wentylator chłodnicy chdzi non stop
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
pewnego razu po krótkiej drodze ok 5 km postawilem mojego na parkingu wychodząc 40 min pozniej wentylator był załączony i chodził non stop odpiolem go narazie bo akumulator mi padnie co jest przyczyna ciaglego chlodzenia jak to sprawdzic i naprawic z góry dzieki
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ale jaki to silnik?: 1,4 mają inaczej wiatrak podpięty, a 1,9 TDI zupełnie inaczej.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
To jeśli Kolega nie ma klimatyzacji, należy odpiąć wtyk z włącznika na chlodnicy - czy wiatrak się zatrzyma. Prawdopodobnie się mu skleiły styki.
W wersji z klimatyzacją jest jeszcze sterownik na podszybiu.
W wersji z klimatyzacją jest jeszcze sterownik na podszybiu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie wiem jakich w modelach jest ten sterownik, ale ładowali go nie tylko do aut z klimą, np wszystkie 2E go mają, i w sumie steruje w nich drugim biegiem załączanym albo przez włącznik w chłodnicy (I-y bieg idzie bezpośrednio z włącznika) albo przez czujnik mocowany do pokrywy zaworów, z jednym kabelkiem. Jeśli ten kabelek wypadnie z czujnika i dotknie do masy to wentylator pozostaje włączony, jeśli sterownik się uszkodził od zalania płynem chłodzącym to wentylator też może pozostać włączony - mnie się właśnie ta usterka trafiła
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
styki sie nie skleiły bo wypinalem i wpinalem kilka razy i czyscilem wiatrak chodzi na 2 biegu bo napierdziela az sie chce odkrecic ile taki sterownik kosztuje i gdzie on sie znajduje
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
1,9 TD bez klimy miewa zwykły włącznik na (w) chłodnicy; natomiast wersje z klimą mają jeszcze inne sterowanie: sterownik wiatraków bierze sygnał z włącznika/ czujnika temperatury płynu, czteropinowy, podobny do czujnika dla zegarów - tak znalazłem w necie.
A w TDI jest jeszcze inaczej.
A w TDI jest jeszcze inaczej.
to td bez klimy mk3 cl wersja ok dziki za te podpowiedzi postaram sie poszperac poczyscic moze zaskoczy
a silnik mam aaz jak ktoś ma jakieś pomysły niech napisze sprawdze
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
AAZ miewa taki sterownik gdy np. jest to wersja z fabrycznie montowanym hakiem dla przyczepy, TAXI czy policji.
Wygląda schematycznie tak:
Wygląda schematycznie tak:
Ostatnio zmieniony czw paź 21, 2010 00:07 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Znalazłem jeszcze info, że do włącznika sterownika powinny dochodzić cztery przewody koloru: błękitny (lub zielono-szary), zielono-niebieski, czarno-biały i czarno-żółty - po tym można go chyba rozpoznać; czujnik dla zegarów ma inne kolory. Może być umieszczony na wężu z płynem chłodzącym, wychodzącym z głowicy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
konothc, ten sterownik jest mocowany za aku pod zbiorniczkiem płynu, czarny kolor zobacz po prostu czy go masz, a jeśli tak, wyjmij mu od dołu jedną z wtyczek, tą która ma dużo cienkich kabelków i napisz czy wyłączy się
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
ok nie omieszkam sprawdzic ale dopiero jutro bo dzis praca a jutro oponki trzeba zmienic to sie tym zajme dzięki wielkie pawełku