Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Ile wam pali diesel?
Witam. Moje MK3 1.9 TDI AHU, ostatni pomiar 540km na 22 litrach, głównie trasa, niewiele w mieście, prędkość max 95km/h, łagodne rozpędzanie się i hamowanie silnikiem gdzie tylko się da. Spalanie wyszło mi ok 4,1 na 100. Mój rekord to 3,3l / 100km osiągnięte na trasie Mk3 ale z silnikiem 1Z, ale zmiana biegu przy 2100 obr/min i rygorystycznie przestrzegane powyższe zasady. Zaznaczam że uwielbiam bić takie rekordy i dla poprawienia ich rezultatu nie wożę nawet koła zapasowego Oczywiście u każdego kto nie miał styczności z silnikiem 1.9 TDI lub miał ale nie umiał jeździć oszczędnie takie dane wzbudzają śmiech politowania Z drugiej strony umiejąc dobrze wykorzystać potencjał Nm momentu obrotowego i odpowiednią taktykę jazdy takie wyniki są realne.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;
Ile wam pali diesel?
Witam. Ile tak mniej więcej powinien palić 1.6 td 1v- zmieniona pompa od sb, przelot, turbo 0.9 no i dawka? Wiem że to zależy od stylu jazdy, ale tak jak czytam to taka jazda w mieście to tak do 7l. 2 dni temu podkręcona turbo i pompa, przekręcony pin i zdjęta podkładka, i przy jeździe takiej w mieście, wiadomo, raczej powoli, czasem przycisnę coś wyprzedzić-10 litrów :/ Tak już będzie jak nie zmienię stylu jazdy czy powinien mimo wszystko brać mniej?
- Hubert MK4
- Mały gagatek
Ile wam pali diesel?
A mój ALH nagle z 5,6 wskoczył na ponad 7 i h*j wie o co mu chodzi, mam go dosyć
Kupię 17" Santa Monica - Sprzedam Felgi ori 16" !!!
viewtopic.php?f=89&t=340898" onclick="window.open(this.href);return false; - ZAPRASZAM
viewtopic.php?f=89&t=340898" onclick="window.open(this.href);return false; - ZAPRASZAM
Ile wam pali diesel?
dodaj ze pewnie w de , a to inna bajka nasze spalanie a tam na ich drogach i paliwiepaja pisze:perki, tyle mi wyszło za cale 1000km, co ja na to poradze. sam spodziewalem sie spalania conajmniej o 1 litr wiecej.
jak w miescie to spoko gorzej jak 7 pali ci na trasieHubert MK4 pisze:A mój ALH nagle z 5,6 wskoczył na ponad 7 i h*j wie o co mu chodzi, mam go dosyć
Ile wam pali diesel?
Mój nadal dzielnie się trzyma i miasto oscyluje w okolicy 5.5
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/398687.html][img]http://images.spritmonitor.de/398687.png[/img][/url]
Ile wam pali diesel?
AHF na standardowej gumie 5,37l srednia z 9500tys km jazda 50 misato 50 trasa, styl jazdy: nie eko i nie za ostro.
VW MANIAK :)
Ile wam pali diesel?
Ostatnio z ciekawiści sprawdziłem spalanie na mieście Gdańsk mojego AAZ, wychodzi 6,75 litra na 100 km przy dojazdach do pracy 10 km w jedną stronę w korkach. Raczej lubię kręcić turbiną:)
Ile wam pali diesel?
No teraz to mnie mój ALH zaskoczył. 316km po mieście (krótkie odcinki, do 10km) i spalanie 8,5L/100km (!). WTF? A starałem się jeździć ekonomicznie, zmiana ok 2000-2200rpm. Chyba trzeba go butować, to będzie ekonomiczniejszy... Aż boję się pomyśleć, co to będzie zimą.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
Troszeczkę dużo, ale jeśli to było 90% miasta a pokonywane odcinki to max 10km , to z drugiej strony nie ma się co dziwić, na 7-10km to silnik nabiera optymalnej temperatury pracy, a jazda w mieście nie sprzyja szybkiemu nagrzewaniu się silnika. Diesel to silnik do pokonywania dużych dystansów, tam potrafi się objawić jego oszczędność, w mieście się kompletnie nie sprawdzaDuDa pisze: 316km po mieście (krótkie odcinki, do 10km) i spalanie 8,5L/100km (!). WTF?
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Ile wam pali diesel?
A co się sprawdza ? B+G .Sprawdza sie i diesel ,ale najlepiej wolnossący zwykły klekot a jak już tdi to góra 90 konny typu 1Z ,AHU itp.wszelkie inne jak np.AFN i jemu podobne 110 konne jednostki z turbinami ze zmienną geometrią ,kompletnie się nie nadają do jazdy po mieście na krótkich odcinkach ,szczególnie zimąitaliano_83 pisze:Diesel to silnik do pokonywania dużych dystansów, tam potrafi się objawić jego oszczędność, w mieście się kompletnie nie sprawdza
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Ile wam pali diesel?
Mały benzynowy silnik w lekkiej gablocie w "ogólnych" kosztach utrzymania okaże się ekonomiczniejszy od TDI mimo wyższej ceny benzynymunior pisze: A co się sprawdza ? B+G
I z tym się zgadzam Ja wychodzę z złożenia, że diesel jest dobry, pod warunkiem, że się nim dużo jeździmunior pisze: jednostki z turbinami ze zmienną geometrią ,kompletnie się nie nadają do jazdy po mieście na krótkich odcinkach
Prawda tylko, że kolega ma ALH a tam jest VNT i mój post odnosił się do tej jednostki.munior pisze:Sprawdza sie i diesel ,ale najlepiej wolnossący zwykły klekot a jak już tdi to góra 90 konny typu 1Z ,AHU
100% tej trasy to miasto (Wrocław). Silnik rzeczywiście dogrzewa się do 90st gdzieś w połowie drogi. Jak się nie lubi autobusów/tramwajów, to trzeba cierpieć...italiano_83 pisze:Troszeczkę dużo, ale jeśli to było 90% miasta a pokonywane odcinki to max 10km , to z drugiej strony nie ma się co dziwić, na 7-10km to silnik nabiera optymalnej temperatury pracy, a jazda w mieście nie sprzyja szybkiemu nagrzewaniu się silnika. Diesel to silnik do pokonywania dużych dystansów, tam potrafi się objawić jego oszczędność, w mieście się kompletnie nie sprawdzaDuDa pisze: 316km po mieście (krótkie odcinki, do 10km) i spalanie 8,5L/100km (!). WTF?