Silnik 2.0 - wysokie spalanie - pomocy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich,
Kilka dni temu kupilem Golfa IV (2000r) z silnikiem 2.0 115KM w benzynie i juz pierwszy problem. Mianowicie spalanie przy spokojnej jezdzie wynosi:
Miasto - 15,5l
Trasa - 11,5l
Czyli jakby to porownac z wartosciami katalogowymi to o wiele za duzo. Z tego co slyszalem powinien 9-11 miasto oraz 7-8 trasa.
Spalanie sprawdzone komputerem i recznie czyli iloscia spalonego paliwa od tankowania do tankowania.
Czy macie moze pomysly co moze byc przyczyna takiego spalania ? Nie wiem od czego zaczac poszukiwania. Dodam tylko ,ze swiece i kable dopiero co byly wymienione. Jeszcze jedna sprawa to taka ,ze komputer pokazal blad zwiazany z zawartoscia tlenkow azotu w spalinach !? Nieznam dokladnie kodu ale pewnie poznam bo lampka check engine znow sie zapalila.
Aha , sprawdze jeszcze dzisiaj czy filtr powietrza nie wyglada jak wnetrze worka od odkurzacza.
Z gory dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi.
Kilka dni temu kupilem Golfa IV (2000r) z silnikiem 2.0 115KM w benzynie i juz pierwszy problem. Mianowicie spalanie przy spokojnej jezdzie wynosi:
Miasto - 15,5l
Trasa - 11,5l
Czyli jakby to porownac z wartosciami katalogowymi to o wiele za duzo. Z tego co slyszalem powinien 9-11 miasto oraz 7-8 trasa.
Spalanie sprawdzone komputerem i recznie czyli iloscia spalonego paliwa od tankowania do tankowania.
Czy macie moze pomysly co moze byc przyczyna takiego spalania ? Nie wiem od czego zaczac poszukiwania. Dodam tylko ,ze swiece i kable dopiero co byly wymienione. Jeszcze jedna sprawa to taka ,ze komputer pokazal blad zwiazany z zawartoscia tlenkow azotu w spalinach !? Nieznam dokladnie kodu ale pewnie poznam bo lampka check engine znow sie zapalila.
Aha , sprawdze jeszcze dzisiaj czy filtr powietrza nie wyglada jak wnetrze worka od odkurzacza.
Z gory dziekuje za wszystkie rady i podpowiedzi.
- Przemo440
- Forum Master
- Kontakt:
pierwsze co zanim coś zaczniesz grzebać to podepnij pod kompa i zobacz co za błędy pokaże, tak na 80% wygląda na sonde lambdapit2 pisze:Czy macie moze pomysly co moze byc przyczyna takiego spalania ? Nie wiem od czego zaczac poszukiwania. Dodam tylko ,ze swiece i kable dopiero co byly wymienione. Jeszcze jedna sprawa to taka ,ze komputer pokazal blad zwiazany z zawartoscia tlenkow azotu w spalinach !? Nieznam dokladnie kodu ale pewnie poznam bo lampka check engine znow sie zapalila.
Re: Silnik 2.0 - wysokie spalanie - pomocy.
Witam,
Wyskoczyly dwa bledy:
- podgrzewanie sondy lambda
- zawartosc tlenkow azotu w spalinach (wg. mechanika przez obluzowane lacze elastyczne wydechu)
Dokladne nr kodow podam za kilka dni gdy znow zapali sie check engine bo skasowal.
Pozdrawiam
Wyskoczyly dwa bledy:
- podgrzewanie sondy lambda
- zawartosc tlenkow azotu w spalinach (wg. mechanika przez obluzowane lacze elastyczne wydechu)
Dokladne nr kodow podam za kilka dni gdy znow zapali sie check engine bo skasowal.
Pozdrawiam
Tak , spadlo po wykasowaniu bledow.
W miescie pali teraz 11-13l.
Dodatkowo co zauwazylem to do wymiany jest filtr paliwa - data produkcji filtra to Wrzesien 2010. Samochod ma na liczniku 68,000 wiec od nowosci wyglada na to ,ze nie byl ruszany.
W miescie pali teraz 11-13l.
