mk IVTDI 176 km vs Honda Civic V GEN 1,6 VTEC 125 km
coco jumbo i do przodu, jak zwykle kill na hondzie i poruszeniepelton pisze:jestem w szoku co tutaj się dzieje Obrazek
viewtopic.php?f=89&t=241036 MOJ DUPVWóZ
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????
pelton,
graty za kill-a
Przypuszczam ze kolega z Hondy nie raz nie dwa spotkał na swojej drodze TDI-ka i pokazał na co stać jego autko,leczy tym razem spotkał właśnie Ciebie i skończyło się tak a nie inaczej a teraz hondziarze nie mogą zrozumieć jak diesel może pokonać benzyne?
To nie są lata *90 kiedy po takim spotkaniu wiadomo było kto ma większe a kto mniejsze szanse.Dziś mamy XXI wiek jadąc za Fiatem CC czy 126p musimy sie zastanowić czy czasem nie dostaniemy "batów"
Dobra rada wiem to po sobie,lepiej jeździć i zatrzymać radość z killa dla siebie...
graty za kill-a
Przypuszczam ze kolega z Hondy nie raz nie dwa spotkał na swojej drodze TDI-ka i pokazał na co stać jego autko,leczy tym razem spotkał właśnie Ciebie i skończyło się tak a nie inaczej a teraz hondziarze nie mogą zrozumieć jak diesel może pokonać benzyne?
To nie są lata *90 kiedy po takim spotkaniu wiadomo było kto ma większe a kto mniejsze szanse.Dziś mamy XXI wiek jadąc za Fiatem CC czy 126p musimy sie zastanowić czy czasem nie dostaniemy "batów"
Dobra rada wiem to po sobie,lepiej jeździć i zatrzymać radość z killa dla siebie...
Re: mk IVTDI 176 km vs Honda Civic V GEN 1,6 VTEC 125 km
No co ty nie powiesz, a ja myślałem że Polo GTI 125KM zbiera się tak jak Passat o podobnej mocy.AD6 pisze: to nie moc się liczy a stosunek mocy do masy
Przecież to oczywiste, że stosunek mocy do masy, dlatego albo łapać się z ciężkimi mocnymi autami, albo o podobnej mocy i masie, albo z lekkimi o trochę słabszych motorach zachowując jednak proporcje o których piszesz. Tylko na trasie tak trochę ciężko to wyczuć kto co ma. Można jedynie zakładać że ktoś ma serie, a w przypadku wielu Golfów na tym forum do serii im daleko. Zawzyczaj jak ktoś mija Golfa 4 to zakłada że siedzi tam 90-100PS TDI albo 1.6 benzyna.
Ja taki stosunek nazywam współczynnikiem killa i on tak naprawdę mówi najwięcej jeśli chodzi o porównywanie aut do wyścigów. Moim zdaniem najbardziej odczuwalna zmiana mocy jest kiedy przekracza on 10KM na 100kg (małe skoki mocy, a stosunkowo spora różnica w przyspieszeniach). U mnie będzie ok. 12,6KM/100kg zakładając 165KM/1310kg.
P.S. Pelton w dowodzie masz serie, a jednak chyba jakieś graty tam do niego wsadzałeś, chociażby większy FMIC, cięższe koła itp., dlatego ja bardziej patrzę na to co mówi katalog dla danego silnika + dodatkowe kg za to co wsadzasz do auta w modach. Ja mam w dowodzie 1376kg i nie ma opcji żeby tyle ważył (chyba, że to liczone ze mną ). Pominę już fakt że katalog dla tego silnika pokazuje 1308kg.
Ostatnio zmieniony śr gru 08, 2010 15:39 przez mikew_86, łącznie zmieniany 1 raz.
mikew_86, idąc za tym co piszesz sprawa się w takim razie jeszcze bardziej wyrównała jeśli chodzi o stosunek mocy do masy w przypadku mojego VW zadziało się to na zimowym obuwiu czyli 205/55/r16 stall więc koła nie były jakieś mega cięższe i bez kołpaków bo to też kilogramy buhehehe... z tym FMIC to też taka sprawa dyskusyjna, coś trzeba wyciągnąć aby włożyć więc się to raczej kompensuje i kilogramy pozostają na podobnym poziomie. aby móc ciągnąć np. tą dyskusję trzeba byłoby wiedzieć ile ważył stary układ IC i ile nowy FMIC, za chwilę zaczną się pytania i uwagi kto i ile miał paliwa w baku, litry to też kilogramy prawda
Teoretycznie, jeśli faktycznie moje VW ma jeszcze więcej kg to kill powinien być jeszcze bardziej cięższy do wykonania na Hondzie. Teoretycznie.... Ale wiadomo jak to idzie w połączeniu z praktyką
Jak to powiedział pewien Pan liczy się jeszcze wkładka mięsna w środku auta
reasumując to jest auto cywilne, i taki teorie, że nic nie pokrywa się z tym co jest katalogowo/w dowodzie to czyste domysły i spekulacje
Teoretycznie, jeśli faktycznie moje VW ma jeszcze więcej kg to kill powinien być jeszcze bardziej cięższy do wykonania na Hondzie. Teoretycznie.... Ale wiadomo jak to idzie w połączeniu z praktyką
Jak to powiedział pewien Pan liczy się jeszcze wkładka mięsna w środku auta
reasumując to jest auto cywilne, i taki teorie, że nic nie pokrywa się z tym co jest katalogowo/w dowodzie to czyste domysły i spekulacje
Ostatnio zmieniony śr gru 08, 2010 14:52 przez PELE, łącznie zmieniany 3 razy.
