Remont silnika czy swap ? - licze na opinie ekspertow :p
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam !
Moj 1.8 Gu lubi pojeść sobie olej i wszędzie z niego leci....
Zastanawiam się więc nad tym czy by go nie wyjąć z auta i nie dłubnąć przez zime całego silnika.
na co bym musiał zwrócić uwage przy takim remoncie i jaki mógłby być jego koszt i czy ewentualnie przy takim remoncie dałoby rade dośćtam zrobić żeby było mu troche lżej ?
Jakieś inne tłoki czy cośtam?
co by może troche lepiej zasuwal
Ma przebieg 309000 i śmiga na gazie.
Albooo jesli po prostu jest to zabieg nieopłacalny to chciałbym wiedzieć jaki silnik mógłbym wsadzić zamiast mojego Gu. Tylko musiałby to być taki silnik, który mógłbym zespolić ze skrzynia automatyczna, bo takowa u mnie występuje, a nie chciałbym się z nią rozstawać, bo to kolejne rzeźbienie by było
Fajnieby było gdyby mógł być to silnik na jednopukncie albo całkiem na wtrysku o ile dałoby go połączyć z tym automatem.
Myslalem nad silnikiem z GTI 112 km - dałoby to rade z automatem zespolić ?
Dziekuje za uwage czekam na odpowiedzi, sugestie bądź Wasze pomysły : p
Moj 1.8 Gu lubi pojeść sobie olej i wszędzie z niego leci....
Zastanawiam się więc nad tym czy by go nie wyjąć z auta i nie dłubnąć przez zime całego silnika.
na co bym musiał zwrócić uwage przy takim remoncie i jaki mógłby być jego koszt i czy ewentualnie przy takim remoncie dałoby rade dośćtam zrobić żeby było mu troche lżej ?
Jakieś inne tłoki czy cośtam?
co by może troche lepiej zasuwal
Ma przebieg 309000 i śmiga na gazie.
Albooo jesli po prostu jest to zabieg nieopłacalny to chciałbym wiedzieć jaki silnik mógłbym wsadzić zamiast mojego Gu. Tylko musiałby to być taki silnik, który mógłbym zespolić ze skrzynia automatyczna, bo takowa u mnie występuje, a nie chciałbym się z nią rozstawać, bo to kolejne rzeźbienie by było
Fajnieby było gdyby mógł być to silnik na jednopukncie albo całkiem na wtrysku o ile dałoby go połączyć z tym automatem.
Myslalem nad silnikiem z GTI 112 km - dałoby to rade z automatem zespolić ?
Dziekuje za uwage czekam na odpowiedzi, sugestie bądź Wasze pomysły : p
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
od razu napiszę że ekspertem nie jestem, proponuję najpierw sprawdzić czy silnik zjada olej czy po prostu z niego wycieka, to określi mniej więcej koszty naprawy, jeśli olej wycieka z silnika to koszty będą mniejsze bo w grę wejdzie ewentualne planowanie, uszczelki i uszczelniacze które nie kosztują dużo, kupno innego silnika nie daje gwarancji że jest sprawniejszy od twojego, pozdrawiam
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
Leci gdzieś podobno na jakichś simeringach.
Ciśnienie trzyma po 11 na garku.
A nie orientujesz sie czasem czy silnik 2.0 z GTI 112 km wejdzie i bedzie wspolgral z automatem ?
Ciśnienie trzyma po 11 na garku.
A nie orientujesz sie czasem czy silnik 2.0 z GTI 112 km wejdzie i bedzie wspolgral z automatem ?
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
Jeśli chodzi o inny silnik to jest kwestia zasilania a właściwie linki. Do pierburga jest chyba inna linka niż do wtrychów - mówimy o tej taniej od automatu do gaźnika (około 700 zet w serwisie). Mógłbyś założyć np RP a do niego dla ułatwienia gaźnik ze swojego GU. lub powalczyć z założeniem RP z mono i ECU od niego ale wtedy więcej dłubaniny. Przy pozostaniu na 2e2 nie zmienisz również dolotu i miksera od LPG. Zależy jak bardzo chce Ci się grzebać. Jeśli masz czas to tez bym obstawiał przynajmniej monojet. Ale dojdzie Ci pompa w bak, zasilanie jej. Ogólnie znacznie więcej.
Poczytaj sobie o innych swapach bo w automacie dochodzi tylko kwestia linki i założenia zamachu (no fajnie jakby jeszcze pasował ale to można sprawdzić).
Poczytaj sobie o innych swapach bo w automacie dochodzi tylko kwestia linki i założenia zamachu (no fajnie jakby jeszcze pasował ale to można sprawdzić).
O jakim dokładnie silniku mówisz, na pewno 2,0?pancur0 pisze:2.0 z GTI 112 km
dokladnie ta linke tyle kosztuje ;Djhosef pisze:Do pierburga jest chyba inna linka niż do wtrychów - mówimy o tej taniej od automatu do gaźnika (około 700 zet w serwisie)
w moim Gu jest aktualnie Weber z duzego fiata i oryginalna linka od automatu, działa na tej zasadzie, że kawalek linki oryignalnej od gaznika fiata jest przyczepiony do linki od automatu i dziala bez problemujhosef pisze:Mógłbyś założyć np RP a do niego dla ułatwienia gaźnik ze swojego GU
Co do miksera LPG to mam oczkowy w dolot, wiec i to by problemem nie bylo
Czytałem inne swapy, ale na swap z automatem sie nie natknalem. Raczej ludzie tego unikaja:D
Tak, 2.0 8v 2E oznaczenie z MK III bodajże tak ?jhosef pisze:O jakim dokładnie silniku mówisz, na pewno 2,0?
Zmyliłeś mnie konikami bo 2E ma 115 wściekłych kucyków.pancur0 pisze: Tak, 2.0 8v 2E oznaczenie z MK III bodajże tak ?
Na 2e bym nie liczył, nie wiem czy da się to spiąć ze skrzynią automat od mk2, z mk3 to tak ale pytanie czy da się to upchnąć do mk2. No i pozostaje jeszcze oprócz ECU silnika ECU skrzyni.
Co do zakładania miksera to ci odradzam, tylko pogorszysz osiągi auta, ponieważ mikser ma mniejszy przekrój przepływu powietrza. Sam mam 1.8RP więc polecam, wszyscy mówią, że to cholernie wytrzymała jednostka.. u mnie od jakiś 9k km stuka panewka, daję mu dalej opór po obrotach i się trzyma:)
Ja w mk2 mam EZ i też mi stuka panewka, ale ma na to prawo bo silnik ma nalatane z 600 k km. Z tym, ze ja znam jego realny przebieg.
Ja dodam swoje 3 grosze - mam automata z gaznikiem Webera i linke gazu zrobilem sobie sam tzn z oryginalnej linki do pierburga, uniwersalnego pancerza i uniwersalnej linki chyba do malucha jezdze juz tak ponad rok i wszystko gra
jak sie chce to sie da wszystko dorobic... pozdrawiam
jak sie chce to sie da wszystko dorobic... pozdrawiam
[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]
Re: Remont silnika czy swap ? - licze na opinie ekspertow :p
przyjacielu mi w MK II z automatem i weberem tez smiga wszystko super xD
ale chce teraz wiecej mocyy :p
ale chce teraz wiecej mocyy :p