[MK4] Dymienie, nie rowna praca na zimnym.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ja jeszcze dzisiaj gadałem z kumplem i on stwiedził żebym zaobserwował czy mi płynu chłodniczego nie ubywa,bo on miał takie same objawy i skończyło się uszczelką pod głowicą. Podobno gdzieś kanałem przez noc dostaje się woda na tłoki i dlatego rano dopóki tego nie przepali to się telepie i kopci na biało.Ciekawe muszę obserwować ten płyn i zobaczymy ile w tym prawdy !
Problem z porannym dymieniem mam rowniez ja. Świece sprawne, wtryski zmienione na 216 i jest dalej ten sam problem, czujnik temp wymieniony i dalej to samo, egr zaslepiony i tez nic nie pomoglo, oleju nie bierze i płynu tez nie. Podejrzewam albo pompe albo przeplywke.
Re: [MK4] Dymienie, nie rowna praca na zimnym.
Dzisiaj rano na próbę odłączyłem przepływkę i objawy były takie same jak z podłączoną przepływką.wolq pisze:p r z e p ł y w k a
raczej radzę od tego zacząć.
We trzech mamy w robocie golfiacze i podobne objawy mieliśmy już od jakiegoś czasu. Najpierw na siłe wymieniłem u siebie i pomogło jak reką odjął. Mechaniory zaczeli coś gaić że wtrysk albo inne paciarajstwo... nonsens i marnowanie kasy.
Po kilku dniach obaj kumple równierz wymienili przepływki na nowe i baja.
Ps. Czy wie ktoś jak zregenerować ori bosch´a 5-pinowego?
Teraz powtało pytanie:
Czy fakt, że "bez przepływki" objawy są takie same jak "z przepływką" wskazuje na jej uszkodzenie (brak różnicy) czy z odłączoną przepływką powinno się coś zmienić (na lepsze lub gorsze) ???
-
- Nowicjusz
koledzy .. a po nocy jak odpalicie wcisnijcie sprzegło.. bo u nie troszke lepiej wtedy chodzi
Dzisiaj zrobiłem troszkę inny test, a mianowicie odłączyłem czujnik temperatury (G2/G62) i chyba lepiej.
Napewno kontrolka świec świeciła się dłużej ok. 5-6s (cześniej tylko mignęła). Silnik po uruchomieniu jakoś tak równiej chodził, a dymienie zaraz po uruchomieniu było, ale stopniowo zaczęło się zmniejszać. Potem znowu podłączyłem czujnik i przez chwilkę było ok a potem znów zaczał robić straszną zadymę :-/
Muszę jeszcze zrobić ze dwa lub trzy test z tym czujnikiem i porannym uruchamianiem.
Czy takie zachowanie silnika z czujnikiem i bez czunika jest możliwe czy to tylko jakieś moje "złudzenie" ???
Napewno kontrolka świec świeciła się dłużej ok. 5-6s (cześniej tylko mignęła). Silnik po uruchomieniu jakoś tak równiej chodził, a dymienie zaraz po uruchomieniu było, ale stopniowo zaczęło się zmniejszać. Potem znowu podłączyłem czujnik i przez chwilkę było ok a potem znów zaczał robić straszną zadymę :-/
Muszę jeszcze zrobić ze dwa lub trzy test z tym czujnikiem i porannym uruchamianiem.
Czy takie zachowanie silnika z czujnikiem i bez czunika jest możliwe czy to tylko jakieś moje "złudzenie" ???
No niestety problem dalej jest. Został wyregulowany trzeci wtrysk, gdyz lał. Lecz niestety nie pomoglo.
Druga sprawa, to iż doszlo mi takie przerywanie,obcieranie, przy przyspieszaniu,(pojawilo sie jeszcze przed regulacja wtrysku) i golf nie chce przyspieszac tak dobrze. Dzwiek taki jakby tak cos szczekało.
Czy ktos spotkal sie z takim czyms ?
Czasem (zadko) tego nie ma, i golf jedzie calkiem inaczej, przyspiesza owiele lepiej.
Prosze o jakas rade.
Druga sprawa, to iż doszlo mi takie przerywanie,obcieranie, przy przyspieszaniu,(pojawilo sie jeszcze przed regulacja wtrysku) i golf nie chce przyspieszac tak dobrze. Dzwiek taki jakby tak cos szczekało.
Czy ktos spotkal sie z takim czyms ?
Czasem (zadko) tego nie ma, i golf jedzie calkiem inaczej, przyspiesza owiele lepiej.
Prosze o jakas rade.
Bmx,
Witam. Kolego bmx powiedz udało się tobie rozwiązać problem z tym dymieniem na zimnym ? Bo mam ten sam problem w Audi a3 1.9 tdi ahf i nie wiem na co mam jeszcze zwrócić uwagę.
-kol.ssący wyczyszczony (był bardzo zaklejony)
- turbo wyczyszczone (stawała geometria
- wtryski sprawdzone nawet włożone drugie (nie pomogło)
- pompa wtryskowa TRZECIA! na pewno od 100% sprawnego (nie pomogło)
- przepływomierz podłożony nowy PIERBURGA (to samo)
- kompresja na zimnym i rozgrzanym 30-31bar
- kąt wtrysku i dawka ok.4mg ustawione na vcds
-czujnik ciśnienia doładowania drugi (bez zmian
- zawór n75 nowy PIERBURG (bez zmian)
-rozrząd sprawdzony
- sterownik silnika 3 (to samo!)
- OLEJU NIE UBYWA ANI PŁYNU CHŁODNICZEGO
CO MOŻE BYĆ JESZCZE NIE TAK?!?!
Witam. Kolego bmx powiedz udało się tobie rozwiązać problem z tym dymieniem na zimnym ? Bo mam ten sam problem w Audi a3 1.9 tdi ahf i nie wiem na co mam jeszcze zwrócić uwagę.
-kol.ssący wyczyszczony (był bardzo zaklejony)
- turbo wyczyszczone (stawała geometria
- wtryski sprawdzone nawet włożone drugie (nie pomogło)
- pompa wtryskowa TRZECIA! na pewno od 100% sprawnego (nie pomogło)
- przepływomierz podłożony nowy PIERBURGA (to samo)
- kompresja na zimnym i rozgrzanym 30-31bar
- kąt wtrysku i dawka ok.4mg ustawione na vcds
-czujnik ciśnienia doładowania drugi (bez zmian
- zawór n75 nowy PIERBURG (bez zmian)
-rozrząd sprawdzony
- sterownik silnika 3 (to samo!)
- OLEJU NIE UBYWA ANI PŁYNU CHŁODNICZEGO
CO MOŻE BYĆ JESZCZE NIE TAK?!?!
-
- Nowicjusz
Kolego tomi2780 wszystko bardzo ładnie sprawdziłeś ale nie zwróciłeś uwagi na jedną bardzo ważną rzecz mianowicie powietrze w paliwie. Diesle nie lubią jak dostają zamiast paliwa powietrze. Przerobiłem wiele tych silników i uwierz możesz mieć nowy z fabryki,a będzie dostawał pęcherze powietrza i tak będzie się działo na zimnym silniku. Rozwiązaniem jest oczywiście sprawdzenie szczelności przewodów paliwowych oraz zamiast samego pływaka zamontuj pompę paliwa z np.130 pd. Jak to zrobić jest tego pełno na forum.