mikew_86, Stary skoro to dla ciebie takie oczywiste to po co wyskoczyłeś na poprzedniej stronie z tekstem że ten kil nie ma sensu bo golf dużo mocniejszy a teraz nagle udowadniasz że jednak miał sens bo różnica w KM /Kg jednaj jest niewielka mieszasz się w tym co piszesz
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
nie chciałem tego pisać ale kolega AD6, dobrze rzecze i również to wychwyciłAD6 pisze:mikew_86, Stary skoro to dla ciebie takie oczywiste to po co wyskoczyłeś na poprzedniej stronie z tekstem że ten kil nie ma sensu bo golf dużo mocniejszy a teraz nagle udowadniasz że jednak miał sens bo różnica w KM /Kg jednaj jest niewielka mieszasz się w tym co piszesz
a teksty tego typu też mnie rozwalają słuchaj moje MK3 ma 16 lat od 5 lat na LPG (blos) w zeszłym roku na hamowni 152KM na PB 150KM LPG gdzie seria ma 150KM a ty twierdzisz że 528 192KM tracą na LPG 20-30 KM nie wiem czy miałes kiedyś styczność z autem na LPG ale gwarantuje ci że moim ABF-em lepiej pojade na LPG niż na PB bo nie ma odcinki i wyżej zakręcecasylimi pisze:pelton, Nie wątpię że zrobiłeś 528, ale spójrz na to z drugiej strony; Twoje auto jest wycackane, wygłaskane, wymiany na czas, jednym słowem zdrowy silnik z namacalną mocą 173 i objechałeś Bmw, która jak podejrzewam była zagazowana a, a moim skromnym zdaniem jeżeli ktoś wkłada gaz tzn że nie stać go na utrzymanie całej reszty. I nawet po przełączeniu na Pb sygnuje się 160 a może 170km, bo po lpg już nie ma takiego powera .
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
Re: mk IVTDI 176 km vs Honda Civic V GEN 1,6 VTEC 125 km
Masz rację, wyszłoby na to, że mieszam się w tym co piszę. Jest natomiast jeden szczegół. Nie miałem pojęcia, że ta Hanka jest tak lekka (nie skojarzyłem tego 982kg o których pisał pelton), sądziłem, że wagowo jest zbliżona do MK4. W takim razie zwracam honor.AD6 pisze:mikew_86, Stary skoro to dla ciebie takie oczywiste to po co wyskoczyłeś na poprzedniej stronie z tekstem że ten kil nie ma sensu bo golf dużo mocniejszy a teraz nagle udowadniasz że jednak miał sens bo różnica w KM /Kg jednaj jest niewielka mieszasz się w tym co piszesz
W takim razie dobry przeciwnik (zarówno jeśli chodzi o moc jak i o wagę) dla takiej Hondy to Polo 6n2 GTI 1.6 125KM, a to już ładnie lata, katalogowo 8,7s. do 100, a ten Civic 5 gen. wg katalogu ma tyle samo.
Pelton, a mierzyłeś u siebie w ile robisz setkę ? będzie ok 8,0 s. ?
a chyba że tak crx II gen. to maluszek auto ma niby 4 miejsca ale na tą tylna kanapę która jest z jakiejś deski to niewiem czy by sie ktokolwiek zmieściłmikew_86 pisze:Nie miałem pojęcia, że ta Hanka jest tak lekka
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
- pavo71
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Co do przyspieszania ajm++ sadze ze bedzie niskie 7 sek. Seria arl ma 8,5 katalogowo a arl po programie(okolo 190km) juz na paru autach mierzony 6,8-7,2 wiec biorą pod uwagę moment obrotowy które u peltona nie brakuje bedzie nie wiele gorzej niz arl po programie
nie mierzyłem konkretnym urządzeniem, na wiosnę chcę to zrobić i sprawdzić co i jak
mniej więcej, takie ręczne pomiary kilka razy robione przez pasażera wychodziły właśnie na poziomie
mniej więcej, takie ręczne pomiary kilka razy robione przez pasażera wychodziły właśnie na poziomie
z naciskiem raczej na 7pavo71 pisze:6,8-7,2
zapomnij o 6 i niskiej siodemce.
jak cos zapraszam na pomiar na racelogicu, szczegoly na PW
jak cos zapraszam na pomiar na racelogicu, szczegoly na PW
vw > all