Dodatkowo co zauwazylem to do wymiany jest filtr paliwa - data produkcji filtra to Wrzesien 2010. Samochod ma na liczniku 68,000 wiec od nowosci wyglada na to ,ze nie byl ruszany.
jakie tlenki azotu? w naszych silnikach są zwykłe sondy lambda.
grzałkę sondy sprawdź ohmomierzem.
btw. po mieście mam podobne spalanie, jak zrobi się zimniej będzie jeszcze gorzej
grzałkę sondy sprawdź ohmomierzem.
btw. po mieście mam podobne spalanie, jak zrobi się zimniej będzie jeszcze gorzej
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
- Paweł Marek
- V.I.P.
faktycznie, czas na wymianę już miesiąc mapit2 pisze:data produkcji filtra to Wrzesien 2010
A poważnie - nieszczelność wydechu jakakolwiek przed pierwszą sonda może dać nadmierne spalanie, więc jesli sa wątpliwości trzeba to łącze wymienić.
może doczytaj co to takiego sonda, co robi, co robi katalizator i jaki skład maja spaliny zanim się wypowiesz.beetle pisze:jakie tlenki azotu? w naszych silnikach są zwykłe sondy lambda.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek, zanim zarzucisz komuś niekompetencje to sprawdź czym różni się sonda lambda do pomiaru zawartości tlenu od sondy do pomiaru zawartości tlenków azotu NOx.
temat jest o uszkodzonej sondzie lambda a nie o składzie spalin.
temat jest o uszkodzonej sondzie lambda a nie o składzie spalin.
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
Sorry ! Data produkcji filtra paliwa to rok 2000. Czyli innymi slowy ma 10 lat.
Jezeli chodzi o tlenki azotu to podaje tylko co VAG wyrzucil.
BTW. Od ostatniego kasowania bledow kontrolka jeszcze sie nie zapalila. Po podniesieniu samochodu na podnosnik okazalo sie ,ze lacze wydechu jest OK. Sonda lambda byla delikatnie obluzowana. Pojezdze dalej i dam znac jak sprawy sie maja (spalanie wczoraj i dzisiaj 10.5-11.5l w miescie).
Jezeli chodzi o tlenki azotu to podaje tylko co VAG wyrzucil.
BTW. Od ostatniego kasowania bledow kontrolka jeszcze sie nie zapalila. Po podniesieniu samochodu na podnosnik okazalo sie ,ze lacze wydechu jest OK. Sonda lambda byla delikatnie obluzowana. Pojezdze dalej i dam znac jak sprawy sie maja (spalanie wczoraj i dzisiaj 10.5-11.5l w miescie).
szkoda że nie zapamiętałeś numeru błędu z vag-coma
btw mam taki sam silnik i wymieniałem już obie sondy, w obu padły grzałki!
btw mam taki sam silnik i wymieniałem już obie sondy, w obu padły grzałki!
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
No i odswiezam temat poniewaz wysokie spalanie powrocilo. Choinka znow sie swieci i bledy mamy nastepujace :
P0134 - podgrzewanie sondy lambda
P1128 - długoterminowy pomiar paliwa - mieszanka uboga
Z tego co udalo mi sie poszukac to przyczyna drugiego bledu moze byc uszkodzony czujnik masy powietrza...
Prosze o komentarze.
Pozdrawiam
P0134 - podgrzewanie sondy lambda
P1128 - długoterminowy pomiar paliwa - mieszanka uboga
Z tego co udalo mi sie poszukac to przyczyna drugiego bledu moze byc uszkodzony czujnik masy powietrza...
Prosze o komentarze.
Pozdrawiam
Istotnie. Lambda "widzi" tylko tlen. Skoro pojawił się błąd tlenków azotu, to ten silnik musi posiadać dodatkowo czujnik NOx. Paweł Marek dobrze to wie - musiał coś źle zrozumieć.beetle pisze: sprawdź czym różni się sonda lambda do pomiaru zawartości tlenu od sondy do pomiaru zawartości tlenków azotu NOx.
sprawdź w końcu tą sondępit2 pisze:P0134 - podgrzewanie sondy lambda
mieszanka uboga to automatycznie zbyt dużo tlenków azotu w spalinach - taka zależność.pit2 pisze:P1128 - długoterminowy pomiar paliwa - mieszanka uboga
no może ale na twoim miejscu sprawdziłbym kąt wyprzedzenia zapłonu - to o wiele bardziej prawdopodobne w kontekście ubogiej mieszanki.pit2 pisze:Z tego co udalo mi sie poszukac to przyczyna drugiego bledu moze byc uszkodzony czujnik masy powietrza..
- Paweł Marek
- V.I.P.
Tylko dopisze że się domyślałem że tlenki w spalinach nie wykazano na Vagu tylko na analizatorze spalin, jeśli się mylę to sorki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
przecież w dwóch miejscach wyraźnie autor napisał, że na VaguPaweł Marek pisze:Tylko dopisze że się domyślałem że tlenki w spalinach nie wykazano na Vagu tylko na analizatorze spalin, jeśli się mylę to sorki
poza tym na analizatorze wyskakuja błedy? Tam są tylko wartości, które interpretuje człowiek.