Jaki dwumas polecacie ? GOLF IV - 1,9 ATD
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki dwumas polecacie ? GOLF IV - 1,9 ATD
Witajcie
Jak w temacie. Wczoraj próbowałem dynamicznie ruszyć moim golfem lecz ku mojemu zdziwieniu - obroty rosły a samochód ledwo przyspieszał. Z racji że mam przebieg 208 tys km podejrzenie padło na dwumas i sprzęgło zwłaszcza że od jakiegoś czasu ok roku samochód dostawał drgawek na postoju. Do tego jak wciskałem sprzęgło i wyciskałem przez moment coś mocno hałasowało.
No i moje tu zasadnicze pytanie - jakiej firmy najlepiej jest kupić kolo dwumasowe wraz z całym osprzętem tj docisk, tarcza, łożysko ? Jakie firmy polecacie a jakich unikać ? Dziękuję za sugestie
acha samochód to GOLF IV variant 1,9 tdi - ATD
Jak w temacie. Wczoraj próbowałem dynamicznie ruszyć moim golfem lecz ku mojemu zdziwieniu - obroty rosły a samochód ledwo przyspieszał. Z racji że mam przebieg 208 tys km podejrzenie padło na dwumas i sprzęgło zwłaszcza że od jakiegoś czasu ok roku samochód dostawał drgawek na postoju. Do tego jak wciskałem sprzęgło i wyciskałem przez moment coś mocno hałasowało.
No i moje tu zasadnicze pytanie - jakiej firmy najlepiej jest kupić kolo dwumasowe wraz z całym osprzętem tj docisk, tarcza, łożysko ? Jakie firmy polecacie a jakich unikać ? Dziękuję za sugestie
acha samochód to GOLF IV variant 1,9 tdi - ATD
JAKI DWUMAS POLECACIE ? GOLF IV - 1,9 ATD
wkładaj 1mas i bedzie taniej i pewniej
nastepca silnika 101ps ATD był AXR a tam fasbryka w seri zrezygnowała z 2masu i dałała 1 mas
nastepca silnika 101ps ATD był AXR a tam fasbryka w seri zrezygnowała z 2masu i dałała 1 mas
OOoo a na czym dokładnie będzie polegało to bezpieczeństwo wynikające z montażu koła jednomasowego ?
a z tego co wiem nie bardzo da się zamienić gdyż koło dwumasowe ma jakby wbudowane hydrauliczne tłumiki drgań czego nie ma jednomas. Do tego kultura pracy silnika po zamianie dwumasy na jednomas jest sporo gorsza
a z tego co wiem nie bardzo da się zamienić gdyż koło dwumasowe ma jakby wbudowane hydrauliczne tłumiki drgań czego nie ma jednomas. Do tego kultura pracy silnika po zamianie dwumasy na jednomas jest sporo gorsza
Re: JAKI DWUMAS POLECACIE ? GOLF IV - 1,9 ATD
Ktoś to może potwierdzić?Fahoo pisze: AXR a tam fasbryka w seri zrezygnowała z 2masu i dałała 1 mas
Ja mam jeszcze jedno pytanie - czy w moim silniku występuje wysprzęgnik ?
no i czy przy wymianie zestawu koła wraz z dociskiem, tarczą i łożyskiem była by także wskazana wymiana tego wysprzęgnika - jeżeli oczywiście istnieje
no i czy przy wymianie zestawu koła wraz z dociskiem, tarczą i łożyskiem była by także wskazana wymiana tego wysprzęgnika - jeżeli oczywiście istnieje
nie trzeba wymieniac wysprzeglnika
potwierdzeniem 1 masu w axr jest ori motorownia i naped w autach seat ibiza 6L
Witam ja zakupiem http://allegro.pl/dwumas-sprzeglo-kpl-k ... 85561.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Marku - czy już założyłeś ? Jakieś odczucia, sugestie, uwagi ?marek_st pisze:Witam ja zakupiem http://allegro.pl/dwumas-sprzeglo-kpl-k ... 85561.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja raczej zostanę przy dwumasie a nie jedno ze wzg - skoro to wymyślił producenta widocznie tak ma być
Wymienione już miesiąc temu zrobione ok 1000 i jest ok co do zestawu wszystko jest w kpl. Mi się też tak wydaje skoro ktoś wymyślił że ma być dwumas tak ma być.
Jednomas będzie miał gorszą kulture pracy, wysprzęglnik pozostanie taki sam ale tym razem tarcza sprzęgła musi przejąć rolę tłumika drgań. Jeśli stać was na dwumasy (a w sumie drogie widze nie są), to ja bym został przy dwu masie...
a propo, czy da rade wrzucić dwumasa do starego 1.6 td?
a propo, czy da rade wrzucić dwumasa do starego 1.6 td?
No dokładnie wczoraj wieczorem kupiłem komplet , koło dwumas, tarcza sprzęgła, docisk, łożysko oporowe za 1220 zł. Uważam że na 200 000 km to nie jest potężny wydatekSZOPENN pisze:Jednomas będzie miał gorszą kulture pracy, wysprzęglnik pozostanie taki sam ale tym razem tarcza sprzęgła musi przejąć rolę tłumika drgań. Jeśli stać was na dwumasy (a w sumie drogie widze nie są), to ja bym został przy dwu masie...
- demoniszcze
- Nowicjusz
- Auto: MK7 1.6TDI
Fahoo pisze:nie trzeba wymieniac wysprzeglnika
kurcze... od zawsze myślałem/słyszałem że mam 2 mas, może montowali od ktoregoś roku?? ja mam 2001