Po wymianile klocków hamulcowych ....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Po wymianile klocków hamulcowych ....
hejka
Sorki za gluopie pytanie ale....
ile waszym zdaniem powinny docierac sie klocki hamulcowe swiezo wymienione na Ate by w 100% dobrze hamowaly,100 km ,200 km wiecej ?? ,narazie przejechalem tylko 50 km i tak sobie hamuja jak by z absem
z góry dzieki
Sorki za gluopie pytanie ale....
ile waszym zdaniem powinny docierac sie klocki hamulcowe swiezo wymienione na Ate by w 100% dobrze hamowaly,100 km ,200 km wiecej ?? ,narazie przejechalem tylko 50 km i tak sobie hamuja jak by z absem
z góry dzieki
Powinny prawie od razu dobrze hamować.Klocek potzrebuje nieco czasu aby się "ułożyć", ale nie 50km. Jak zmieniałem klocki to po przejechaniu niewielkiego odcinka drogi hamowanie było normalne. Czy sprawdzałeś w jakim stanie są tarcze? Bo jest taka możliwość, że jeśli tarcza jest mocno porysowana wtedy powierzchnia styku klocek-tarcza jest mała i hamowanie małoskuteczne.
-
- Nowicjusz
No tarcza jest taka sobie jak to okreslil mechanior troszku porysowana ma wglebienia ale jeszcze ujdzie,hmmm wiec moze to temu..ale jest gorzej niz starych jakis tanich pagio:(bodzio_j pisze:Powinny prawie od razu dobrze hamować.Klocek potzrebuje nieco czasu aby się "ułożyć", ale nie 50km. Jak zmieniałem klocki to po przejechaniu niewielkiego odcinka drogi hamowanie było normalne. Czy sprawdzałeś w jakim stanie są tarcze? Bo jest taka możliwość, że jeśli tarcza jest mocno porysowana wtedy powierzchnia styku klocek-tarcza jest mała i hamowanie małoskuteczne
-
- Nowicjusz
jeśli tarcza jest porysowana, to głsdki klocek styka się z nią bardzo małą powierzchnią, stary był niejako dopasowany. Teraz ten nowy musi dopasować się do tych właśnie rys. A to faktycznie trwa nieco dłużej, trudno powiedzieć jak długo, zależy to od ilości i głębokości rys.MaciejW pisze:No tarcza jest taka sobie jak to okreslil mechanior troszku porysowana ma wglebienia ale jeszcze ujdzie,hmmm wiec moze to temu..ale jest gorzej niz starych jakis tanich pagio:(
ATE obok testarow i ferrodo np top bardzo dobre klocki.. jak masz tarcze nierowna to spokojnie musi sie to dotrzec.. mozesz tez troche na pocztaku wiecej podeptac niz normalnie.. kiedys po wymianie w mk2 klockow bym sie wpakowal na samochod ktory stal przed przejazdem kolejowym i przed nim 3 kolejne.. dystans hamowania wydluzym mi sie z jakies ja wiem 10m !!! dobrze ze nic na lewym nie jechalo i odbilem na przeciwny pas... takze uwazaj..
pzdr
pzdr
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
a czy po wymianie dotarłeś je ???? ja ja wymieniałem to jezdzilem w kółko i chamowałem do oporu .... takchyba z godzine bo delikatne naciskanie nic nie da ... a dla ciekawosci zaraz po założeniu kloców chamólców wogóle nie bylo też nei wiedzialem co się dzieje i robiłem tak jak napisałem powyżej... klocki odrazu się ulożyły
Szacuneczek dla wszystkich auto maniaków - takich jak ja :-)
moje MK3
moje MK3
No zrobilem kilka hamowan ostro ,ale na asfalcie kolek nie bloklo pojezdze jeszcze to zobaczymy,,mobil01 pisze: czy po wymianie dotarłeś je ???? ja ja wymieniałem to jezdzilem w kółko i chamowałem do oporu .... takchyba z godzine bo delikatne naciskanie nic nie da ... a dla ciekawosci zaraz po założeniu kloców chamólców wogóle nie bylo też nei wiedzialem co się dzieje i robiłem tak jak napisałem powyżej... klocki odrazu się ulożyły
- Paweł Marek
- V.I.P.
nie wolno ostro. Kilka dość delikatnych hamowań gdzieś od 80 do 40 km/h, a potem jeszcze unikać ostrych hamowań póki nie wróci pełna siła hamulców.MaciejW pisze:No zrobilem kilka hamowan ostro
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
E chyba można, po warunkiem zachowania grubości minimalnej. Hartowana raczej nie są ze względu na temperatury powstające podczas hamowania.fibolek pisze:Nie powinno się przetaczać tarczo bo po pierwsze można zgubić wartość minimalną,po drugie tarcza jest hartowana a wiadomo tokarka nie działa jak klocek.