Turbina golf V 2.0
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Turbina golf V 2.0
witam , mam takie pytanko odnosnie turbiny w tym modelu, jak sobie auto chodzi na wolnych obrotach to ona tak gwizdze jak siedzi sie w srodku , nie tak strasznie mocno ale , slyszalny dzwiek to jest jesli siedzi sie w srodku , na zewnatrz juz tak tego nie slychac, auto ma przejechane 146 tys 2004 rocznik, jak wejdzie na wyzsze obroty to juz tak tego nei slychac , moje pytanie to czy mam sie martwic ze cos nie tak jest i czeka mnie wymiana, czy tez przy takim przebiegu ze ona tak gwizda to jest cos w sumie normalnego?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Turbina golf V 2.0
Jakieś inne objawy ? Auto wpada w tryb awaryjny/serwisowy? Nadmierne zużycie oleju, dymienie? Świst turbo na jałowym często pogłębia się w momencie zadziałania zaworu EGR, dodatkowo w momencie kiedy zmienna geometria turbosprężarki przycina się turbo świszczy, ewentualna nieszczelność układu wydechowego tuż za turbosprężarką.
Zdały by się logi dynamiczne 011 co by zobaczyć jak "pracuje" turbo.
Zdały by się logi dynamiczne 011 co by zobaczyć jak "pracuje" turbo.
Turbina golf V 2.0
zadnych trybow awaryjnych , dymienia tez nie ma, tylko taki ''gwizd, swist '' jak sie doklada gazu na malym biegu , jak wchodzi w obroty
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Turbina golf V 2.0
kamo87 pisze:zadnych trybow awaryjnych , dymienia tez nie ma, tylko taki ''gwizd, swist '' jak sie doklada gazu na malym biegu , jak wchodzi w obroty
nie przejmuj się - mój gwiżdże od prawie 250.000 km jeżeli nadmiernie nie dymi, nie zużywa nadmiernych ilości oleju, ciśnienie doładowania jest w normie to jeździj i nie przejmuj się gwizdem, turbiny VNT z racji swej budowy mają tendencje do pogwizdywania