Przyznaje ci w 100% racje jednak mi chodziło o idee odchudzania koła. Załóżmy ze wkładamy piezoelektryczne pompki (holer.nie szybkie bestie większe ciśnienie lepiej rozpylona mieszanka) i wtedy koło ma sens... Nm zaczynał by się od dołu i szedł wyżej charakterystyka ciekawsza. Choć jak wspomniałeś teraz jest prostsza i lepsza droga w modzeniu ECUFahoo pisze:--Andree--,chcia bym uzasadnic moją poprzednia wypowiedź...odchudzaie koła wzieło sie to z tuningu silników benzynowych
kiedyś tuningując silniki benzynowe szukano mocy w gornym zakresie obrotów tam pojawiają sie moce np takie jakończyki
my w dieslach z wtryskiem bezposrednim jestesmy ograniczenie szybkoscia spalania sie ropy wiec nei ma sensu krecic diesla w nieskonczonośc inaczej jest troche przy wtrysku posrednim w TD
lekkie koło zamachowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- --Andree--
- Mały gagatek
Re: lekkie koło zamachowe
SPRZEDAM:
SILNIK AVB 1.9TDI PD; Napęd, zawieszenie,tunel i podłoga do SYNCRO; skrzynia GGU; SILN.1P-220zł; GŁOWICA 1Z; wszystkie części wtrysk 1.3 DIGIJET.
lekkie koło zamachowe
czyli ogólnie nie ma sensu wkładac tego koła??? Leprze ciągnięcie od dolu mozna uzyskac prgramem??
TDI AHU http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=312741
--Andree-- pisze:Przyznaje ci w 100% racje jednak mi chodziło o idee odchudzania koła. Załóżmy ze wkładamy piezoelektryczne pompki (holer.nie szybkie bestie większe ciśnienie lepiej rozpylona mieszanka) i wtedy koło ma sens... Nm zaczynał by się od dołu i szedł wyżej charakterystyka ciekawsza. Choć jak wspomniałeś teraz jest prostsza i lepsza droga w modzeniu ECUFahoo pisze:--Andree--,chcia bym uzasadnic moją poprzednia wypowiedź...odchudzaie koła wzieło sie to z tuningu silników benzynowych
kiedyś tuningując silniki benzynowe szukano mocy w gornym zakresie obrotów tam pojawiają sie moce np takie jakończyki
my w dieslach z wtryskiem bezposrednim jestesmy ograniczenie szybkoscia spalania sie ropy wiec nei ma sensu krecic diesla w nieskonczonośc inaczej jest troche przy wtrysku posrednim w TD
Zle zrozumiales sens odchudzania zamachu. silnik szybciej sie wkreca- zajmuje mniej czasu osiagniecie obrotow nawet na postoju. Wciskasz pedal do podlogi i trwa to o ulamek sekundy krócej. Odchudzajac zamach mamay mniej niutonów i zwlaszcza w dolnym zakresie a do tego silnik na jalowych pracuje nierowno, szarpie buda i silnikiem jakby nie byl wywazony. Nawet silnik elektryczny ma prace impulsowa- tyle ile uzwojeń na nim tyle cykli podzielone przez 2 czyli cos jak silnik czterosuwowy ma 4 gary to ma dwa cykle pracy na jedne obrót walu ( 360 stopni). Inaczje jeszcz emowiac mamay tętnienia w pracy silnika. Moge ci jeszcze podac przyklad z życia. Mianowicie mam taki maly tartak gdzie przecieramy drewno. Do napedy traka sluzy dosc duzy silnik elektryczny trójfazowy oczeiwscie na 400V (kiedys bylo 380). Silnik zalaczam i paski klinowe piszczą a pila zostaje wprawionan w ruch dosc mozolnie w ciagu jakis 3-5 sekund. Zalozylem z ojcem na ten silnik (os jego) dodatkowe kolo pasowe o dosc duzej masie i srednicy). Wyobraz sobie ze teraz paski nie piszcza a silnik wkreca sie plynnie i trwa to jakies 2-3 sekundy. Czemu sie tak stalo. Jesli chcesz to zrobie fotki i przedstawie co i jak.
Na studiach mielismy tez o tego typu zagadnieniach i powiem wiecej na sprzeglo i zamach mowilo sie wzmacniacz momentu obrotowego. Czemu tak mowiono ano pomysl jakie jest jego zadanie przy ruszaniu autem- masz zminimalizowac obroty do takich by autem dao sie zaledwie poturlac o obrut czy dwa kół a do tego potrzebny jest duzy niuton i male obroty albo mega duze przelozenie pierwszego biegu. Czemu w sztaplarce ktora mam ma trzy biegi i na pierwszym predkosc maksymalna wynosi zaledwie 7 km/h. Wiesz jaki tam jest zamach?? A dodam ze sie rusza nia tak ze mozna dac plynnie do przodu o 1-2 cm bez wiekszego problemu.
