W związku z planowanym przeze mnie zabezpieczeniem autka mam pytanko, jakie konsekwencje moze miec zwarcie impulsów cewki zapłonowej (styk 1) do masy. Silnik 1.8 PB, sterowanie digifant.
Teoretycznie cewka jest sterowana masą, niemniej pytanie brzmi, czy zwierając go na stałe (jako sposób realizacji zabezpieczenia) mogę w ten sposób uszkodzić komp? Próbował ktoś takiego rozwiązania? Pozdrawiam.
zwarcie impulsów od cewki - jakie konsekwencje?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wiec DIGIFANT steruje cewką tak że zwiera jej minus do masy , sadze ze zwarcie na stałe zagrzeje cewke i wyładuje akumlator
DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85
605-443-665
GG: 2615761
- jarek_1313
- Mały gagatek
- Kontakt:
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zwarcie do plusa uszkodzi komp lub modul zwarcie do masy spali cewke najlepiej zabrac plus na sterownik najbezpieczniej - nie odpali w ogole
lub tez plus na pompe paliwa - odpali , zgasnie i tak w kolko poki cos paliwa w listwie bedzie mozna tez zrobic zabezpieczenie z zapetleniem wlaczasz zaplon naciskasz ukryty switch zaskakuje przekaznik odpalasz po zgaszeniu o nowa wlaczasz zaplon.....
lub tez plus na pompe paliwa - odpali , zgasnie i tak w kolko poki cos paliwa w listwie bedzie mozna tez zrobic zabezpieczenie z zapetleniem wlaczasz zaplon naciskasz ukryty switch zaskakuje przekaznik odpalasz po zgaszeniu o nowa wlaczasz zaplon.....
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Układ z zapętleniem mam już zrobiony w golfie, opisywałem go niedawno na forum (mkII odcięcie zapłonu).evolution pisze:zwarcie do plusa uszkodzi komp lub modul zwarcie do masy spali cewke najlepiej zabrac plus na sterownik najbezpieczniej - nie odpali w ogole
Co do cewki, to nic nie powinno się jej stać, ponieważ zwarcie do masy będzie tylko w momencie działania zabezpieczenia, w innym wypadku będzie normalnie pracować. Spalenie cewki bedzie możliwe, owszem, przy dłuższym pozostawieniu auta z włączoną stacyjką i nieodpalonym oraz zabezpieczonym silnikiem. Osobiście i tak unikam pozostawienia nieodpalonego auta z włączoną stacyjką (jak potrzebuję nawiew to włączam silnik), więc raczej problemu z tym nie będzie.
Co do pompy paliwa - spoko, ale jest też gaz, więc skłaniam się w kierunku blokady zapłonu.
Pomyślę też o tym plusie ze sterownika, niemniej cosik wymyślę