ahaRUCUS1910 pisze:chodzi mi o lacznik masy?
łącznik na max przewód 50 mm2,
a minimum to z 10 mm2,
więc bez problemu przykręcisz 21 mm2
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
nastawiłem się na środę na zakończenie całej roboty,Kubus20 pisze:do majówki się chyba wyrobisz
OK, ale Ty to nie takich instalacji słuchałeś przecieżKubus20 pisze:Chętnie posłucham...
nie widzę sensu dawania grubszego przewodu zasilającego niż masowy, przecież przez oba popłynie ten sam prąd, a jego maksymalna wartość będzie ograniczana przez mniejszy z przekroiarturek320 pisze:daje 35 mm2 na zasilanie i na mase 25 mm2
Mylisz się kolego. Jeśli masa idzie przez karoserie i przewód masowy jest krótszy od plusowego może być również cieńszy. Dlaczego? Ponieważ jest krótszy i spadek napięcia będzie akceptowalnie mały. Mniejszy spadek napięcia, bo kabel krótszy. Dwa równe sobie przekroje muszą być przy zasilaniu + i - kablami prosto z aku - nie przez karoserie.grabo pisze:nie widzę sensu dawania grubszego przewodu zasilającego niż masowy, przecież przez oba popłynie ten sam prąd, a jego maksymalna wartość będzie ograniczana przez mniejszy z przekroiarturek320 pisze:daje 35 mm2 na zasilanie i na mase 25 mm2
przy rozdzielaczu mam 2 x 40 amperów, główny bezpiecznik 80 A.RUCUS1910 pisze:Jaki dales bezpiecznik na rozdzielaczu chodzi mi o maly ANL???
zboro33 pisze: dawales jakies głosniki na podszybie po przeniesieniu tweeterow na trojkaty?
dzięki, pozdrawiamzboro33 pisze:A ogolnie wielki szacun za golfika, jest rewelacja:)
ja bym nie zalecał pomijać, koszt nie jest wielki a jest dodatkowe zabezpieczenie, które kilka razy już mi pomogło,gomez1982 pisze:Czy przy dwóch wzmacniaczach są wymagane bezpieczniki przy rozdzielaczu czy można je pominąć?
Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 45 gości