Moge tak pisac bez konca ale mysle ze wyjasnilem conieco. Lekkie kolo dobre jest do street'u i do tego w benie.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Taa jasne, mi też tam mówili wszyscy teoretycy jak szukałem info na ten temat. W praktyce wygląda to tak, że po odelżeniu jednomasu VR6 na 5.4 kg silnik w końcu zaczął wkręcać się na obroty jak powinien, poprawił się sporo dół, a przyśpieszenie na pierwszych trzech biegach zmieniło się mocno na plus. Nic nie szarpie, nie trzepie, nie gaśnie przy ruszaniu, v max również pozostał taki sam i ciągnie na 5-ce aż do odcinki (tak, też mi gadano że vmax się zmniejszy). Wszystkie negatywne skutki o jakich czytałem w moim przypadku zostały obalone, nie odczułem żadnej ani to żadnej negatywnej cechy po założeniu lekkiego koła zamachowego. Dodam, że poprzedni miałem dwumas, który sam ważył ponad 13kg więc różnica spora i wg znawców auto nie powinno podjechać nawet pod górkę bez redukowaniawesol pisze: Odchudzajac zamach mamay mniej niutonów i zwlaszcza w dolnym zakresie a do tego silnik na jalowych pracuje nierowno, szarpie buda i silnikiem jakby nie byl wywazony.
Dobra rada - nie piszcie o czymś jeśli tego nie testowaliście. Nie wiem jak w dieslu się to sprawdza, obecnie mam benzynę (V5 czy tam VR5 jak kto woli) - ale myślę, że biedy w TDI nie będzie
lekkie koło zamachowe
kolega w swoim 1.7 td odchudzil zamach (wazyl ok 13 kg) do chyba 6 jak dobrze pamietam i silnik sie kreci niemozliwie, do tego nie ma zadnych negatywnych objawow....
lekkie koło zamachowe
Mam jeszcze takie pytanko odnośnie obrotów na niskim zakresie ,czy na pompie wtryskowej jest jakaś regulacja tych obrotów, albo czy komputer sam sie dostosuje do lekkigo koła.
i czy jest ktoś kto włożył takie koło do TDI
i czy jest ktoś kto włożył takie koło do TDI
lekkie koło zamachowe
chodzi mi tutaj o wolne obroty na stoczonym kole
Koło bedzie lżejsze to i obroty skacza do góry na wilnych
Obroty zostana te same. O tym decyduje ustawienie programu jakie maja byc a nie do ciezaru masy wirujacej.boss.p21 pisze:chodzi mi tutaj o wolne obroty na stoczonym kole
lekkie koło zamachowe
Zasięgnąłem informacji u pewnego Mąci Wody wyszło na to że toczenie koła w dieslu nie ma sensu ponieważ masa musi przeciwstawic się sile sprężanie w klekocie
lekkie koło zamachowe
mając odchudzone koło zamachowe obroty na jałowym powinny oscylować ok 1100-1200 rpm, o czym większosc ludzi zapomina, a to dlatego aby wału nie uszkodzić oraz jego mocowań, a w największym stopniu aby nie doszło do uszkodzenia panewek:)
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
lekkie koło zamachowe
czas na odkop
zakładał ktoś odelżone koło do tdi? mam zamach z vr i z 1z, który lepiej założyć do TDi? mojego z 1z jeszcze nie wyciągałem i nie wiem ile waży ale zastanawiam sie nad odchudzeniem, tak o jakieś 3/4 kg... moc jaką chciałbym osiągnąc to +/- 200km....
zakładał ktoś odelżone koło do tdi? mam zamach z vr i z 1z, który lepiej założyć do TDi? mojego z 1z jeszcze nie wyciągałem i nie wiem ile waży ale zastanawiam sie nad odchudzeniem, tak o jakieś 3/4 kg... moc jaką chciałbym osiągnąc to +/- 200km....
jak chcesz założyć zamach od VR6 do tdi ?:)matisim pisze:czas na odkop
ALH+++
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;
wtryski 0.260
pompa 11 ori 107 J
Turbo GTB2260
Mój BOLF ---> viewtopic.php?f=89&t=425728" onclick="window.open(this.href);return false;
lekkie koło zamachowe
9.5 kilo wazy zamach od 1Z. Od vr nie zalozy bo jest przykrecany na 10 srub.