wymiana płynu wspomagania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana płynu wspomagania
witam mam pytanie jak najprosciej wymienic płyn wspomagania w golfie 1,8 PL prosze o porady pozdrawiam!!!!!i czy układ sam sie odpowietrza?
wymian płynu
płyn chce wymienic dlatego ze kupiłem samochód rok temu i niewiem kiedy był ostatnio wymieniany płyn a chyba powinno sie go wymieniac co jakis czas ? chyba ze sie myle
a ja bym jednak wymienil jeśli jest juz bardzo mętny lub masz podejrzeznie ze jest juz stary, mialem zimą przy -30 st.przypadek ze wywalilo mi caly olej przez korek zbiornika (byl za gesty lub moze mial w sobie wode i zamarzl- ogólnie pewnie nie trzymał juz swoich parametrów)
Jak wymienic? odkręcić korek zbiorniczka, poluzować obejme gumowego wężyka przy pompie , ściągnąć wężyk i spuścić do podstawionego naczyńka, pewnie nie wszysko zleci wiec można na chwile uruchomic silnik żeby pompa wyrzuciła reszte. Potem zamonować spowrotem wężyk i zalać nowym olejem. Uruchomić silnik pokręcić troche kierownicą do oporu,, sprawdzić poziom oleju na miarce zbiorniczka, ewentulanie uzupełnić do znaku max.
Jak wymienic? odkręcić korek zbiorniczka, poluzować obejme gumowego wężyka przy pompie , ściągnąć wężyk i spuścić do podstawionego naczyńka, pewnie nie wszysko zleci wiec można na chwile uruchomic silnik żeby pompa wyrzuciła reszte. Potem zamonować spowrotem wężyk i zalać nowym olejem. Uruchomić silnik pokręcić troche kierownicą do oporu,, sprawdzić poziom oleju na miarce zbiorniczka, ewentulanie uzupełnić do znaku max.
- piotrsrokosz
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam jeszcze pytanie czy olej do wspomagania może być "czerwony" - jego przeznaczenie to automatyczne skrzynie biegów. Ewentualnie ile kosztuje ten co podałeś?metju pisze:Oznaczenie płynu VW G002 000M@rcus pisze:A jaki tam płyn zalewamy? bo mi ubyło i muszę dolać, bo się gdzieś poci.
WV Golf 1,8 - 1992, AAM 75KM, LPG,
ABS, wspomaganie
ABS, wspomaganie
piotrsrokosz, jeżeli masz w zbiorniczku czerwony, dolewasz czerwonego. Jeśli ten olej do skrzyń masz oznaczony jako ATF czerwony i w zbiorniczku masz czerwony, możesz dolać. Jeśli zielony, to VW G002 000. Tak naprawdę, ilu mechaników, tyle opinii, który płyn lepszy itp. Cena to ok. 30 zł/l.
ex BvLin3K