują ?
Ogólnie jestem zadowolony z tego auta mam jeszcze Mondeo z 2003 roku w dieslu i tez bez problemów, z góry dzieki za odpowiedzi na pytania !
Pyt 1
Słuchajcie jak odpalam auto pochodzi chwilkę i mam włączoną wentylacje np na jeden i czuje normalnie ropę wężyki po wymieniane co to za przyczyna ?
Pyt 2
Jak odpalam rano auto zimne świece żarowe się zapalają i grzeje normalka lecz np gdy przejadę trasę 10 km auto się rozgrzeje i za 30 min ponownie odpalam świece się już nie zapalają ?
Pyt 3
Ogólnie jestem zadowolony z tego auta mam jeszcze Mondeo z 2003 roku w dieslu i tez bez problemów, z góry dzieki za odpowiedzi na pytania !
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Pyt 1
Wyciek paliwa
Pyt 2
Gdy płyn chłodzący ma temp. wyższą niż 60kilka stopni celsjusza, to świece nie grzeją, a kontrolka się nie zapala.
Pyt 3
Dobrze, tylko w mieście trochę sporo chleją (7-8 na 100) i czasami się rozpadają w mak. (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... a+wale+aaz" onclick="window.open(this.href);return false;)
Wyciek paliwa
Pyt 2
Gdy płyn chłodzący ma temp. wyższą niż 60kilka stopni celsjusza, to świece nie grzeją, a kontrolka się nie zapala.
Pyt 3
Dobrze, tylko w mieście trochę sporo chleją (7-8 na 100) i czasami się rozpadają w mak. (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... a+wale+aaz" onclick="window.open(this.href);return false;)
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Dzięki za odpowiedz lecz wszystkie a raczej większość wężyków wymieniona na nowe gumowe może któryś jest słabiej dokręcony ?!
VW Golf 3 1,9 tD pytania
A może pompa cieknie? Np z ośki gazu - częsta przypadłość. Jeśli wężyki zmieniałeś niedawno to poczekaj, czasami z tydzień czuć zapach paliwa.
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Często się zdarza tak, że ropa wycieka gdzieś z pompy - poprostu pewnie jakaś uszczelka sparciała i kapie ropa na ciepłe elementy i dlatego czuć. Sprawdź czy nie ma wycieków z pompy.michal111 pisze:Pyt 1
Ja jestem bardzo zadowolony - wcale aż tak dużo nie palą w mieście a nie uprawiam PSJ. W ciągu pół roku od zakupu na początku wymieniłem płyny i filtry, pasek rozrządu i koło pasowe bo się gibało (musisz zwrócić na o uwagę!), świece żarowe (prze dzimą dobrze założyć nowe) i koniecznie po zmianie paska rozrządu ustawić kat wtrysku i tak to silniczek bez problemu. Spraw sobie również BOOST PIN z mkII i ciesz sie jazdąmichal111 pisze:Pyt 3
Lepiej mieć brzuch od piwa, niż garb od roboty :)
Re: VW Golf 3 1,9 tD pytania
Słuchaj, a z tą pompą sprawdzę,paski zostały zmienione przez poprzedniego właściciela i oleje widać że pasek nowy lecz to koło pasowe i pompę sprawdzę dopiero w piątek sobotę. . Ale mam się czegoś obawiać uszczelniacze na pompie raczej da się wymienić jakiś zestaw naprawczy ?
VW Golf 3 1,9 tD pytania
są zestawy naprawcze, jak umiesz zdjąć górę pompy to ok, jak nie to poszukaj na forum, bo są tam małe "myki" np. pewna sprężynka.
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Już wiem że na pewno leci gdzieś za pompy wtryskowej bo jak wróciłem teraz do domu i uniosłem machę do góry to unosiła się para znad pompy patrzyłem na ten oring przy tej sprężynce ale tak delikatnie się poci gdzieś za pompa ale tam nic nie widziałem będę musiał zobaczyć i przyświecić
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Pewnie z przyspieszacza lub tłokorozdzielacza, jak coś mam nowy oring BOSCH do głowicy tłokorozdzielacza.
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Kurcze oglądałem teraz ta pompę i widzę że z tego elementu gdzie jest sprężyna i dochodzi linka od gazu nie wiem jak to dokładnie się nazywa tylko teraz pytanie jaki to nr oringu a jest jeszcze jakaś możliwość wycieków z pompy z tylnej części tam gdzie jest regulacja obrotów ?
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Tak, z przyspieszacza, ''ssania''michal111 pisze:a jest jeszcze jakaś możliwość wycieków z pompy z tylnej części
VW Golf 3 1,9 tD pytania
Dobra to będzie trzeba jechać w sobotę zdemontować pompę i wymienić te uszczelniacze jakiś kłopot z demontaże może być bo chyba problemów nie ma za specjalnych ? jakieś porady przed rozbiórką macie dla mnie ?