Metalicznie stukanie na biegu jałowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Podczas pracy silnika na biegu jałowym slychac głośne metaliczne stukanie. Po wciśnieciu sprzęgła stukanie ustaje. Jaka może być przyczyna?
Dziekuje za pomoc.
Dziekuje za pomoc.
Koledzy nikt nie wie jaka moze byc przyczyna? wyczytalem cos o łożysku oporwym ktore sie wytarło.
Re: Metalicznie stukanie na biegu jałowym
Według mnie winna jest skrzynia biegów. Miałem podobnie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=296293 (patrz post z 25 lutego) - w moim przypadku było ją słychać dopiero po nagrzaniu oleju.Kubecek pisze:Podczas pracy silnika na biegu jałowym slychac głośne metaliczne stukanie. Po wciśnieciu sprzęgła stukanie ustaje. Jaka może być przyczyna?
Mechanik (po wymianie skrzyni, właśnie na taką głośno pracująco) stwierdził, że taka głośna praca jest normalna i nie powinienem się przejmnować. Po około 5 tys. km usłaszałem, że skrzynia ucichła, a po kolejnym tysiącu (własnie teraz) skrzynia zdycha.
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
AAZ 1.9TD.
U mnie to stukanie jest takze na zimnym silniku. Odpalam, puszczam sprzegło i odrazu stuka i jest glosniej. Stoje w korku, auto rozgrzane tez stuka. zaczelo sie jakies 15tys. temu
U mnie to stukanie jest takze na zimnym silniku. Odpalam, puszczam sprzegło i odrazu stuka i jest glosniej. Stoje w korku, auto rozgrzane tez stuka. zaczelo sie jakies 15tys. temu
- pancerniak665
- Użytkownik
kolego jak na biego jałowym masz metaliczny odgłos z komory silnika to na 99% masz już wyrobione łożysko oporowe
http://img831.imageshack.us/img831/96/abcd0007j.th.jpg
- pancerniak665
- Użytkownik
z łożyskiem oporowym można latać bez obaw po prostu się trochę wyrobiło i huczy jak nie ma oporu czyli tylko na luzie także wg mnie nie należy się przejmować ale warto mieć na uwadze
http://img831.imageshack.us/img831/96/abcd0007j.th.jpg
Re: Metalicznie stukanie na biegu jałowym
Hej! Wiem, że odgrzewam kotleta ale lepsze to niż robić duplikat.
Możesz powiedzieć czy po wymianie problem ustąpił i wszystko fajnie hulało?
Mam taki sam problem 100% zgodności z Twoim. Boję się żeby to nie była dwumasa
A więc to było to łożysko oporowe? Trzeba wyciągać całość żeby je zmienić czy da się to zrobić jakoś sprytnie?
Ile Cię to kosztowało?
Problem dotyczy Golf 5 1.9 TDI BKC
Możesz powiedzieć czy po wymianie problem ustąpił i wszystko fajnie hulało?
Mam taki sam problem 100% zgodności z Twoim. Boję się żeby to nie była dwumasa
A więc to było to łożysko oporowe? Trzeba wyciągać całość żeby je zmienić czy da się to zrobić jakoś sprytnie?
Ile Cię to kosztowało?
Problem dotyczy Golf 5 1.9 TDI BKC