Problem z wycieraczkami, Golf II 1.6 RF ver. Sky 1987
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
cześć Wszystkim. Od jakiegos czasu mam problem z wycieraczkami. Tematy, które już są założone na forum nie pomogły. Problem jest nastepujący: po odpaleniu samochodu, po ok 5 minutach (ostatnio nawet krócej) wycieraczki przednie same sie włączają, tylna sie blokuje. I tak w kółko aż do wyłączenia silnika. radze sobie w ten sposób, że wyciągam przekaźnik "19". Wtedy przód działa na najszybszym położeniu matetki, przy czym nie ma powrotu (trzeba sobie "utrafić" w położenie dolne wycieraczek). Tylna wycieraczka działa bez przekaźnika podobnie jak z przekaxnikiem: czyli włącza się normalnie, popracuje do paru minut i blokuje się. Spryskiwacze działaja bez zarzutów (z wyciągniętym przekaxnikiem "19" też). Co zrobione: wymienione 3 szt. przekaźników "19" (celem wyeliminowania podejrzeń co do niesprawności poprzednich), podmieniony pająk- "szrotowski". I dalej nic. Proszę o pomoc, gdzie szukać. jeżeli ktos z was ma schemat układu wycieraczek, bardzo bym prosił o podrzucenie linka lub info na PW. Pozdrawiam
Oo vw oO
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Jaka to wersja, z jedną pompką na przód i tył czy też z dwiema pompkami; lata 87 i 88 to prawie czas zmian w instalacji.
- Paweł Marek
- V.I.P.
co to jest, o manetki chodzi że wymiana nie pomogła?Mc_Gyver pisze:podmieniony pająk
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Aby wycieraczki ruszyły, potrzebny jest impuls napięcia, i to trwający ze dwie chociaż sekundy. Tak więc albo te nieszczęsne manetki albo jakieś zwarcie na przewodach.
Do Zico63b: pompka spryskiwaczy jest jedna. Do Pawła: miałem na myśli manetki. Wydaje mi się, że gdyby występowało zwykłe zwarcie na instalacji wycieraczki odpalałyby się od razu po przekręceniu kluczyka, lub w chwili występowania drgań (zwieranie przewodów na wskutek wstrząsów). U mnie jest "stała zasada" -po odpaleniu zimnego silnika jest ok do ok 5 minut. Później zaczynają się jaja. Tak, jakby jakis element nagrzewał się i robił zwarcie.
Oo vw oO
- Paweł Marek
- V.I.P.
no tak, a stawiałbym właśnie na manetki. Zobacz jeszcze co bedzie po wyjęciu przekaźnika tylnych wycieraczek chyba 72.Ale to pachnie jakimś zwarciem jednak, chyba we wtyczkach wiązki manetki przy manetce albo z tyłu przy skrzynce . Sam nie mam innego pomysłu. Wystarczy zwęglenie we wtyczce i tak się może dziać
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: Problem z wycieraczkami, Golf II 1.6 RF ver. Sky 1987
W najbliższym czasie zwrócę uwagę na reakcje, zgodnie z Twoim zaleceniem. Powrócę do tematu, jak będę po weryfikacji. Pozdrawiam.
Oo vw oO
Po dłuższym czasie, ale wracam do tematu. Ani manetki, ani instalacja, ani przetarta izolacja itp...całe zamieszanie robił przekaźnik "72" (u mnie jest zaraz koło "19")-on załącza tylna wycieraczkę. Doszedłem do tego w ten sposób, że posłuchałem Pawła Marka; a po drugie podejrzane było jednoczesne włączanie się przednich wycieraczek i blokowanie tylnej. Namierzyłem przekaźnik, który "cykał" przy włączaniu tylnej wycieraczki (póki się włączała ) i dokonałem podmiany. Skutek: po wymianie - po problemie. Dzięki za wszystkie sugestie.
Oo vw oO