[KR/PL] Wywalenie nagrzewnicy, jak rozwiązać obieg wody?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Panowie macie jekieś linki/porady odnosnie wywalenia nagrzewnicy i rurki obiegu wody z silnika? Chcę się tego pozbyć i niebardzo wiem jak rozwiązać problem obiegu wody, niepytajcie o praktyczne aspekty tego pomysłu
Moje Sviro ;) - www.facebook.com/greenscirocco
ja zapytam o korzysci tego pomysłu tzn co chesz tym sposobem uzyskac?? szczerze powiedzawszy jest ciekaw
zwykła rurka w kształcie litery U aby połączyć przewody od nagrzewnicy
dokładnie lub przerobienie węży które idą z komory silnika do nagrzewnicy tak by się łączyły
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Forum Master
- Kontakt:
chćę uzyskać brak zbędnych przewodów gumowych, które są mi średnio na rękesiman20 pisze:ja zapytam o korzysci tego pomysłu tzn co chesz tym sposobem uzyskac??
bukszpan, pomysł ok, tylko musz eise przyjzec czy wtedy zlikwiduje też rurke obiegu wody, bo to też by było mi na ręke.
z wywaleniem rurki jest w 16v troche zamotu, bo nie dość że wraca nią woda z nagrzewnicy to jeszcze woda z chłodniczki oleju oraz zbiorniczka wyrównawczego.
Jest pare opcji:
1. wywalić nagrzewnice, wstawić złączkę zamiast nagrzewnicy (możesz uciąć trochę rurkę aby jak najkrutsza zrobić złączkę)
2. wywalić nagrzewnice i chłodniczkę oleju, jeden powrót z głowicy dac bezpośrednio na powrót w pompie, natomiast drugi powrót z głowicy dać poprzez prostą rurkę do drugiego wejscia w pompie przy czym na tej rurce dac trujnik na zbiorniczek wyrównawczy, ew. rurka prosta a sam kruciec z wyjsciem na zbiorniczek (były różne)
3. wywalic rurkę i dać z chłodniczki oleju przewód bezpośrednio do pompy (jeden z dwóch króćców powrotowych), natomiast na wyjsciu z głowicy na nagrzewnice dać zbiorniczek wyrównawczy.
4. wywalic rurkę, wywalić chłodniczkę oleju (lub dac zewnętrzną - zależy jaki masz blok) dac jeden wąż gumowy z wyjscia głowicy na powrót pompy natomiast drugi powrót pompy zaślepić. Na wyjsciu na nagrzewnice dać na zbiornik wyrównawczy.
Jednakże przy dwóch ostatnich opcjach nie jestem pewien czy przy takim rozwiązaniu nie działy by się dziwne rzeczy z płynem np żeby gwałtownie nie wrzał albo płyn by się burzył w zbiorniczku. Ważne jest zachowanie średnic i najlepiej aby wyjscie na zbiorniczek wyrównawczy było włączone w obieg za pomoca trójnika a nie bezpośrednio na atakującym strumieniu płynu. Trzeba popróbować.
Jest pare opcji:
1. wywalić nagrzewnice, wstawić złączkę zamiast nagrzewnicy (możesz uciąć trochę rurkę aby jak najkrutsza zrobić złączkę)
2. wywalić nagrzewnice i chłodniczkę oleju, jeden powrót z głowicy dac bezpośrednio na powrót w pompie, natomiast drugi powrót z głowicy dać poprzez prostą rurkę do drugiego wejscia w pompie przy czym na tej rurce dac trujnik na zbiorniczek wyrównawczy, ew. rurka prosta a sam kruciec z wyjsciem na zbiorniczek (były różne)
3. wywalic rurkę i dać z chłodniczki oleju przewód bezpośrednio do pompy (jeden z dwóch króćców powrotowych), natomiast na wyjsciu z głowicy na nagrzewnice dać zbiorniczek wyrównawczy.
4. wywalic rurkę, wywalić chłodniczkę oleju (lub dac zewnętrzną - zależy jaki masz blok) dac jeden wąż gumowy z wyjscia głowicy na powrót pompy natomiast drugi powrót pompy zaślepić. Na wyjsciu na nagrzewnice dać na zbiornik wyrównawczy.
Jednakże przy dwóch ostatnich opcjach nie jestem pewien czy przy takim rozwiązaniu nie działy by się dziwne rzeczy z płynem np żeby gwałtownie nie wrzał albo płyn by się burzył w zbiorniczku. Ważne jest zachowanie średnic i najlepiej aby wyjscie na zbiorniczek wyrównawczy było włączone w obieg za pomoca trójnika a nie bezpośrednio na atakującym strumieniu płynu. Trzeba popróbować.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
-
- Forum Master
- Kontakt:
Marszall, dzięki za info, sprawa jest o tyle bardziej lub mniej skomplikowana, że brak jest zbiorniczka wyrównawczego, bo jest chłodnica z wbudowanym zbiorniczkiem, w związku z czym na podstawie rysunku podnuń mi prosze pomysły co zrobić... Najprościemj by yło zaślepić jedynke, i połączyć dwójke z trójką, ale czy zda to egzamin?
zaślepić 1 jak najbardziej, ale po co łączyć 2 i 3 lepiej wywalić całą rurkę.
Masz chłodniczkę oleju?
Masz chłodniczkę oleju?
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514